fbpx

Šta videti u Đenovi: Top 15 znamenitosti i najboljijh plaža

U ovom tekstu ćete saznati šta videti u Đenovi i koja zanimljiva mesta i znamenitosti treba posetiti obavezno? Koje plaže morate obići? Saznajte kakva im je kuhinja i koji specijaliteti potiču iz ovog grada.

Šta videti u Đenovi ukoliko Vas put odvede tamo…

Đenova, grad u Italiji, je božanstvena luka koja krasi ligurijsko more. U njoj su svetlost ovoga sveta prvi put ugledali Kristofer Kolumbo i Nikola Paganini.

Prošetajte ovom starom lukom punom novih sadržaja, zavirite u njene raskošne palate, osetite tu neodoljivu živost Mediterana. Evo šta videti u ovom divnom Italijanskom gradu:

Đenova znamenitosti

Pre ulaska u Đenovu sve oko Vas postaje sve zelenije i zelenije, a kada uđete u grad shvatite da se grad stopio s prirodom.

1. Kraljevska palata (Palazzo Reale)

Šta videti u Đenovi, biće pitanje svakoga ko otputuje u ovaj prelepi grad. A kao odgovor na to pitanje, između ostalih znamenitosti, biće i Kraljevska palata.

Ovo je palata koja je izgrađena početkom 17. veka a u njoj je boravila porodica Savoja prilikom svojih poseta Đenovi.

Palata je u današnje vreme muzej u kojem se, između ostalog, vašem pogledu nudi i kraljevski tron.

Takođe, u toj palati-muzeju možete videti i božanstvenu prostoriju ispunjenu ogledalima, te nije ni čudo što je Luj 14. zahtevao da se u Versaju napravi baš takva prostorija.

2. Trg Ferari i palate u Via Garibaldi

U ulici Via Garibaldi se nalaze četrdeset dve palate zaštićene od strane UNESCO i smatraju se delom svetske baštine.

U ovoj ulici videćete Belu palatu (Palazzo Bianco), zatim Crvenu palatu (Palazzo Rosso) i mnoge druge u kojima se nalaze muzeji sa vrednim kolekcijama italijanskih slikara.

U blizini ulice Via Garibaldi nalazi se Trg Ferari (Piazza De Ferrari) na kojem se pored prelepe fontane nalaze još i pozorište Karlo Feliće (Teatro Carlo Felice), zdanje ligurijske uprave, Duždeva palata (Palazzo Ducale) kao i spomenik kojim je predstavljen Garibaldi na konju.

3. Duždeva Palta (Palazzo Ducale)

Pre polaska na put u bilo koji grad svako razmišlja o tome kako će najbolje iskoristiti svoje vreme i šta će videti u tom gradu.

Duždeva Palata će svakako biti odgovor na pitanje šta videti u Đenovi.

Dakle, ne propustite da obiđete ovu nekadašnju rezidenciju Duždeva iz Đenove koja se nalazi, kao što je prethodno navedeno, na Trgu Ferari.

U Duždevoj Palati danas se nalaze muzeji među kojima je vrlo popularan muzej džeza, zatim tu je i arhiva, galerija, radnje, knjižara, restorani.

U blizini palate nalazi se pijaca po nazivu Mateoti gde možete jesti dobro a jeftino.

4. Kuća Kristofera Kolumba i gradska kapija Porta Soprana

Ovo zanimljivo mesto u Đenovi morate posetiti. Jer je ovo mala preporuka za Vas.

Kuća čuvenog Kristofera Kolumba je ustvari bila spaljena. Pa je na tom istom mestu gde je ona bila u 17. veku igrađena replika njegove kuće koja je danas muzej. 

Đenova je grad u Italiji koji ima nekoliko gradskih kapija.

Jedna od tih gradskih kapija, po nazivu Porta Soprana je u samom centru grada. Pored te kapije se nalazi kuća čuvenog Kristofera Kolumba.

U blizini kuće Kristofera Kolumba u Đenovi nalaze se i ostaci manastira Svetog Andrije

5. Katedrala Svetog Lorenca (San Lorenzo)

Dok se budete šetali ulicama Đenove, spustite se prema staroj luci (Porto Antico) i posetite katedralu Svetog Lorenca i otkrijte veliku riznicu u njoj.

Lako ćete prepoznati ovu katedralu po mermeru koji je u crno-beloj boji, a koji je tipičan za gradnju crkava u Firenci i Sijeni.

Katedrala Svetog Lorenca u Đenovi osveštana  je 1118. godine a izgrađena je u gotičkom stilu.

Kao što je napred napisano, izgrađena je od mermerne fasade u crno – beloj boji. Krase je izuvijani stubovi i statue lavova.

Šesnaesti vek jeste trenutak kada se završava građenje kupole ove katedrale.

Unutrašnjost katedrale krasi slika Strašnog suda nastala u četrnaestom veku. Nju je naslikao nepoznati vizantijski slikar.

Možda će nekome biti zanimljiva informacija da se u ovoj katedrali nalazi bomba iz Drugog svetskog rata. Ta bomba je neaktivirana, a kojom je ova crkva pogođena, tako da je ta bomba danas svedok proteklih vremena ne tako milih.

6. Trgovačka palata svetog Đorđa (Pallazo delle Comprere di San Giorgio)

Ova trgovačka palata datira još iz 13. veka, i danas predstavlja sedište lučke uprave.

Ranije je ova palata predstavljala zatvor u kojem je kao zatvorenik boravio i poznati Marko Polo.

Marko polo je rodjen u Korčuli. U pomorskoj bici blizu njegovog mesta, Đenovljani su pobedili Venecijance.

Pa je tako Marko Polo koji je na strani venecijanske flote bio zarobljen. U tamnici gde je bio odveden, je pisao svoje čuvene putopise.

7. Muzej blaga

Kao odgovor na pitanje šta videti u Đenovi nameće se i muzej blaga koji je danas čuvar relikvija, odnosno onoga za šta se nekada tvrdilo da su relikvije.

Naime, u ovom muzeju se nalazi i čuva posuda za koju se smatra da je Sveti gral, odnosno srebrni tanjir na kojem je Saloma iznela glavu Svetog Jovana Krstitelja nakon što je pogubljen.

Takođe se smatra da se u ovom muzeju nalazi i delić krsta na kojem je razapet Isus Hristos.

8. Pomorski muzej

Đenovljani su bili čuveni moreplovci, tačnije pravi gospodari mora. I upravo ta slavna prošlost Đenove, kao gospodarice mora danas živi u Pomorskom muzeju.

U ovom muzeju mogu se naći originalni aparati za navigaciju kao i razni modeli brodova.

Jedan deo ovog muzeja namenjen je imigrantima iz Amerike, a kako se muzej nalazi u samoj luci ispred njega je smeštena podmornica i ogromna galija koja fascinira sve a posebno decu.

9. Akvarijum u Đenovi (Acquario di Genova)

Ako biste da obilazite zanimljiva mesta u Đenovi onda se svakako zaputite u ovaj drugi po veličini evropski akvarijum.

Akvarijum je napravljen 1992. godine, napunjen je sa šest miliona litara vode i u njemu pliva, odnosno boravi 400 vrsta životinja.

U njemu žive i arktičke životinje.

Zanimljivo je to da u ovom akvarijumu imate priliku da pomazite raže kao i da pogledate 3D film o ajkulama.

Ulaznica za ovaj atraktivi akvarijum nije visoka i iznosi 24 evra.

10. Staklena kugla (La bolla di Renzo Piano)

Staklena kugla ili još poznata po nazivu Biosfera se anlazi na suprotnoj strani od akvarijuma u Đenovi.

Ova staklena kugla dizajnirana je u svrhu samita D8 2001. godine u Đenovi.

Staklena kugla u Đenovi predstavlja dom za raznolike biljke, leptire i ptice pa zbog toga privlači posebnu pažnju.

11. Svetionik u Đenovi (La Lanterna)

Prilikom posete Đenovi zapitaćete se koja su to još zanimljiva mesta u Đenovi koja treba obići i videti. Odgovor na pitanje je da, ukoliko budete obilazili luku, neizostavno morate videti i Svetionik (La Lanterna) koji datira još iz 13.veka.

Ovaj svetionik je visok 77m a stena na kojoj se on nalazi visoka je 40m. I samim tim sam svetionik se izdiže iznad nivoa mora 117m a njegovo svetlo se vidi na udaljenosti od 50 km.

La Lanterna je najstariji svetionik na svetu koji još uvek radi.

Instaliranje prvog svetla na ovom svetioniku bilo je 1326. godine a gorivo za tu svrhu bio je plamen od maslinovog ulja.

Inače, do 1840. godine su za potrebe svetionika korišćeni fenjeri koji su svetleli baš na opisan način (na osnovu plamena od maslinovog ulja) a u koje su zanatlije iz Đenove i Venecije ugrađvali posebne kristale radi bolje vidljivosti svetla.

  1. godine ugrađuje se u svetionik rotirajući sistem sa Fresnelovim sočivima a tek 1936. godine je uvedena elektrifikacija svetionika.

Potrebno je napomenuti da se pored ovog svetionika nalazi muzej u kojem možete videti sočiva, lampe i sve ostalo što je u vezi sa ovim svetionikom.

Letovanje u Đenovi

Klima u Đenovi je mediteranska, zime su im jako blage, a leta topla. Prosečna tempera u Đenovi tokom avgusta je 24 stepena. Najsuvlji mesec je mesec juli. Đenova je poznata kao i vetroviti grad, posebno tokom zime.

Plaže u Đenovi

Ono što treba svakako istaći jeste to da se u samom gradu Đenovi može kupati. Ali za prave ljubitelje kupanja najbolje je da autobusom ili vozom odu do Nervija, Kvinta ili Kvatra gde postoje divne plaže za kupanje.

Ko se odluči za letovanje u Đenovi može uživati u plažama koje krase rivijeru pod nazivom „Rivijera izlazećeg sunca“ koja je istočno od Đenove. A mogu uživati i u plažama „Rivijere zalazećeg sunca“ koja se nalazi zapadno od Đenove.

12. Plaža Parađi

Prilikom letovanja u Đenovi preporuka je svakako da obiđete Ligurijski zaliv. Tako da možete otići do malog zaliva čiji je naziv Parađi, koji je udaljen od Đenove 33km.

Ovaj zaliv krase bujno zelenilo i predivna peščana plaža koja je prava blagodet za one koji su ljubitelji mora i plivanja.

Prava uživancija će tek biti za one koji vole da rone jer zaliv obiluje morskim zvezdama i koralima.

13. Plaža Bay of Silence

Bay of Silence je zasigurno ako ne najlepša onda jedna od najlepših plaža u blizini Đenove te je iz tog razloga leti veoma velika gužva na njoj.

Ono što posebno krasi ovu plažu jeste uživanje dok gledate kako sunce zalazi potapajući se u more. Zaista, nezaboravan pogled na zalazak sunca.

14. Plaža Noli Baia

Ovo predivno mesto, koje je udaljeno od Đenove svega 15 minuta, krase divne peščane i šljunkovite plaže.

Na tim plažama su mnogobrojni ribarski brodići a tu su i dvorac i srednjevekovne kule koje ulepšavaju prizor.

15. Plaža Loano

Još jedno mesto koje krase predivne peščane plaže a blizu Đenove je Loano.

Za oko sat vremena i dvadeset minuta vozom bićete u Loanu gde pored plaža atrakciju ovog mesta čine i turistička luka kao i istorijski centar grada.

Bogat morski život odvija se na peščano-šljunkovitoj plaži dugoj 2km  a tokom jeseni i proleća ovu plažu često posećuju delfini.

Šoping u Đenovi

Kako se šoping gotovo podrazumeva kada se odputuje u Italiju, tako ćete i u Đenovi moći da uživate u kupoholičarskim aktivnostima.

Glavna šoping ulica u Đenovi je Via XX Settembre (20. Septembar) gde se nalazi dosta butika sa markiranom robom koju možete pazariti po povoljnim cenama.

U toj ulici se nalazi i poznata pijaca Merkato Orijentale (Mercato Orientale) na kojoj se nudi dosta svežeg voća, povrća, sira, maslina i mnogo drugih đakonija.

Beograd –Đenova

Onome ko se odluči da u Đenovu od Beograda putuje sopstvenim automobilom mora da računa na put dug otprilike 1200 km.

Ono što je u varijanti putovanja od Beograda do Đenove u sopstvenoj režiji povoljno. Jeste što je autoput koji prolazi Hrvatskom i Slovenijom dosta kvalitetan te biste tako do Đenove mogli stići od 12 do 14 sati vožnje. Naravno neuračunava se zadržavanje koje može biti na granici.

Ko se odluči za putovanje avionom do Đenove, trebalo bi da zna da nije uspostavljena direktna avionska linija Beograd-Đenova.

Tako, u slučaju da želite da putujete avionom u Đenovu morali biste da uzmete direktan let do Milana koji je u suštini blizu Đenove.

Cena povratne avionske karte je oko 20 000 dinara.

Ko bude želeo da se od Đenove uputi ka večnom gradu, moraće da pređe 500km. Jer je Đenova toliko udaljena od Rima, ali, zato putnik koji je nameran da ide od Đenove do Milana trebaće da pređe samo 140km a do Torina 170km.

Takođe, ukoliko neko bude želeo da putuje iz Đenove do Cinque terre trebalo bi da zna da rastojanje od Đenove do Cinque terre autom iznosi 175 km, i potrebno je oko 3 sata vožnje , a vazdušnom linijom ovo rastojanje iznosi 117.14 km.

Kuhinja u Đenovi

Cena kompletnog obroka u restoranima kreće se od 15-18e, u zavisnosti da li je riblji orok ili mesni.

Kažu da je kuhinja u Italiji bez premca. Tako da se pored izuzetnih specijaliteta koji se nude na jugu Italije, i u severnom delu Ligurije neguje odlična kuhinja.

Đenova grad u Italiji je grad mediteranske kuhinje, a u svim jelima je zastupljeno maslinovo ulje Ligurije.

Ono što morate probati u Đenovi jeste gulaš sa artičokom, a neizostavno probajte i mnogobrojene specijalitete od ribe.

Posebna preporuka je lokalni specijalitet Đenove, pesto đenoveze. To je sos koji se služi sa pastom a sastoji se od belog luka, bosiljka, maslinovog ulja i pinjola.

U Đenovi ćete zaista moći da uživate u kulinarskim specijalitetima, pa tako probajte i cima genovese jedno od tradicionoalnih jela Ligurije, a na kraju se zasladite sa panettone kolačem, koji je poznat kao „italijanski voćni hleb“ sa puno suvog ili kandiranog voća ili uzmite bezgluteinski sladoled.

I naravno probajte belo vino, jer, Ligurija je poznata po kvalitetnom belom vinu.

Đenova – iskustva i noćni provod

Ukoliko otputujete u Đenovu oduševićete se njenim kulturno istorijskim spomenicima, okolnim plažama ali i dobrim provodom ne samo danju već i u večernjim satima.

Restorani, kafići, noćni klubovi, sve su to mesta koja će Vam pružiti užitak prilikom boravka u ovom prelepom italijanskom gradu.

Preporuka je da se posete restorani kao što su Tratoria Vegia Zena, Tratoria Da Marija, Da Đenio, La Berloka a od noćnih klubova svakako nemojte propustiti Le Korbusijer.

Putujte, putovanja će Vam osvežiti dušu, doneti nova saznanja. Kako je poznati pisac Ernest Hemingvej jednom rekao: „Nikada ne idi na putovanje sa nekime koga ne voliš“.

Zato Vi otputujete sa nekim koga volite u predivnu, egzotičnu Đenovu i uživajte u njenim čarima.

Nezaboravite da obezbedite putno osiguranje za Italiju kije će Vaše putovanje učiniti bezbrižnim i siguranim.

Na našem sajtu možete saznati koliko košta putno osiguranje za Vaše putovanje u Italiju. Garantujemo najpovoljnije moguće, ukoliko nađete jeftinije, platićete po toj ceni.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *