fbpx

Putno osiguranje za Belgiju i sve što treba da znate pre putovanja

Putno osiguranje za Belgiju, koje i gde ga kupiti. Evo šta sve treba da znate pre putovanja, šta videti, koje gradove i znamenitosti posetiti. Koje su to zanimljivosti koje ne znaju svi o Belgiji?

Saznajte šta to Belgiju čini idealnom turističkom destinacijom, gde se nalazi, da li je potrebna viza i kako doći do nje iz Srbije.

Belgija je zemlja piva, čokolade, vafli i zadovoljnih ljudi.

Cena putnog osiguranja za Belgiju

Cena putnog osiguranja se često menja i zavisi od više faktora. Cena je različita za različite destinacije, broj dana, godišta putnika, vrste putovanja, da li je individualna ili porodična polisa, kao i visine osigurane sume i osiguravajuće kuće.

U ovom trenutku, na period od 10 dana, cena putnog osiguranja za Belgiju bila bi od 1,240 – 2,000 RSD po osobi zavisno od toga za koju se osiguravajuću kuću odlučite i koji nivo zaštite želite.

Cena putnog osiguranja za Belgiju na 30 dana iznosi oko 3,650 RSD.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

Kraljevina Belgija – država Zapadne Evrope

Belgija, članica EU, suverena je država Zapadne Evrope. Belgija se graniči sa Francuskom, Nemačkom, Luksemburgom, Holandijom.

Belgiju čine tri regije – Flandrija na severu, Valonija na jugu i regija oko glavnog grada Brisela. U Briselu se nalaze sedišta Evropske Unije i NATO-a.

Belgija ima izlaz i na Severno more. Na klimu Belgije utiče Atlantski okean. Padavine su česte tokom čitave godine. Zime su blage, ali se temperatura zna spustiti dosta ispod nule. Leta su topla i prijatna.

Belgija je pretežno niska zemlja. Najviši vrh se nalazi na samo 694 metara nadmorske visine.

Belgijom protiče dosta malih reka koje se ulivaju u Severno more. Rečni saobraćaj je dosta razvijen.

Belgija je parlamentarna i ustavna monarhija. Na čelu Belgije je kralj koji proglašava zakone i nosilac je izvršne vlasti. Dvodomni parlament se sastoji iz Zastupničkog doma i Senata.

Trenutni kralj je Filip (Philippe of  Belgium), rođen 1960. godine.

Glavni moto države Belgije je – U jedinstvu je snaga.

Stanovništvo Belgije

 

Prema poslednjem popisu, u Belgiji živi oko 11 miliona stanovnika. Belgija se ubraja u najgušće naseljene zemlje na svetu. Najnaseljeniji je Brisel i deo oko Brisela.

Tri su zvanična jezika Belgije – holandski, francuski i nemački. Skoro 60% stanovnika govori holandskim jezikom, oko 40% govori francuskim, dok je najmanje govornika nemačkog jezika.

U Briselu se mogu čuti holandski i francuski jezik.

Oko 60% stanovništa čine Flamanci, 30% Valonci, preostalih 10% su imigranti iz zemalja EU.

Ubedljivo je najdominantnija religija katolicizam.

Najveći broj stanovnika živi u gradovima – Brisel (Brussels), Antverpen (Antwerp),  Briž (Bruges), Lijež (Liège), Gent (Ghent) itd. Skoro 98% stanovništva živi u gradovima, a jedva 2% na selu.

Viza i korisne informacije vezano za Belgiju

Državljanima Srbije nije potrebna viza za Belgiju ukoliko žele da u njoj borave turistički do 90 dana.

Ukoliko dolazite za Belgiju kod rođaka ili u sopstvenoj režiji, poželjno je imati polisu zdravstvenog osiguranja i dokaz da imate minimum 38 evra po danu. Takođe postoji mogućnost da će vam na granici tražiti povratnu kartu i pozivno pismo od rođaka.

Ambasada Belgije se nalazi u Beogradu na adresi Krunska 18. Ambasada Srbije u Belgiji se nalazi u Briselu na adresi – Boulevard du Régent 53. Ambasador Srbije u Belgiji je dr. Marina Jovićević.

Pozivni broj za Belgiju je +32.

Najpoznatiji mobilni operateri su Proximus, Telenet, Mobistar, Base –

www.mobile-belgium.be

Zvanična valuta u Belgiji je evro.

Zbog terorističkih napada koji su se nedavno desili u Belgiji, povećane su mere bezbednosti u Belgiji.

Kako doći do Belgije iz Srbije

U Belgiji se izdvajaju šest velikih internacionalnih aerodroma – Zaventem u Briselu, Južni Brisel-Šarlroa između Brisela i Šarlroe, Deurne u Antverpenu, Bierset u Liježu, Ostende-Briž između Ostenda i Briža, Vefelgem u Kortrikju.

Aerodrom Zaventem se nalazi na 11 kilometara od centra Brisela. Aerodrom je veliki i prometan. Beograd je vazdušnom linijom udaljen od Belgije 1.329 kilometara.

Najkraći let na relaciji Beograd-Brisel traje 2 sata i 20 minuta sa avio-kompanijom Air Serbia. Kompanijom AirWizz možete leteti do aerodroma Južni Brisel-Šarlroa iz Temišvara i Budimpešte.

Grad Antverpen je na sat vremena vožnje udaljen od Brisela.

Kompanija Auto Turist vozi iz Beograda i Novog Sada do Brisela, Antverpena i Liježa. Poželjno je kupiti nedelju dana ranije kartu. Postoje i kompanije koje prevoze kombijem putnike po principu „od adrese do adrese“ (npr. Lux Kombi).

Zanimljivosti o Belgiji koje možda niste znali

Na prvom mestu treba pomenuti da se u Belgiji pravi preko 800 vrsti piva. U proseku Belgijanac popije godišnje oko 150 litara piva.

Čuveni slatkiš praline je prvi put napravljen u Briselu 1912. godine.

Belgija godišnje proizvede oko 220.000 tona čokolade. Prva čokolada je napravljena 1635. godine.

Verovali ili ne, Belgijanci su posle Holanđana najviši ljudi u Evropi.

Najmanja razlika između zarade muškarca i žene u Evropi je u Belgiji.

Belgija je druga zemlja u svetu koja je legalizovala brak između homoseksualaca i prva zemlja u svetu koja je legalizovala eutanaziju.

Prvi najveći oblakoder u Evropi je sagrađen u Antverpenu 1928. godine i zvao se Torengebouw.

Najveći festival elektronske i dance muzike na svetu se zove Tomorrowland i održava se u belgijskom gradu Boom.

Nijedna zemlja na svetu nema toliko dvoraca koliko Belgija.

Reč spa se vezuje za belgijski gradić Spa u kojem se prvi put otvorio salon za opuštanje i relaksaciju.

Nigde nema toliko strip-crtača koliko u Belgiji. Čuveni Štrumfovi, Talični Tom i Avanture Tintin, prevedeni na preko 100 jezika, su nastali u Belgiji.

Sećate se crtaća Snorkijevci? Belgijanci su ih izmislili.

Napoleon je poražen kraj grada pored Brisela – Waterloo.

Grad Antverpen se smatra prestonicom dijamanata.

Svi vezuju pomfrit za Francuze, ali prvi pomfrit su napravili Belgijanci.

Top 10 tradicionalnih belgijskih jela i gde ih probati u Briselu

Belgija je sa svojim glavnom gradom Briselom prava gastronomska destinacija.

Na prvom mestu treba pomenuti tradicionalno jelo Mussels koje se pravi od crnih dagnji i poslužuje se uz belo vino. Probajte ih u restoranu Zinneke.

Pomfrit je nacionalno jelo Belgije. Ko proba pomftir u Belgiji, više ne želi nigde da ga jede. Probajte pomfrit u lokalima Maison Antoine i Fritkot.

Nigde nisu ćufte tako ukusne kao u Belgiji. Ćufte se prave od svinjskog i goveđeg mesa, poslužuju se u paradajz sosu ili u sosu od višnje. Najbolje ćufte ćete probati u restoranu Balls and Glory. Belgijske ćufte nisu ni nalik na ćufte koje se prave sa prezlama ili hlebom u Srbiji.

Preukusno je jelo od govedine u pivu – Flemish Stew. Najbolju porciju ćete dobiti u kafeu Café Novo.

Belgijanci su se specijalizovali u prženju i pohovanju morskih kozica. Možete ih probati u bilo kom morskom restoranu, ali na prvom mestu treba pomenuti local  Noordzee.

Gde god budete odlučili da jedete vafle u Briselu, nećete se razočarati.

Jegulja u začinima (restoran Chez Victorine), zečetina sa suvim šljivama (Restobieres) su dva belgijska glavna jela.

U restoranu Madame Chapeau možete probati preukusne domaće kobasice koje se poslužuju sa pireom.

Belgijske bake su da bi naterale unuke da jedu žućanicu, imale običaj da umotaju šunku u žućanicu i peku u rerni. Prelivale su ih bešamel-sosom ili sosom od sira. Vremenom je šunka umotana u žućanicu postala belgijsko tradicionalno jelo.

Što se tiče pića, a da nije pivo, obavezno probajte Jenever. Piće Jenever je poznato kao “holandski džin” i postoji nekoliko ukusa ovog pića.

Šta prvo posetiti u gradu Briselu

 

Brisel je glavni obrazovni i ekonomski centar i sedište kraljevske porodice. Brisel je veoma mali, ali grad ispunjen sadržajem

1. Ikona Brisela – Atomijum

Povodom Svetske izložbe 1958. godine je podignuta neobična građevina od nerđajućeg čelika koja ide do 102 metara u visinu. Građevina Atomijum zapravo ima oblik molekula kristala gvožđa.

Vrh Atomijuma je otvoren za javnost.

2. Veliki Trg u Briselu

Veliki Trg u Briselu je okružen Kraljevskom kućom i Gradskim većem. Od 1998. godine se trg nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Trg je nekada imao ulogu turističkog marketa. Istorija trga i esnafskih kućica koje su podizane u njegovoj blizini se vezuje za daleki 13. vek.

U okolini trga su podizane građevine u stilu gotike, baroka i francuskog stila Luja XIV. Mnogo puta su građevine i esnafske kućice bile izložene bombardovanju, uništavanju i požarima, ali su u 19. veku obnovljene.

Trg je do sredine 20. veka imao ulogu gradske tržnice, tako da su se i danas zadržali nazivi ulica po esnafima – Ulica trgovaca puterom, Ulica trgovaca haringama, Ulica trgovaca sirevima itd.

Svake druge godine se trg prekriva tepihom od cveća.

3. Fontana Maneken Pis

Glavna turistička atrakcija u Briselu je fontana i bronzani kip dečaka koji piški. Kip je visok 61 cm. Urađen je 1619.godine. Original se čuva u Maison du Roi, dok je izložena kopija urađena 1958. godine.

Za ovaj kip se vezuje nekoliko legendi. Najpoznatija legenda kaže da je u 14. veku  Brisel bio pod opsadom neprijatelja. Neprijatelji su eksplozivom hteli dići zidine grada u vazduh, međutim, pojavio se mali dečak i popiškio na fitilj.

4. Park Mini-Europe

Nedaleko od Atomijuma se nalazi park Mini-Europe. Radi se o parku ispunjenom minijaturnim reprodukcijama značajnih EU znamenitosti. Ovde se možete upoznati sa 80 evropskih gradova i 350 građevina. U parku se nalazi čak i minijaturna verzija vulkana Vezuva, pa i imitacija venecijanskih kanala.

U parku se nalazi minijaturna verzija katedrale Svetog Marka iz Zagreba, manastira Rila iz Bugarske i Trga Prešeren iz Ljubljane.

5. Muzej posvećen stripu

Belgija je zemlja koja obožava stripove. U Briselu je povodom nacionalnih strip-crtača otvoren muzej Belgian Comic Strip Center.

Zgrada muzeja datira iz 1905. godine i urađena je u Art Nouveu stilu. Muzej je zvanično otvoren 1989. godine i godišnje ga poseti oko 200.000 ljudi.

U prizemlju se nalaze restoran, kafić, prodavnica stripa, knjižara i studijski centar. Na prvom spratu su izloženi radovi belgijskih strip-crtača i animatora.

Na drugom spratu se nalazi Muzej imaginacije. Tu su najviše istaknuti rani radovi belgijskih strip-pionira.

 Šta videti u Brižu

 

Briž je najlepši belgijski grad. Njegova bajkovita atmosfera nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Briž je grad kanala i kaldrme.

Glavno prevozno sredstvo je bicikl.

1. Simbol Briža – srednjovekovni zvonik Belfort

U centru Briža se nalazi gradski zvonik do čijeg vrha vode 366 stepenice.

Zvonik je postavljen 1240. godine kada je Briž bio važan centar flamanske tekstilne proizvodnje.

Danas zvonik sadrži 47 zvona.

2. Muzej čokolade

Briž niste posetili ako niste obišli muzej posvećen čokoladi – Choco story.

Muzej se nalazi u zgradi koja datira iz 16. veka. Nekada se u zgradi nalazila vinarija, potom pekara i prodavnica nameštaja.

Muzej vode ljudi koji su zaduženi za biznis Belcolade. Firma Belcolade proizvodi vrhunske čokolade.

Posetioci muzeja mogu da se upoznaju sa procesom pravljenja čokolade, ali i sa razlozima zašto je čokolada zdrava.

3. Muzej posvećen flamanskoj umetnosti

Groeningemuseum je veoma bitan muzej posvećen velikanima flamanskog i belgijskog slikartsva.

U muzeju su izloženi radovi Jan van Ajka.

Belgijanci mogu da se ponose svojim umetnicima iz doba renesanse, baroka, neoklasicizma, realizma, simbolizma i modernizma, ekspresionizma i posle ratne umetnosti.

4. Muzej posvećen pomfritu

Jedini muzej na svetu koji je posvećen prženju krompira se nalazi u Brižu – Frietmuseum.

Muzej je podignut 2008. godine i posvećen je pomfritu. Muzej je smešten u staroj gotičkoj zgradi.

U Brižu postoji i muzej posvećen dijamantima.

5. Čuvena muzej- pivara – De Halve Maan

Familija Maes od 1856. godine vodi pivaru De Halve Maan.

Svakodnevno se ovde organizuju turističke ture kako bi se gosti upoznali sa istorijom pravljenja domaćeg piva.

U pivari se nalazi taverna s pogledom na kanale. Leti se otvara terasa.

 Antverpen – prestonica dijamanata

 

Antverpen je bučni, mali i brz grad.

Antverpen je poznat po prodavnicama dijamanata koje se nalaze u tzv. Dijamantskoj četvrti. Sve što želite da znate o dijamantima možete saznati u gradskom muzeju u Antverpenu.

Čuveni slikar Rubens je odrastao u Antverpenu, gradu kojem je posvetio nekoliko svojih radova.

Antverpen je poznat po Muzeju mode i Akademiji mode.

Antverpen je posle Roterdama najveća luka u Evropi.

Zoo-vrt u Antverpenu datira iz 1843. godine i smatra se jednim od najstarijih u Evropi. Trenutno se u njemu nalazi oko 6.000 životinja.

Da ponovimo, na ne biste imali problem sa carinicima na granici, pre putovanja za Belgiju kupite polisu putnog osiguranja. Na našem sajtu možete popuniti formu, bez obaveze, i proveriti koliko bi koštalo za Vas putno zdravstveno osiguranje za Belgiju.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *