fbpx

7 razloga zašto letovati u Istri

Istra je najveće hrvatsko poluostrvo u Jadranskom moru koje se tokom turističke sezone pretvori u čulni mediteranski karneval. Prepustite se suncu dok gustirate medovaču i salatu od tartufa – osetite Istru. Poluostrvo poseduje više jedinstvenih mesta - plaža, gde su naši stari već bili, s toga evo zašto trebamo i mi.

Vrata Istre i roštiljada u Umagu

kako doci do istre umag

Umag je mali i mirni turistički grad na zapadnoj istarskoj obali. Njega odlikuju tesne starogradske ulice i trgovi, niske kuće i stare vile, šetališta, veliki broj teniskih terena i staze za bicikliste.

Kako je Umag sa samoj obali mora, gde god da planirate odsesti ne gine vam blizina plaže i pogled na more. U Umagu se nalaze najlepše plaže u Istri, na prvom mestu šljunkovita Laguna Stella Maris, potom plaža Aurora i Kanegra.

Sve tri su nagrađene „plavom zastavicom“ zbog kombinacije prirodnih lepota, kristalno čistog mora i uređenosti. Prvenstvo Hrvatske u roštiljanju se dešava upravo u Umagu, kao i čitav niz sportskih i kulturoloških dešavanja.

Najstariji svetionik u Istri se nalazi u ribarskom mestu Savudrija. Svetionik je inače otvoren za posete. Ukoliko želite da vas opije miris borove šume, posetite Novigrad.

kako doci do umaga i najstarijeg svetionika

Za romantične turiste je mesto Buje, poznato po svojim vinogradima, maslinjacima i srednjovekovnim kaštelima. Naručite u jednoj od konoba vino koje prave meštani i taj ukus nećete nikada zaboraviti, a misao starosedeoca „kruh je za telo, a vino je za dušu“ će vam dugo odzvanjati u mislima.

Istarska malvazija od koje se pravi suvo belo vino ne raste nigde osim u Istri. Prave se i crna vina od sorte teran, kao i retka vina od autohtonih sorti borgonje i hrvatice.

Uživanje u Poreču od sumraka do svitanja

letovanje u hrvatsloj uz dobra vina u porecu

Poreč se nalazi na zapadnoj obali Istre, okružen sredozemnim rastinjem, borovim šumama i zelenom makijom. Izrada vrhunskih vina Malvazija, Borgonja, Merlot, Pinot i Teran čine važan deo porečke privrede.

U samom srcu Poreča se nalazi Eufrazijeva bazilika koju je UNESCO 1997. godine proglasio Svetskom kulturnom baštinom. U pitanju je najočuvaniji spomenik rane vizantijske umetnosti na Sredozemlju. U Poreču se nalaze ostaci antičkih uljara, što govori o dugoj tradiciji uzgoja i pravljenja maslinovog ulja.

Za ljubitelje mora su tu centri i škole za ronjenje; takođe možete iznajmiti jedrilicu, čamac, vodeni skuter, pedalino, sandolino. Tu su i igrališta za golf, boćanje, odbojke na pesku, tenis, košarku.

Noćni život je veoma buran tokom letnje sezone, a na prvom mestu se ističe diskoteka Byblos u kojoj gostuju najpoznatiji svetski DJ-evi. Muzika se može čuti i iz barova koji se prostiru duž plaže i sa terasa pojedinih hotela.

Sajmovi cveća i vina, muzički i street art festivali, kulturološke manifestacije, evropska takmičenja u plesu ili fudbalu, sve to čini repertoar Poreča primamljivim za turiste koji pate od nesanice.

Raj za nautičare i gurmane u hrvatskim lukama

sta posetiti u istri vrsaru

Ribarska mesta Vrsar i Fontuna sa svojim jedinstvenim arhipelagom idiličnih netaknutih otoka, zelenilom i prozračno čistim morem nude savršene uslove za odmor u pravom smislu. Luka Vrsar poseduje 190 stalnih godišnjih vezova i načičkana je brodovima i jahtama.

U Vrsaru se održava svakog leta festival ljubavi i erotike „Casanovafest“, muzički festival „More i gitare“, kao i čitav niz ribarskih fešti tokom kojih meštani spremaju od svežeg ulova najraznovrsnije morske specijalitete.

Istarska pršuta, ombolo i kobasice u ovom delu Istre pružaju jedinstven i neponovljiv ukus i miris. Poštuje se duga tradicija uzgoja svinja, obrade mesa, sušenja i na kraju premazivanja lovorom, ruzmarinom i češnjakom.

Sentimentalna atmosfera u umetničkom gradu Rovinju

da li letovati u rovinju

Duh starog Rovinja je od rimskih i vizantijskih vremena do današnjeg dana sačuvan, što se vidi po uskim ulicama, zbijenim kamenim kućama i malim trgovima. Hodajući Rovinjom u vama će se probudti nostalgični osećaj za prošlim vremenima.

Na najlepšem otoku rovinjske rivijere se nalazi Crveni otok i značajni Institut za biologiju mora. Na otoku se nalazi veliki broj kamenitih plaža, dok je neznatan broj stena idealan za skakanje u prozračno more.

Rovinj je umetnički grad kako zbog gradskog muzeja u kojem možete pogledati najznačajnije slike i skulpture hrvatske savremene umetnosti, tako zbog letnjih likovnih kolonija i uličnih izložbi radova umetnika iz čitavog sveta.

Doživite vatromet kojim se obeležava praznik grada Rovinjska noć.

O Rovinju ima još toga da se kaže.

Pula filmski festival u najvećem istarskom gradu

zasto letovati u puli sta sve videti u puli

Pula je najveći istarski grad, star 3000 godina. Metaistorija Pule se vezuje za mit o zlatnom runu i Argonautima i legendi o Hristu, a istorija za Rimljane i Mlečane, kasnije i za Austrijance. I sve to je vidno na netaknutoj, vremenom jedva nagriženoj, arhitekturi.

Arena u Puli spada u jedne od većih i sačuvanijih rimskih amfiteatara. Nekada poznato mesto za gladijatorske borbe, danas za filmske i muzičke događaje. Ove godine (2016) će se održati 63. po redu Pula filmski festival, veoma značajan za kinematografiju ne samo Hrvatske već svih članica bivše Jugoslavije.

Pre tri godine je čuveni Leonardo Cohen u areni održao svoj koncert pod vedrim nebom.

Pulsku rivijeru krasi i nacionalni park Brioni gde se stapaju spomenici sa jedinstvenom mediteranskom florom i faunom.

Dodir umetnosti hrvatskom Labinu

rabac-leto u htvatskoj

Neka mesta su načičkana suncobranima i brodićima, a srednjovekovni gradić Labin umetničkim ateljeima. U Labinu se održavaju muzički festivali kako stranih i savremenih izvođača, tako i muzičara koji neguju tradicionalni mediteranski zvuk.

Sa vidika Labina možete ugledati „biser Kvarnerskog zaliva“ – Rabac. Rabac je bogat uređenim plažama. Svake godine se održava Rabac summer festival na plaži Giranella.

Rabac nudi široku paletu za bavljenje vodenim sportovima,  ali je možda najpoznatiji po kvarnerskim škampima. Od svih recepata i načina jedenja, najpopularnije je jesti tek ulovljenu i sirovu jadransku škampu, začinjenu kapljicama maslinovog ulja.

U blizini mesta Rabac je otok Cres do kojeg možete lako doći lokalnim prevozom (ukoliko nemate svoj), a česti su i svakodnevni izleti do Venecije katamaranom.

Tolkinov san

sta videti u istri motovun

Da je nekim slučajem reditelj Piter Džekson letovao u centralnom delu Istre poznatom i kao Zelena Istra, film „Gospodar prstenova“ ne bi snimao na Novom Zelandu.

Gradić Pazin je glavno administrativno sedište Istre, a Motovun je zadužen da zadovolji čula najzahtevnijeg hedoniste.

Motovun je srednjovekovni gradić koji se nalazi na samom brdu ispod kojeg protiče reka Mirna. Okružen zelenilom i šumama deluje kao da je san nekog velikog umetnika. Šume Motovuna su stanište jednog od najkvalitetnijih tartufa na svetu – beli tartuf.

Tartuf je vrhunac gastronomije i najukusnije je jesti ga odmah nakon što se pronađe, a restorani u centralnom delu Istre (prvenstveno Motovun) vam mogu to pružiti.

Treba napomenuti da su ovde specijaliteti sa tartufima dostupni jer su cene prilagođene svakom budžetu (nisu samo za paradajz turiste).

Gradići Buzet i Roč su zaštićeni kao spomenici od kulturnog značaja, a u njihovoj blizini je i mesto proglašeno najmanjim gradom na svetu – Hum.

Popnite se na vrh planine Učke i uživajte u pogledu na jedan deo dragulja u Jadranskom moru – Istru.

Jugoslavije fizički više nema, ali to nije razlog da Istra postoji samo u lepim sećanjima danas sredovečnih ljudi. Istra je tu i svakog leta dostupna i prijateljski raspoložena prema svima.

Pošto je to danas inostranstvo, obavezno obezbedite najpovoljnije i najbolje putno osiguranje za Hrvatsku i uputite se ka komšijskim destinacijama.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *