fbpx

Recepti za najbolje letnje koktele

Predstavljamo vam jednostavne koktele koje možete napraviti kod kuće uz šejker ili bez njega, malo strpljenja i inspiracije. Ovi recepti za letnje koktele neće vam uzeti puno vremena a doneće vam puno opuštanja i priča za prepričavanje.

Letnji meseci su posebni. Ljudi su uglavnom na odmorima, misli su lepršave, malo toga zvuči ozbiljno i sve postaje lagano kao kokteli koje možete napraviti kod kuće.

Koktel sa lubenicom i tekilom – Mojito Red

kako da napravim dobar mohito koktel

Pomislilli ste na pijanu lubenicu priznajte, ali ipak nije to ta. Za ovaj koktel će vam trebati sok od lubenice (možete prethodno u blenderu da je pretvorite u smoothie pa onda procedite sok), tekila, šećerni sirup (uzmete par kašičica šećera i malo vode i zagrevate dok se smesa ne pretvori u sirup), limunov sok, listići mente, par borovnica i semenke lubenice za ukras.

U veliku posudu stavite mentu, borovnice, limunov sok i šećerni sirup i pažljivo promešajte. Dodajte sok od lubenice i tekilu (u razmeri za koju ste raspoloženi), odložite posudu u frižider i strpite se bar dva sata.

Za to vreme pripremite led, pozovite ljude i rashladite im dan ovim zabavnim koktelom.

Najbolji recept za mohito koktel sa jagodama i limunom

 

letnji alkoholni kokteli sa crvenim vocem

Nastavljamo sa voćnim ukusima. Za ovaj miks će vam trebati nekoliko kriški limuna, cele jagode (pokušajte da nabavite sitnije, sočnije jagode), rum i listići mente.

Stavite ih u šejker dodajte rum, sveži limunov sok i nešto šećera ako imate žutog (originalni recept kaže sirup šećerne trske ali nećete mnogo pogrešiti sa običnim šećerom).

Služite u čašama punim izmrvljenog leda.

Koktel za ljubitelje vodke ili džina – Limonchello Collins

koji sastojci trebaju za letne koktele

Za 8 čaša ovog starog londonskog koktela trebaće vam: liker od limuna (oko 500 ml), sok od limuna (oko 250 ml), džin (350 ml), soda voda 500 ml (u originalnom receptu stoji „club soda“ koja je u stvari soda voda i možete da je napravite sami uz aparat za soda vodu ili da svratite do sodadžije ukoliko još uvek postoji neki u vašoj okolini).

U posebnu posudu dodate liker, sok od limuna, džin i pustite da se ohladi na dva sata. Dva sata kasnije promešajte ohlađenu tečnost.

Uzmete par kriškica limuna i pređete unutrašnjost svake čaše, dodate led i sipate miks preko. Nakon toga u svaku čašu dodate oko 50 mililitara soda vode i uživate.

U slučaju da više volite votku slobodno je iskoristite umesto džina i napravite Votka Collins. Svi ostali sastojci ostaju isti.

Koktel sa malinama i limunom

kako napraviti dobar koktel za malo para

Nacionalna ljubimica među voćem, malina,voće koje sadrži najmanje šećera u sebi, odličan je izbor za letnje koktele. Lagana i slatka, divno se meša u različite kombinacije, a ovom prilikom mi smo se odlučili za osvežavajući koktel s limunom.

Za ovaj miks, potrebno vam je pola kilograma pasiranih malina koje ćete pomešati sa dve čaše soka od jabuke, jednom čašom limunade sa malo šećera i belim rumom u meri za koju se odlučite.

Služi se u čašama punim leda.

Limunada s ruzmarinom, najosvežavajuće letnje piće

kako spremiti najolju limunadu

Zvuči zabavno i ukusno. Za ovaj, nama možda malo neobičniji koktel treba vam: 3 grančice ruzmarina, limunov sok, soda voda i votka u razmeri 1:1:1, kora limuna, kašičica šećera i malo vode.

Nakon što u šejker dodate votku, limunov sok, 2 grančice ruzmarina i koru limuna, pripremite sirup od ruzmarina.

U tiganj stavite šećer, 1 grančicu ruzmarina i malo vode. Smesu zagrevajte sve dok se ne otopi i pretvori u karamelu. Izvadite ruzmarin, ostavite malo da se ohladi, tako pripremljenim sirupom prelijte svoj koktel i dobro ga izmućkajte u šejkeru.

Ruski prolećni punč

kako spremiti koktel kod kuce

Dobro ste pročitali. Zašto ne biste u sred leta napravili nešto se zove ruski prolećni punč.

Za ovaj koktel treba vam: 20 ml votke (zato je ruski), 15 ml limunovog soka, 15 ml šećernog sirupa (ili karamelizovanog šećera), 7 ml likera od crne ribizle, penušavo vino i neki cvetić za dekoraciju.

Sve sastojke stavite u šejker i dobro izmiksajte. Proleće u Rusiji može da bude omamljivo zar ne…

Devojka iz susednog stana – The Girl Next Door

kako smuvati komsinicu

Kako komšinicu da pozovem na piće? Ako napravim ovaj koktel, doći će i komšija!

Za ovaj koktel pripremite borovnice, 50 ml votke, 20 ml slatkog vermuta, 20 ml limunovog soka, karamelizovani šećer, listiće mente i soda vodu.

Na početku pomešajte borovnice, limunov sok i listiće mente. Dodajte sve ostale sastojke osim soda vode koju ostavite za kraj i dobro promućkajte. Servirajte uz led a za ukras iskoristite još koji listiće mente.

Piće za odmor na krovu – Rooftop lemonade

jaci kokteli za dame i muskarce

Ovo je beskrajno jednostavan i zabavan recept. Napravite običnu limunadu, dodate votku (60 ml na 80 ml limunade), dodate kriškice krastavca i limuna kao ukras i spremni ste za odmor na krovu neke zgrade s pogledom na zalazak sunca.

Za kraj smo ostavili jedan „koktel“ koji i jeste i nije koktel ali jeste nezaobilazno osvežavajuće piće u letnjim mesecima.

Sangrija na srpski način

kako napraviti pravu dobru sangriju

Za leto u španskom stilu uzmite dosta jabuka, narandži, krušaka, sezonskog voća, šta god da volite.

Naseckajte sitno, stavite u činiju i blago izmešajte da voće pusti malo soka. Prelijte voće litrom nekog dobrog crnog vina, dodajte malo brendija, može i dobra šljivovica, ili ruma čisto da podigne atmosferu, i par kašicica šećera (naročito ako ste se odlučili za neko suvlje crveno vino).

Uz ove lagane recepte, odmor i fino društvo, leto slobodno može da počne!

Ne preterujte sa alkohlom nikada, a pogotovo ako nemate ustanovu gde ne čekate na pregled, kao što obuhvata privatno zdravstveno osiguranje!

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *