fbpx

Crni petak – kako da kupujete pametno na najvećim sniženjima

Ko može odoleti šoping groznici? Uveliko su najavljena senzacionalna sniženja i već pravimo spiskove šta bismo sve želeli da kupimo. I dok smo opčinjeni „SALE“ oznakama, pozadina priče je sasvim drugačija. Jedino uz promišljenu i pametnu kupovinu možemo zaista da uštedimo novac i odolimo bespotrebnom trošenju pred kraj meseca.  Praznični popusti nam stižu sve ranije, […]

Ko može odoleti šoping groznici? Uveliko su najavljena senzacionalna sniženja i već pravimo spiskove šta bismo sve želeli da kupimo. I dok smo opčinjeni „SALE“ oznakama, pozadina priče je sasvim drugačija. Jedino uz promišljenu i pametnu kupovinu možemo zaista da uštedimo novac i odolimo bespotrebnom trošenju pred kraj meseca. 

Praznični popusti nam stižu sve ranije, pa ste sigurno primetili da su vaše omiljene prodavnice imale popuste još na početku novembra. Ovo se desilo zato što je pandemija i dalje u jeku, pa se prodavci trude da smanje gužve u objektima. Ipak, najveća navala se očekuje 26. novembra. I dok čekamo neverovatne popuste, pitali smo se da li možemo da pametnije kupujemo?

Uz pametnu kupovinu ćete uštedeti vreme, ali i novac. 

Ograničite budžet

Blještava svetla i istaknuti popusti nas mame da kupimo čak i ono što nam nije neophodno. Ako volite šoping i uživate u njemu, savetujemo da odredite koliko tačno želite da potrošite. Ponesite samo onoliko novca koliko ste zacrtali i nemojte koristiti dodatno kreditne kartice. Ovaj trik vas može sprečiti da impulsivno kupujete i da idete bez plana od radnje do radnje. 

Kada je praznična kupovina u pitanju, lako zaboravljamo na prioritete. Prvo proverite da li ste ovog meseca podmirili sve račune, uplatili životno osiguranje, ostavili dovoljno novca do plate, pa tek onda izdvojite određeni budžet za kupovinu na sniženju. 

Lista za kupovinu je neophodna

Ako odete bez plana u šoping, znajte da ćete potrošiti mnogo više novca nego što ste mislili. Lista nam omogućava da postavimo prioritete i deo je pametne kupovine. Napišite šta vam je zaista potrebno i za šta ste spremni da izdvojite novac. Spisku dodajte i poklone koje želite da kupite članovima porodice. 

Bilo bi odlično da pre dana šopinga proverite cene željenih proizvoda, kako ne biste upali u zamku lažnih sniženja. Potrudite se da ispoštujete svoju listu, od početka do kraja i da ne kupujete produkte koji nisu na njoj. Ipak, ako ne možete da se suzdržite i nađete nešto povoljno što vam je takođe potrebno, potrudite se da to bude u okviru postavljenog budžeta.

Online kupovina – spasonosni metod

Kada je Crni Petak u pitanju, online kupovina može da bude spasonosna. Kod regularne kupovine običnim danima, možete da potrošite mnogo više u online kupovini, ali tokom ovog čuvenog šoping dana to nije slučaj. Prvo, izbeći ćete gužvu, stajanje u redu i „otimanje“ za željeni proizvod, i fokusiraćete se na ono što vam je zaista potrebno. Pri tome, moći ćete lakše da uporedite cene, bez odlaska na fizičku lokaciju, što će vam uštedeti dosta vremena. Možete da izbegnete i nestanak zaliha, tako da ćete biti sigurni da će proizvod biti za nekoliko dana kod vas, i priuštićete ga po sjajnoj ceni. 

Šta treba izbegavati tokom Crnog Petka?

Istraživali smo i došli do zaključka da nisu sve ponude tako jeftine kao što deluju na prvi pogled. Ljubitelji igrica će se sada razočarati, ali konzole neće biti snižene onoliko koliko ste očekivali. Istraživanja su pokazala i to da cene konzola u budućnosti neće podlegati promeni, što znači da ćete morati da platite punu cenu u bilo kom trenutku. 

Loše vesti nam dolaze i iz oblasti turizma. Sve dok vlada pandemija, veliki je problem uopšte isplanirati putovanje koje će biti za nekoliko meseci. Ako planirate da idete na more sledeće godine, velika je verovatnoća da vam agencije neće dati posebnu ponudu i sniženje za kasnije aranžmane. Svakako se savetuje da uzimate aranžmane sa fleksibilnom politikom otkazivanja puta, jer niko nije siguran kako će sledeća godina izgledati i da li će se situacija stabilizovati. Kada planirate put, obavezno je da rezervišete i polisu putnog osiguranja, koja podržava i Covid. 

Kada obilazimo prodavnice, nikako ne možemo da propustimo onu sa igračkama, posebno kada imamo decu. Stručnjaci kažu da su najveća sniženja u ovoj niši tik pred Novu godinu, tako da je bolje da sačekate još nekoliko nedelja i dodatno uštedite novac.

Takođe, treba da budete obazrivi i kod kupovine tehnike, posebno televizora. U poslednjim godinama imali smo primere da akcije nisu bile toliko visoke kako se najavljivalo. Kod kupovine tehnike je najvažnije da pratite sniženja i da dobro uporedite cene istih modela u drugim prodavnicama. 

Da li je Crni Petak zaista prilika za najbolju uštedu?

Ako pametno kupujete, moći ćete da uštedite novac, ali ako odete u šoping centar bez ikakvog plana, istina je da ćete potrošiti mnogo novca jer vam se čini da je nešto jeftino. Ključ je o tome da odolite impulsivnoj kupovini i da dva puta razmislite da li vam je određeni proizvod potreban. Uvek savetujemo da trošite onoliko novca koliko neće remetiti vaš budžet, ali znamo da u praksi stvari izgledaju mnogo drugačije, posebno u ovim šoping danima kada je sve usmereno ka kupovini i ka trošenju. 

Budite racionalni prema svom novcu, jer vredno i marljivo, svakog dana radite za njega. 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *