fbpx

Istraživali smo: Znate li u kojoj se zemlji najsrećnije živi?

Ideja o „srećnoj“ zemlji može izgledati subjektivno, ali zapravo postoji dosta studija objavljenih na godišnjem nivou koje prate sreću širom sveta. Jedan od najpopularnijih je Izveštaj Ujedinjenih nacija o svetskoj sreći, koji rangira zemlje na osnovu nivoa sreće koji su sami prijavili njeni građani. Izveštaj se zasniva na šest ključnih varijabli za koje je dokazano […]

Ideja o „srećnoj“ zemlji može izgledati subjektivno, ali zapravo postoji dosta studija objavljenih na godišnjem nivou koje prate sreću širom sveta. Jedan od najpopularnijih je Izveštaj Ujedinjenih nacija o svetskoj sreći, koji rangira zemlje na osnovu nivoa sreće koji su sami prijavili njeni građani. Izveštaj se zasniva na šest ključnih varijabli za koje je dokazano da utiču na sreću: prihod, očekivani životni vek, socijalna podrška, sloboda, poverenje i velikodušnost. Izveštaj uzima u obzir 179 zemalja. 

Ove godine, Finska je na prvom mestu!

Saznajte u nastavku po čemu se to Finska razlikuje od ostalih zemalja i u čemu je tajna njihove sreće!

Prelepi pejzaži, čist vazduh, čista voda

Finska je prilično mala zemlja, a glavni grad Helsinki ima samo oko 600.000 stanovnika. Čitava zemlja ima nešto više od 5 miliona stanovnika.

Uprkos hladnijoj klimi, Finci uživaju u provođenju vremena na otvorenom. To im omogućava da iskoriste svoje izuzetne prirodne lepote. Takođe imaju veoma visok kvalitet života, koji nije vezan samo za njihov životni standard, već i za vreme koje provode napolju.

Osim što ima zapanjujuće pejzaže, Finska nije zagađena. Zagađenje vazduha značajno se smanjilo u poslednjih nekoliko decenija zahvaljujući strogim zakonima i visokokvalitetnim prečišćivačima vazduha u kućama i kompanijama. Ovo je pomoglo da se nivo zagađenja održi na niskom nivou i olakšalo je disanje svim Fincima. Finska ima takođe čistu vodu zbog efikasnog sistema za praćenje jezera i reka. Ovo pomaže u održavanju visokog kvaliteta vode u čitavoj zemlji, vodeći računa da ćete, gde god da idete, moći da se kupate u jezerima ili kupate na brojnim plažama koje se tamo nalaze.

Velika količina zaštićenih područja u Finskoj takođe pomaže u održavanju ovog prelepog pejzaža. Finci su takođe poznati po ljubavi prema aktivnostima na otvorenom, poput skijanja, klizanja, planinarenja, kanua i kajakaštva.

Ako ste u potrazi za novim avanturama i imate veliku želju da posetite najsrećniju zemlju na svetu, ne zaboravite ulogu putnog zdravstvenog osiguranja

Omiljena aktivnost im je odlazak u saunu

Zapravo, Finci već generacijama uveseljavaju svoje mračne zime saunama. Njihova glavna zabava leži u opuštanju u sauni, u pijenju piva i pričama o tome kako je život sjajan. Finska je takođe jedna od najnaprednijih zemalja u svetu. Bila je to jedna od prvih zemalja koja je ženama odobrila i glasačka i reproduktivna prava, a njeni građani uživaju visok životni standard koji uključuje visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Osim što država brine o njima, oni su itekako odgovorni prema sebi i svojim finansijama. Štede i investiraju, i godinama su poznati po visokoj stopi ulaganja u životno osiguranje

Finci ulažu mnogo pažnje i novca u obrazovni sistem

Skandinavske zemlje dosledno se svrstavaju među najobrazovanija mesta na svetu, a Finska ima jedan od najboljih obrazovnih sistema na svetu. Zemlja pruža besplatno obrazovanje za sve preko tercijarnog nivoa, koji može pokriti sve, od medicinske škole do obuke nastavnika. Obrazovanje je toliko važno za Fince da se brinu da nastavnici budu dovoljno dobro plaćeni da ostanu na poslu celog života.

Nakon diplomiranja, studenti odlaze na posao. Finska ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih u Evropskoj uniji, od 10%. Većina Finaca zaposlena je u oblastima vezanim za usluge, gde radnici stvaraju duboke lične veze sa svojim klijentima. Finci rade u proseku samo 25 sati nedeljno, a vreme sa porodicom i prijateljima jedan je od glavnih razloga njihove sreće.

Finski obrazovni sistem je svetski poznat, sa budžetom od preko 500 dolara po detetu i zahteva od studenata da završe ekvivalent magistarske diplome kako bi postali nastavnici. Finska takođe ima robustan sistem socijalne zaštite koji pomaže osobama sa invaliditetom i starijim osobama.

Finska kultura takođe podstiče zajednicu i saradnju. Uobičajeno je da komšije pomažu jedni drugima, a volonterski rad je deo svakodnevnog života. Povrh toga, Finci nemaju mnogo stresa oko novca: zemlja je na prvom mestu po jednakosti prihoda u Evropi. Uspeh Finske ima veze sa činjenicom da izgleda da njena politika nije usredsređena na jednu određenu ideju. Vlada posvećuje oko 6% svog ukupnog BDP -a obrazovanju, što je visoko po globalnim standardima. Ali takođe mnogo troši na zdravstvenu zaštitu, socijalnu zaštitu, pa čak i na umetnost i kulturu.

Besplatne zdravstvene usluge – jednakost za sve građane

Država je dosledno rangirana među najzdravijima na svetu zahvaljujući snabdevanju čistom vodom i visokim nivoom fizičke aktivnosti.

Finska je među vodećim zemljama u svetu po pitanju obrazovanja, zdravstvene zaštite, rodne ravnopravnosti, niske stope kriminala i kvaliteta života. Ali jedna od najvažnijih stvari koje je Finska učinila za svoje građane je pružanje univerzalne zdravstvene zaštite. Svaki Finac može da ode kod lekara ili u bolnicu, i da se besplatno leči. Finska zdravstvena zaštita zasniva se na principu jednakog pristupa zdravstvenim uslugama za sve, bez obzira na njihovu poziciju u životu. To znači da sve procedure finansira država, što znatno olakšava ljudima koji tamo žive. Ne moraju da brinu o tome kako će otplatiti ogromne medicinske račune, jer ih jednostavno nema. Ovo je samo još jedan način na koji Finska promoviše sreću uklanjanjem glavnih činioca stresa, omogućavajući ljudima više vremena da se usredsrede na ono što je važno.

Nemaju sve zemlje iste uslove, ali definitivno je da možemo samostalno da uložimo u dodatne zdravstvene usluge, pomoću zdravstvenog osiguranja.

Ako bolje razmislite, Finska je zaista raj za ljubitelje aktivnosti na otvorenom. To je dom saune i ima više od 1,3 miliona jezera. Ako volite skijanje ili snovboard, Finska je takođe odlično mesto za posetu jer ima najveću gustinu skijališta na svetu!

Finska je idealna destinacija za one koji vole prirodu i žele da se vrate osnovama. Pešačenje i ribolov samo su dve aktivnosti u kojima ljudi mogu uživati u ovoj prekrasnoj zemlji. Stabilna ekonomija Finske i impresivan obrazovni sistem takođe znače da privlači mnoge iseljenike iz drugih zemalja.

Da li biste posetili Finsku?!


Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *