fbpx

Šta sve treba videti i iskusiti u Andaluziji

Andaluzija je mesto ukrštanja kontrasta u svakom pogledu. Svojstvena i posebna u egzotičnoj mešavini tradicionalne španske, mavarske i jevrejske kulture sa arapskim i afričkim primesama, ne podseća ni na jedno drugo mesto na svetu. Poznata je kao postojbina flamenka, gitare, koride, Pabla Pikasa i Don Žuana.

spanija-andaluzija

Osvaja svojom lepotom i mistikom, a strast i senzualni mirisi koje ćete osetiti šetajući se njenim ulicama zadovoljiće vaš  hedonizam jer predstavljaju jedinsteven užitak.

I dok uživate u mirisu pomorandžinog cveta, nemojte zaboraviti da probate čuvenu andaluzijsku paelju i ukusne tapase, degustirate aromatično seviljsko vino ili andaluzijski mirisni čaj sa voćnim i cvetnim notama.

Al-Andalus, kako su je nazivali Arapi, vrvi nabojem neke daleke kulture koja je istovremeno i Španija i ništa nalik Španiji.

Sunčanu obalu Andaluzije krase prelepe dugačke peščane plaže: Kosta del Sol (sunčana obala) koja ima oko 320 sunčanih dana godišnje, Kosta del Almeria  i Kosta Tropikal koje imaju mnogo privatnih uvala gde možete uživati u spokoju okolnih sela i kristalno čistim vodama Mediterana ili Kosta de la Luz (obala svetlosti) obala na Atlantskom okeanu koja privlači veliki broj surfera.

Andaluzija nije samo more, sunce i pesak. Ona pruža mnogo više od toga…

andaluzija-letovanje

Gradovi koje krasi bogata istorija i jedinstveni kulturni i arhitektonski spomenici poput Sevilje, koja je prestonica Andaluzije,  mistične Kordobe koju krasi veličanstvena džamija.

Granade sa njenom čuvenom Alhambrom, Pikasove Malage, živopisna seoca sa tipičnim belim kućama, opojni mirisi i ukusi, kao i niz drugih nespojivih razlika uklopljenih u neverovatnu celinu krase ovaj najvatreniji i najjužniji deo Španije.

Između Afrike i Evrope

sevilja-putovanje

“أنا فقط الشمس، في طريقهم، البقاء لفترة أطول على اشبيلية للتمتع بجمالها”
„I samo Sunce, na svom putu, ostane duže nad Seviljom da bi uživalo u njenoj lepoti.“(arapski natpis).

U gradu čiji su zidovi ukrašeni šarenolikim tepiserijama i mozaicima imaćete osećaj kao da ste jednom nogom u Maroku a drugom u Evropi.

Grad kastanjeta i najstrastvenijeg flamenka koji se odigrava svake večeri po ceni od 20eura (cena bez večere i pića) i uzbudljive koride o kojoj možete sve saznati obilaskom čuvene arene Maestranca koja može da primi 14 hiljada ljudi, i muzeja o koridi koji se nalazi u sklopu arene za svega 4 evra.

Sevilja je nakon otkrića Amerike bila najmoćniji grad i glavna luka jer su se u njoj odvijali najvažniji trgovinski odnosi.

Zlatna kula na reci Gvadalkivir

sevilja-putovanje-2

Ukoliko želite da saznate više o istoriji Sevilje posetite Zlatnu kulu koja je istorijski simbol grada. Ova kula se nalazi na reci Gvadalkivir (u prevodu velika reka) koja je od Atlanskog okeana udaljena svega 50 kilometara i niz koju su se u otkrivanje sveta upustili poznati moreplovci poput Magelana.

Sve znamenitosti Sevilje možete obići pešaka, ali je kod nje fascinantno to što koliko god puta je posetili uvek će ostati nešto neotkriveno što vas čeka.

Simbol grada je impozantna katedrala koja je dugo godina bila najveća na svetu, a priča se da je svojom veličinom nadmašila i Aja Sofiju.

Katedrala je poznata po svom zvoniku na koji se možete popeti stepenicama kako bi ste uživali u slikovitoj panorami i zalasku Sunca, a pored poznatih slika, oltara i kapela nju krasi i mauzolej slavnog Kolumba.

Odmah prekoputa katedrale se nalazi prva kraljevska rezidencija čarobni Alkazar, ukrašen skutkanim vrtovima kao iz bajke i neverovatnim miksom arapskog i evropskog stila.

sta-videti-u-andaluziji

Grad krase i prelepi mirisni parkovi bogati zelenilom i autentičnim biljnim svetom poput seviljskih palmi i fikusa koji mogu da dostignu visinu od 15 metara.

Mesto na kojem ćete definitivno napraviti najviše fotografija je Plasa Espanja iliti Trg Španije.

Okružen konjima i kanalom sa mostićima kroz koji plove gondole i ukrašen mozaicima različitih gradova Andaluzije je slika trga po kojem je Sevilja prepoznatljiva.

Čuvena Jevrejska četvrt

Ono što Sevilji daje poseban šmek je Jevrejska četvrt koja se nalazi u centru grada.

Lavirint uličica sa niskim belim kućama od kojih svaka ima da ispriča neku svoju priču, terasicama koje će raznežiti i najhladnije jer asociraju na tradicionalne španske serenade, najstarijim restoranima i suvenirnicama, atmosfera u Jevrejskoj četvrti je zaista posebna.

Kordoba kao prestonica mavarskog kraljevstva

kordoba-putovanje

Pored Sevilje, grad koji je takođe bio dugo vremena centar kulture i nauke je Kordoba, nekadašnja prestonica mavarskog kraljevstva Al-Andalus.

“Daleka i sama”, Kordoba krije neku mističnost nastalu preplitanjem kultura i vekova.

U ovom gradu se kriju tajansveni vrtovi ukrašeni šarenim maramama i raznobojnim mirisnim cvećem u kojima se možete sakriti i prepustiti miru i meditaciji.

Ceo grad predstavlja jedinstveno istorijsko zdanje i pravi kulturološki miks zbog čega je i stavljen na Uneskovu listu zaštićene svetske kulturne baštine.

Simbol grada je Meskita, nekada velika džamija a danas katedrala. Bogata različitim verskim simbolima i molitvama zaista predstavlja sveto mesto.

Remek delo islamske umetnosti Meskita je poznata još i kao “muzej 1000 stubova” i predstavlja jedan od najoriginalnijih istorijskih spomenika, a za njen obilazak izdvojite 8 evra.

U Kordobi treba posetiti i autentičnu jevrejsku četvrt sa Sinagogom kao i brojne tradicionalne kuće i muzeje. Pored istorijskih atrakcija, Kordoba je danas moderan grad sa bogatom dnevnom i noćnom zabavom za svačiji ukus.

Uske ulice su nalik ulicama Lisabona.

Videti Grenadu i ostale andaluzijske gradove

granada-putovanje

Pored Sevilje i Kordobe, u Andaluziji treba posetiti i prelepu Granadu, egzotičnu Malagu, Kadiz… jer se zaista ne može reći koje mesto je lepše.

Kako stići do Andaluzije? Do Andaluzije možete stići kolima, autobusom ili avionom a najjeftinije avionske karte od Beograda do Malage su oko 200 evra. Andaluziju možete da obiđete i elegantnim španskim vozovima koji dostižu brzinu do 380km.

Takođe, iz Andaluzije jeftino i lako možete da posetite Maroko trajektom i napravite putovanje iz snova.

Ova mešavina civilizacija je jedna od bezbednijih turističkih destinacija, dovoljno je samo da obezbedite sebi povoljno putno osiguranje.

Andaluzija je privlačna jer je istovremeno i arapska i evropska i afrička, a ponovo ničija i svoja. Vatrena, strastvena, mistična… ostaje neispričana priča ali jedinstvena uspomena.

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *