fbpx

Top 10 razloga zašto posetiti Dubai ovog leta: Najbolji saveti

Dubai je najatraktivnija turistička destinacija na svetu. Za par sati leta možete slobodno reći da ste prošli kroz vremenski portal. Evo čime sve Dubai privlači turiste i zašto ga vredi posetiti ovog leta.

1. Pogled sa najviše zgrade na svetu

letovanje u dubajiu

Arhitektura u Dubaiju se razvija brzinom svetlosne godine zahvaljući svetski priznatim arhitektama koji dolaze u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi ostvarili svoje najluđe snove.

Da, pustinja je postala arhitektonski raj u kojem se zidaju najviše zgrade na svetu, nezamislivih oblika. U Dubaiju bukvalno preko noći „nikne“ oblakoder (u Srbiji se za to vreme jedva dočepate nove lične karte).

Najviša zgrada na svetu je Burdž Kalifa (broji 160 spratova), i nije u Tokiju, Nju Jorku, niti Singapuru, već u Dubaiju.

Sa druge strane, poslednje godine se dosta radi na izgradnji plutajućih kuća, tako da vlasnik jedne takve može uživati u pogledu na šarenoliki morski svet.

2. Hoteli iz bajke 1001 noć

hiteli u dubaiju

Turizam i ugostiteljstvo su, posle naftne industrije, najrazvijenija privredna grana u Dubaiju. Dubai broji oko 570 hotela, i svi se oni između sebe utrkuju u izgledu, enterijeru, uslužnosti.

U Dubaiju se na veštački napravljenom „ostrvcetu“ nalazi hotel, kako kažu posetioci, sa sedam zvezdica – Burdž Al Arab.

3. Luksuz najvećeg svetskog šoping centra

dubai shopping molovi

Najviše vremena ljudi provode po šoping centrima. Ne postoji brend koji nećete moći da pronađete, a usput možete nahraniti po neku ajkulu ili se klizati na ledu.

Za Novu Godinu, ukoliko u Srbiji izostane sneg, definitivno neće unutar šoping centara u Dubaiju.

4. Kao na Karibima

dubai-plaze-iz-snova

Dubai je smešten na obali Persijskog zaliva.

Plaže su peskovite, i pored izležavanja na jarkom suncu i kupanja u azurno plavom moru, možete sebi priuštiti brčkanje u bazenu sa pogledom na more, uživati u parkovima, kafićima, vodenim sportovima.

Nećete moći da uživate jedino u toplesu, ispijanju piva ili međusobnom dodirivanju, ali sve ostalo je dozvoljeno.

5. Raj za zaljubljenike u automobilizam

najskupli automobili

Luksuzni automobili su jedna od stvari koje ostavlja turiste bez daha, čak i one koji nisu zaljubljenici u automobilizam.

Dubai je grad u kojem ćete na putu ka plaži, ili noćnom klubu, naleteti na mercedes optočen Swarowski dijamantima ili pozlaćeni Lambordžini.

I pri tom se nećete uštinuti kako bi proverili stanje svesti.

6. Dubai iz bandži džamp perspektive

skokovi u dubaiju

Ukoliko ste fan esktremnih sportova, kada ste u Dubaiju, na pravom ste mestu. Svetski rekord u bandži džampingu je upravo postignut u Dubaiju 2014.godine kada su se desila oko 150 skokova u roku od 24 sata.

Želite da plivate okruženi ajkulama? Nikakav problem. Skajdajving iznad veštački napravljenog poluostrva u obliku palme ili luda vožnja džipom kroz pustinju je na dohvat ruke, dovoljna je samo potreba za adrenalinskim šokom.

7. Sve kuhinje ovoga sveta – ujedinite se

arapska kuhinja

Verovali ili ne, u Dubaiju možete jesti za manje para nego u Srbiji. Ako volite japansku kuhinju, u nekim suši barovima možete za 20 evra čitavog dana jesti suši koliko god možete.

Znači, zauzmete busiju i čitavog dana leškarite u baru i jedete suši.

Kako je Dubai kosmopolitska i multinacionalna sredina (20 posto od ukupnog broja stanovništva čine Arapi, ostalo su gastarbajteri), u njemu ćete naići na svaku kuhinju, preko indijske, francuske do američke.

Raspon cena varira, kao i bogatstvo ukusa. U svakom slučaju, nećete ostati gladni bez maminih sarmi.

8. Ah, sav taj pesak

opustanje na plazi

Kada vam se u glavi zavrti od saobraćaja, najviših zgrada i najvećih šoping centara, sebi možete priuštiti safari u pustinji.

Svakodnevno se organizuju turističke ture sa kamilama kroz pustinju. Kako bi imali potpuni doživljaj ove čarobne muslimanske sredine, probajte večerati uz zalazak sunca, na pesku pored kamile, neki lokalni specijalitet.

Kruže priče (insajderske) da su noćne žurke u pustinji još jedno nezaboravno iskustvo.

9. Vodeni tobogani kojima se ne nazire kraj

najveci tobogani na svetu

Činjenica je da ljudi, pored šoping centara, najviše vremena provode u vodi, ali ne u moru već u ogromnim vodenim parkovima koji su dizajnirani tako da pomeraju granice mašte kada je plivanje, skakanje i „brčkanje“ u pitanju.

Znači, ukoliko ste željni vodenih vratolomija, tu je Wild Wati vodeni park, a ukoliko želite da posmatrate vratolomije delfina, tu je park inspirisan legendom o Atlantidi – Atlantis.

Pomenuti park poseduje akvarijum koji broji oko 65.000 vrsta riba.

10. Bezbednost i gostoljubivost iznad svega

putovanje u dubai

Ukoliko stavimo luksuz i atraktivnost sa strane, Dubai ne bi opstao, niti bio prvi na listi mnogih turista, da nije u pitanju grad čija stopa kriminala je jednaka nuli, a gostoljubivost i ljubaznost na najvišem mogućem nivou.

Mnogi će reći da je lako postići sve to sa kapitalom koji Arapi imaju, ali dosta toga je proisteklo iz njihove tradicije i kulture.

Dubai je definitivno najživotniji pustinjski grad na svetu, i šteta bi bilo ne prepustiti mu se makar na nedelju dana.

On je svetski poznata oaza onima koji žele dobro da zarade u struci, oslobođen je poreza, i bez obzira na kulturološku razliku, dosta je prilagođen zapadnjačkom načinu življenja i razmišljanja.

U sopstvenoj organizaciji, uz pomoć interneta, vrlo lako možete organizovati minimum nedelju dana luksuznog odmora ili avanture.

Naravno, ukoliko ne znate, sunce je najbolji prijatelj grada Dubai. Za one koji vole da se „peku na suncu“ i „dišu na škrge od vrućine“ najbolji period je od juna do septembra meseca, a za one koji vole da dišu punim plućima, tu su preostali meseci.

S obzirom da je u Emiratima poprilično skupo zdravstvo, nemojte da zaboravite da kupite povoljno putno osiguranje za Dubai pre nego što krenete na put. Nema razloga da ne uživate u bezbrižnom odmoru.

osiguranje-baner

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *