fbpx

Putno osiguranje za Hrvatsku i sve što treba da znate pre putovanja

Evo šta sve treba da znate ukoliko putujete u Hrvatsku. Koje je najpovoljnije putno osiguranje i koje su bitne informacije u vezi sa boravkom, smeštajem, provodom, kao i koje znamenitosti videti i koja mesta posetiti.

Glavni i najveći grad Hrvatske je Zagreb. U Hrvatskoj živi oko četiri miliona stanovnika. Hrvatska ima izlaz na Jadransko more, i njeni najznačajniji primorski gradovi su Split, Rijeka, Dubrovnik, Pula.

Cena putnog osiguranja za Hrvatsku

Cena putnog osiguranja se često menja i zavisi od više faktora. Cena je različita za različite destinacije, broj dana, godišta putnika, vrste putovanja, da li je individualna ili porodična polisa, kao i visine osigurane sume i osiguravajuće kuće.

U ovom trenutku, na period od 10 dana, cena putnog osiguranja za Hrvatsku bila bi od 1,240 – 2,000 RSD po osobi zavisno od toga za koju se osiguravajuću kuću odlučite i koji nivo zaštite želite.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

Hrvatska – geografska karta i položaj na Balkanu

sta videti u hrvatskoj

Hrtvatska je komšijska zemlja Srbiji. Pored Srbije, Hrvatska se graniči sa Slovenijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, a Jadranskim morem je povezana sa Crnom Gorom na jugu i Italijom na severu.

Hrvatska je zajedno sa drugim zemljama činila Jugoslaviju.

Severni deo Hrvatske je pretežno ravničarski tj. Hrvatskoj pripada jugozapadni deo Panonske nizije.

Druga geografska specifičnost Hrvatske jesu Dinarske planine.

Treća specifičnost se tiče Jadranskog mora i razuđene obale. Hrvatska broji preko hiljadu ostrva. Primorski turizam je jako bitan za privredu Hrvatske.

Što se tiče administrativne podele, Hrvatska je podeljena na 20 županija. Najveća i najbitnija je Zagrebačka županija, a glavni grad županije je ujedno i glavni grad Hrvatske – Zagreb.

Najduža reka koja protiče kroz Hrvatsku je Sava.

Obala i ostrva Hrvatske

sta posetiti u hrvatskoj

Hrvatska obala ima sledeću podelu – Istra, Hrvatsko primorje, Dalmacija.

Istra je poluostrvo koje se nalazi na severozapadu Hrvatske. Glavni grad Istarske županije je Pula.

Hrvatsko primorje se prostire između Rijeke i Senja sa Kvarnerom. Rijeka je glavni grad Primorsko-goranske županije. Gospić je glavni grad ličko-senjske županije.

Dalmacija se prostire od Zadra koji je glavni grad Zadarske županije, pa sve do Dubrovnika koji je glavni grad Dubrovačko-neretvanske županije.

Split je glavni grad Splitsko-dalmatinske županije.

Najveća ostrva Hrvatske su Cres i Krk.

Među top ostrvima, kada pričamo o turizmu, spadaju Korčula, Brač, Hvar, Mljet i Vis.

Klima Hrvatske

klima u hrvatskoj

Hrvatska je zemlja koja ima četiri godišnja doba. Zime su nešto oštrije i intenzivnije na severu gde vlada kontinentalna klima, a blage na samoj obali gde preovladava mediteranska klima.

Centralni deo Hrvatske odlikuje kišna i umerenokontinentalna klima.

Stanovništvo Hrvatske

putovanje hravatska

Hrvatska prema poslednjem popisu broji nepunih četiri miliona stanovnika. Najveći broj stanovnika čine Hrvati, ali prisutni su i Srbi, Italijani, Mađari, Bosanci.

Na žalost, zbog teške ekonomske situacije, Hrvatska ima problem sa padom nataliteta i sa emigracijom stanovništva.

Što se tiče religije, najviše ima katolika. Katolicizam je zvanična religija Hrvatske.

Najveći i najnaseljeniji gradovi Hrvatske su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar.

Putovanje i boravak u Hrvatskoj

hrvatska putovanje

U Hrvatskoj građani Srbije mogu bez vize da borave do 90 dana, kao što je slučaj i sa drugim zemljama EU.

Hrvatska je postala deo EU 2013. godine. Takođe je članica NATO-pakta i Ujedinjenih Nacija.

Za Hrvatsku vozačima nije potreban zeleni karton već samo važeća vozačka dozvola.

Ambasada Republike Hrvatske se u Beogradu nalazi na adresi Kneza Miloša 62 – mvepambasda.hr

Ambasada Srbije u Zagrebu se nalazi na adresi Slavujevac 3 – zagreb.mfa.gov.rs

Pozivni broj za Hrvatsku je +385, za Zagreb je 01. Što se tiče mobilnih mreža, pozivni brojevi za VIP su 91 i 92, za T MOBILE su 98 i 99. Što se tiče cene, minut razgovora preko mobilnog košta 25 dinara, a preko fiksnog 5 dinara.

Glavna valuta u Hrvatskoj je kuna.

Čime do Hrvatske – kolima, avionom ili vozom?

putovanje hrvatska

Do Hrvatske možete doći bilo kojim drumskim vozilom, vozom i avionom.

Direktni let Beograd-Zagreb traje sat vremena i sa kompanijom AirSerbia cena povratne karte iznosi 150 evra.

Beograd je od Zagreba udaljen 393 kilometara. Svakodnevni su polasci do Zagreba iz Beograda bez obzira da li planirate voz, kombi ili autobus. Putovanje drumskim vozilom traje između pet i šest sati.

Glavni granični prelaz između Srbije i Hrvatske su Batrovci.

Nacionalni parkovi Hrvatske

hrvatska planine

Hvatska je lepa zemlja koja ima čime da se pohvali. Na prvom mestu treba pomenuti osam nacionalnih parkova:

  • Risnjak
  • Paklenica
  • Sjeverni Velebit
  • Mljet
  • Kornati
  • Brijuni
  • Plitvička jezera
  • Krka

Park Risnjak je smešten u Gorskom kotaru i čine ga dva planinska masiva – Risnjak i Snježnik. Kroz park protiče reka Krupa. Park je inače pravo šumsko kraljevstvo.

Na sredini hrvatske obale, u blizini Zadra, tamo gde se dodiruju more i planine, nalazi se nacionalni park Paklenica.

Park je dobio naziv zbog pakline – smole crnog bora koji raste ovde. Najviši vrhovi ovde su Sveto brdo i Vaganski vrh. Park je podeljen na Malu i Veliku Paklenicu.

Velebit je najpoznatija hrvatska planina. Nacionalni park Sjeverni Velebit koji obuhvata planinu Velebit je najmlađi u Hrvatskoj. Nacionalni park je prepun šuma, travnjaka, vodenih staništa, stena.

Mljet nije samo ostrvo, on je prvi jadranski nacionalni park. Ostrvo karakteriše bujna vegetacija. Na jugu ostrva se nalazi veliki broj pećina. Na Mljetu se nalaze i dva slana jezera.

Južno od Zadra se nalazi grupa ostrva poznata pod imenom Kornati. Nacionalni park je dobio naziv prema najvećem ostrvu Kornatu. Kornati su poznati kao kameni biser Jadrana.

Brijuni ili Brioni su ostrva koja se nalaze nedaleko od Istre. O lepoti Brijuna je suvišno pričati, dovoljno je reći da se tamo nalazila rezidencija Tita.

Plitvička jezera su smeštena u centralnom delu Hrvatske, u oblasti Lika. Razlikuju se šesnaest većih i nekoliko manjih jezera. Između jezera su se obrazovali vodopadi. Jezera su podeljena u dve grupe – Donja i Gornja jezera. Jezera su boje smaragda i okružena su gorskim šumama.

Krka je naziv reke koja protiče kroz istoimeni nacionalni park. Nacionalni park Krka se nalazi u centralnom delu Dalmacije, nedaleko od Šibenika. U parku se nalazi pravoslavni manastir Krka koji je nekada podigao car Dušan.

Mesta koja posetiti u Zagrebu?

šta obici u hrvatskoj

Zagreb je grad poznat po bogatom kulturološkom, istorijskom i zabavnom sadržaju. Bez obzira kada planirate da posetite Zagreb, neće Vam biti dosadno.

Zagreb je pravi evropski grad.

Zagreb se inače deli na Stari i Novi Zagreb. Kroz Zagreb protiče reka Sava.

Stari deo grada se pak deli na Gornji deo i Donji deo.

Donjim delom dominira neogotička Katedrala ili Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Katedrala se nalazi u okviru tzv. biskupskog grada Kaptol.

Nekada kraljevski grad Gradec dominira Gornjim gradom. Kako je Gradec bio opasan zidovima i imao kapije, jedina očuvana su ostala Kamenita vrata.

Mesta u Zagrebu koja treba posetiti izeđu ostalog su: Crkva Svetog Marka, Kula Lotrščak, Zagrebačka Uspinjača, Trg Nikole Šubića Zrinskog, Hrvatsko narodno kazalište, Tkalčićeva ulica,

Najlepše plaže i mesta na moru u Hrvatskoj

hrvatska sve sto treba da znam

Obala Hrvatske je preko leta verovatno najveselije i najživopisnije mesto na Balkanu.

More je kristalno čisto i idealno za kupanje. Plaže su uglavnom kamenite i šljunkovite, a veliki broj njih može da se pohvali prirodnom hladovinom koju pravi borova šuma.

Tokom letnje sezone, sva veća mesta na moru su prepuna turista, a muzičkim i filmskim festivalima se ne zna broj.

Istra

sta videti u istri rabac

Najlepše plaže Istre se nalaze u sledećim mestima – Medulin, Rabac, Poreč, Umag, Vrsar.

Medulin je gradić koji se nalazi na par kilometara od Pule i omiljen je među roditeljima sa malom decom zbog peščane plaže Bijeca. Medulin ima i dobar noćni život preko leta jer se na plaži nalazi veliki broj barova koji stalno organizuju žurke.

Rabac se naziva „biserom Kvarnera“. Odlikuju ga šljunkovite plaže i kristalno čisto more.

Plaže Poreča su omiljene među ljubiteljima sportova na vodi.

Šta sve treba posetiti u Poreču?

Pula i Poreč se nalaze na vrhu liste kada je provod u pitanju. U pulskoj Areni se svakoga leta pored filmskog festivala održavaju veliki koncerti.

Poznat je takođe i filmski festival u čarobnom mestu Motovunu.

Umag je gradić i luka koji je odlična destinacija kako za mirni porodični odmor, tako i za one željne sportskog i aktivnog odmora. U Umagu se svake godine održava turnir u tenisu ATP Croatia Open.

Vrsar je malo ribarsko naselje, smešteno između Rovinja i Poreča, poznato po finim plažama Vrsar, Valkanela, Koversada.

Koja mesta treba posetiti u Istri?

Kvarner

najlepsa mesta u hrvatskoj

Ostrvo Krk, smešteno u Kvarnerskom zalivu, je prelepo i nudi veliki broj šljunkovitih plaža. Ostrvo Krk je od 1980. godine povezano sa kopnom Krčkim mostom. Mesta na Krku su Baška, Njivice, Krk, Omišalj. Najpoznatija plaža se nalazi u Baškoj.

Ostrvo Rab se nalazi takođe u Kvarnerskom zalivu između ostrva Krk i ostrva Pag. Kako je severni deo ostrva Rab stalno izloženim vetrovima i buri, preporučuju se plaže smeštene na jugu ostrva.

Sam gradić Rab je poznat po viteškim turnirima i srednjovekovnom duhu.

Najlepša plaža ostrva Lošinj je Vespera, smeštena u zelenoj uvali.

Opatija je mesto s jakom dugom tradicijom turizma. Bez obzira da li Vam je stalo do dobrih restorana, kulture, noćnog provoda ili pristojnih plaža, Opatija je idealna opcija.

Čuven je bar Hemingway u kojem tokom leta nastupaju poznati svetski DJ-evi. Najpoznatije plaže se nalaze u Mošćenici.

Šta sve treba posetiti u Opatiji?

Crikvenica je poznata po 8 kilometara dugačkim šljunkovitim i peščanim plažama povezanim šetalištem.

Severna Dalmacija

hrvatska zadar

Zadar je star i lep grad okružen nacionalnim parkovima. Plaža Zaton u Zadru je dugačka nepunih dva kilometara i nosilac je Plave zastave. Najpoznatija mesta za izlaske u Zadru su barovi The Garden i Gotham.

U blizini Zadra se nalazi malo mesto Bibinje, poznato po finim peščanim plažama.

Na 30 kilometara udaljenosti od Zadra se nalazi Biograd na moru. Najlepša plaža se nalazi u peščanoj uvali Soline.

Glavno turističko naselje ostrva Pag je Novalja. Najpoznatija i najlepša je plaža Zrće koja tokom leta postaje prestonica dobrog noćnog provoda.

Na ostrvu Murter se nalazi peščana plaža Slanica.

Južna Dalmacija

hrvatska brac

Najveće ostrvo Dalmacije je Brač. U mestu Bol, nalazi se najatraktivnija plaža Jadrana – Zlatni Rat.

Za ovu plažu se kaže da stalno menja oblik. U selu Murvice se nalazi Zmajeva špilja koja je u 15.veku bila sedište sveštenika. Mesto Bol je poznato po ronilačkim aktivnostima.

Makarska rivijera je poznata po svojim šljunkovitim plažama. Za sam gradić Makarska se kaže da je najmorskiji od svih drugih gradova na Jadranu.

Split je grad poznat po svojoj istoriji i arhitekturi. U Splitu se nalazi Dioklecijanova palata. Splitska plaža na Bačvicama je kultna plaža Dalmacije. Za provod se preporučuju mesta Kocka, Metropolis, Tribu.

Za Hvar kažu da je grad iz bajke, a ostrvo Hvar se smatra najosunčanijim ostrvom Jadrana. Na Hvaru se nalaze netaknute uvale i nudističke plaže. U srcu Hvara se nalazi restoran Yaška.

Dubrovnik je grad koji je vredan posete bez obzira na godišnje doba. Tokom leta, provod se odvija na terasama hotela i restorana ovog srednjovekovnog grada opevanog i oslikanog mnogo puta.

Popularna serija Game of Thrones se snimala u Dubrovniku. Plaže Dubrovnika gledaju na pučinu, šljunkovite su, a more je toplije nego bile gde drugde duž hrvatske obale.

Hrvatska je mala zemlja prepuna atrakcija i znamenitosti koje morate polako otkrivati. Najbolji saveznik na tom putu otkrivanja je međunarodno putno osiguranje za Hrvatsku.

putno osiguranje

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *