fbpx

Top 5 mesta koje vredi posetiti u Budimpešti

Za ovaj grad mnogi kažu da je prava prestonica istočne Evrope i bajka koja traje više od hiljadu godina. U njoj se prepliću prošlost i sadašnjost, a magija starih vremena se može osetiti skoro na svakom koraku.

Neki Budimpeštu nazivaju i „Parizom istočne Evrope“, a kako i ne bi kad svojom vanvremenskom arhitekturom i bogatim kulturnim nasleđem pleni iz svake ulice, ćoška, kuloara.

Ukoliko je ova mađarska prestonica vaša sledeća destinacija, ovo su neka mesta koja nikako ne smete propustiti a koje vredi posetiti i iskusiti.

Budimski mostovi

mesta koja treba posetiti u budimpesti

Mnogi tvrde da je Budimpešta grad koji morate obići pešice, beležeći vašim fotoaparatom svaki momenat vredan pomena.

S obzirom da grad „leži“ na devet mostova, jedan od njih koji morate svakako videti je Lančani ili Lavlji most. On je simbol ovog raskošnog grada.

Sagrađen još 1849. godine, Lančani most je predstavljao čudo epohe. Ono što ga je isticalo u odnosu na druge, je zanimljiva  legenda koja je vezana za izgradnju istog.

Naime, gradnju ovog mosta inicirao je sam grof Ištvan Sečenji podstaknut ličnom tragedijom. Čekajući nedeljama da se Dunav odledi, kako bi posetio bolesnog oca, grof je zakasnio kako bi se oprostio od njega.

Nakon očeve smrti, iako skrhan i preplavljen bolom, grof Ištvan je ipak odlučio da „doskoči“ nepreglednom Dunavu. Sagradio je prvi simbol most u ovoj mađarskoj prestonici, spajajući – Budim i Peštu.

Posebna napomena je da ovaj most posetite noću, jer tada prava čarolija počinje  i njegova lepota dolaze do izražaja.

Budimski zamak i Ribarski bastion

budimpesta ribarski bastion

Sledeća smernica na vašem putovanju i ujedno naša preporuka bila bi Budimski zamak, nekadašnja rezidencija mađarskih kraljeva.

Temelji ovog bajkovitog zdanja potiču još iz XIII veka, a sam dolazak u ovaj kompleks učiniće da se na trenutak osetite kao da ste kročili u neka davna vremena.

Pored grandioznog dvorca i fantastično uređenih vrtova, ne bi bilo loše posetiti i Istorijski muzej Budimpešte. Kao i čuvenu Nacionalnu Galeriju.

Sama galerija zauzima tri krila budimske palate, brojeći preko 100.000 umetničkih dela. Kažu pravo putovanje kroz vreme i umetnost. A kada ste već tu, ne propustite i Sečenji biblioteku. Kao i Ribarski bastion odakle se pruža najlepši pogled preko Dunava ka Pešti.

Napravite foto stop, a onda se uputite ka magičnoj Pešti za koju kažu da predstavlja žilu kucavicu ovog grada.

Zgrada parlamenta

Parlament-Budimpesta

Uzvodno od Sečenji mosta nalazi se i naše sledeće odredište – zgrada čuvenog parlamenta. Treći po veličini u svetu, a drugi u Evropi ovaj velelepni kompleks učiniće da se na trenutak osetite zaista impresivno.

Sa preko 700 prozora i 691 sobom u kojoj je ugrađeno preko 40 kg zlata, mađarski parlament je poznat i po holovima koji su pretvoreni u prave umetničke galerije, gde su izložena dela poznatih autora XIX veka.

Ono što nikako ne biste smeli propustiti je i kruna Svetog Stefana koja je izložena u centru parlamenta. Koja bez premca predstavlja pravi dragulj ovog neogotskog zdanja.

Kako i za Lavlji most, tako i za zgradu parlamenta vezane su mnoge legende. Sve to ćete saznati ukoliko se upustite u ovu avanturu uz pratnju dobro obučenih vodiča.

Oni će vam pored inspirativno kulturno-istorijske priče  skrenuti pažnju i na brojne makete parlamenta. Samim tim i na i na onu najpopularniju – napravljenu od čak četiri miliona šibica.

Ovde je najlepši doček Nove godine u Budimpešti.

Vaci ulica i Andraši bulevar

vaci-ulica-budimpesta

mesta koja posetiti u budimpesti

Korak dalje i stigli ste do čuvene Vaci ulice, čuvene pešačke zone i najpoznatije ulice u Budimpešti.

U ovoj ulici pronaći ćete ekskluzivne radnje koje privlače ljubitelje dobrog šopinga, ali i pregršt dobro ušuškanih kafića i restorana.

Iako Vaci slovi za najpoznatiju ulicu ove kraljice Dunava, neki tvrde da je baš Andraši bulevar mesto gde bi se vaša znatiželja potpuno rasplamsala.

Naime, ovaj bulevar građen je u drugoj polovini XIX veka kao i većina zgrada u njemu, a posebno mesto zauzima zgrada Opere, koja s razlogom spada u najlepše operske kuće sveta. Ako krenete dalje stići ćete do prostranog Trga Heroja gde će vas Milenijumski spomenik zaista očarati.

Na ovom spomeniku predstavljeni su najznačajniji vladari duge mađarske istorije, dok se na samom vrhu visokom 40 metara nalazi skulptura arhanđela Gabrijela, koji drži krunu svetog Stefana, prvog mađarskog kralja.

Još jedna lepa atrakcija za ljubitelje dobre fotografij i bogate kulturne baštine.

Iza trga Heroja naći ćete i prelepi Gradski park koji sam za sebe sadrži obilje atrakcija.Iskoristite trenutak da se na čas sakrijete od gradske vreve i uživat lepotama čuvenog budimpeštanskog zoo vrta.

Na ovim mestima možete naći Turist Info i rspitati se kako najpre doći do obližnjih termalnih banaja u Mađarskoj koje treba posetiti.

Čarde

madjarska kuhinja

Nakon uživanja u dobrom spoju istorije, umetnosti i neverovatne arhitekture ono što nikako ne biste smeli da propustite su nadaleko poznate mađarske čarde.

One će vas uvesti u raskošni svet mađarske nacionalne kuhinje, jer kako kažu da „ko nije posetio jednu, kao da nije ni posetio ovu popularnu prestonicu. Zato se prepustite čarima tradicinalnog čardaša, degustirajući nadaleko poznati mađarski gulaš ili paprikaš.

I na kraju kada vas Budimpešta opije svim svojim ukusima i šarmom „izgubite“ se u nekom od poznatih prestoničkih klubova i kafića, a ako vam nije do gužve noćno krstarenje Dunavom je pravi izbor za vas.

Naravno, nemojte zaboraviti da kupite odgovarajuće putno osiguranje za Mađarsku ukoliko putujete u sopstvenoj režiji.

Šta sve treba da znate o putovanju u Mađarsku.

osiguranje-baner

Vremenska prognoza za Budimpeštu

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *