fbpx

Studiranje u Italiji: Najbolji fakulteti u Evropi

Srbima je Italija mnogo više od omiljene turističke destinacije. Mnogi žele i smatraju da je uspeh upisati i završiti osnovne, master ili doktorske studije u Italiji. Svi koji tako misle su potpuno u pravu, naročito umetnici.

Upis na italijanski fakultet i studentska viza

Italijanski kulturni centar u Beogradu je najbolje mesto gde možete da se informišete vezano za studiranje u Italiji.

Sva neophodna dokumentacija za upis mora biti prevedena na italijanski i overena Haškim pečatom. Neposredno pre polaganja prijemnog ispita na italijanskom fakultetu u septembru mesecu, potrebno je polagati ispit poznavanja italijanskog jezika u Ambasadi Italije u Beogradu.

Svaki fakultet prima određeni broj stranaca, znači, lista nije beskonačna, ali praksa je pokazala da su Srbi veoma uspešni po pitanju prolaska na prijemnom ispitu.

Za dobijanje vize je potrebno predati fotografiju, pasoš, dokaz da na računu imate 4.000 evra, dokaz o zakupu stana ili studentskog doma i popunjeni formular koji dobijete u Ambasadi Italije u Beogradu.

U Beogradu postoji najbolji način da naučite ili usavršite italijanski jezik.

Školarina i stipendije za studije u Italiji

Jedna je zanimljivost atraktivna vezano za studiranje u Italiji, naročito za ljude iz Srbije, a to je da visina i plaćanje školarine zavisi od imovinske i finansijske situacije porodice iz koje potencijalni student potiče.

Čak i privatni univerziteti prihvataju umanjenje školarine. Ljudi koji dolaze iz Srbije uglavnom imaju pravo na ovu povoljnost. U tom slučaju cena školarine varira između 1.000 i 3.000 evra po godini.

Italijanska vlada preko regionalnih institucija nudi dosta stipendija i pravo na njih imaju studenti koji su se upisali na italijanske državne fakultete.

Ukoliko se student prvi put upisuje na fakultet, potrebno je podneti zahtev za stipendiju pre upisa. Ukoliko se na osnovu pregleda studentske ekonomske situacije odobri stipendija, mora se platiti regionalna taksa u iznosu od 130 evra. Trenutni iznos stipendije koju dobija student je 4.500 .

Grad koji nosi ime po specijalitetu sa špagetama – Bolonja

Na prvom mestu treba pomenuti Univerzitet u Bolonji koji je poznat po međunarodno priznatoj Bolonjskoj deklaraciji i spada u najstarije evropske univerzitete.

Univerzitet broji jedanaest fakulteta, a svaki fakultet nudi veliki broj studijskih programa, što znači da je verovatnoća da se ne pronađe željena oblast za studiranje skoro pa neverovatna.

Na sajtu fakulteta stoji britanska zastavica iza svakog studijskog programa čija predavanja su moguća da budu praćena na engleskom jeziku. 1.800 evra je školarina za godinu dana.

Šta je bolonjska deklaracija.

Grad koji pluta – Venecija

Univerzitet u Veneciji Ca’ Foscari broji šesnaest programa za osnovne studije od kojih se tri odvijaju na engleskom jeziku – ekonomija, menadžment i postoji specijalni internacionalni program za studiranje filozofije i ekonomije.

Nešto je veći broj programa za master koji se mogu pratiti na engleskom – bankarstvo, ekonomija, marketing, IT, jezici, hemija, ekologija. Minimalna školarina je 2.200 evra po godini, ali ukoliko se predaju papiri na vreme, može biti i manja.

Grad omiljen među jugonostalgičarima – Trst

Ukoliko želite da školarinu plaćate 400 evra, najbolje je videti šta nudi Univerzitet u Trstu. Mana je manjak studijskih grupa koje mogu da se prate na engleskom jeziku.

Osnovne studije na engleskom su organizovane iz oblasti ekonomije, a master iz oblasti fizike, inženjerstva i neuronauke.

Večiti grad i najveći studentski centar – Rim

Najveći univerzitet u Rimu je La Sapienza i za studije je neophodno akademsko poznavanje italijanskog jezika. Za upis na ovaj univerzitet je neophodno pre toga doći do sertifikata poznavanja italijanskog jezika CELI.

Jedina dva programa na osnovnim studijama koja se mogu pratiti na engleskom su bioinformatika i nega bolesnika. Bolji je izbor po pitanju master programa – ekonomija, IT, arhitektura, biologija, sve vrste inženjeringa uključujući i robotiku, umetnost mode.

Školarina se kreće između 1.600 i 2.800 evra. Prijemni za upis se polaže u septembru i skoro da nema studenta iz Srbije koji nije položio prijemni.

U Rimu se nalazi i američki univerzitet John Cabot čije studijske grupe su uglavnom fokusirane na društvene nauke. Školarine se kreću između 17.000 i 25.000 evra godišnje, i u tu cenu je uključen smeštaj i hrana.

Proverite zašto je Rim najlepši grad.

Modni centar Evrope i studentski raj – Milano

Studiranje u Italiji na nekim od najboljih fakulteta u Evropi može da bude i pored jezera Komo.

U Milanu se nalaze dva veoma popularna privatna univerziteta među budućim studentima iz čitavog sveta – Bocconi i Cattolica.

Godišnja školarina na Bocconi je 11.000 evra, ali postoji mogućnost umanjenja cene i apliciranja za stipendiju. Ovde dolaze oni koji žele da studiraju oblasti iz ekonomije, finansija i menadžmenta.

Predavanja drže svetski priznati predavači zahvaljujući kojima studenti vrlo brzo postaju deo poslovnog sveta. Dosta studijskih programa se odvija na engleskom Godišnja školarina na Cattolica varira uzmeđu 4.500 i 8.000 evra. Na njemu trenutno studira 45.000 studentata iz preko 100 različitih zemalja.

Dosta programa se može slušati na engleskom jeziku. Popularan je Politehnički fakultet koji je orijentisan na inženjerske i dizajnerske programe. Osnovne studije su na italijanskom, dok master programe ima i na engleskom jeziku. Cena godine je 1.200 evra.

Državni Univerzitet u Milanu na engleskom pruža studiranje Političkih nauka, dok je izbor oblasti za master veći – biologija, hemija, ekonomija, političke nauke.

U Milanu se nalazi i najveća privatna umetnička akademija u Italiji – Nuova Accademia di Belle Arti. Studijske grupe su vezane za vizuelne umetnosti – slikarstvo, fotografija, grafički dizajn, uređenje enterijera, multimedijalna umetnost, moda, pozorište. Školarina za jednu akademsku godinu na osnovnim studijama je 15.695 evra, a za master 16.090 evra.

Mistični grad naučnika – Padova

Tradicija Univerziteta u Padovi je stara 800 godina. Jedan od mnogobrojnih genijalaca koji su ovde studirali je Galileo Galilej.

Psihologija je jedini program koji može da se prati na engleskom jeziku, a za master ima deset programa. Školarina za Srbe se kreće oko 1.500 evra.

Prestonica čokolade – Torino

Univerzitet u Torinu broji preko 25 studijskih programa od kojih su najbolje studijske grupe koje se tiču bioloških i pravnih nauka.

Politehnički fakultet je zanimljiv jer je jedini državni u Italiji koji nudi master iz arhitekture na engleskom jeziku. Svake godine na hiljade ljudi pokuša da upiše i postane student na ovom fakultetu.

Grad umetnosti i studentskih ljubavi – Firenca

Poznato je među Italijanima da nema boljeg mesta za studiranje nego na Univerzitetu u Firenci. Đovani Bokačo se smatra osnivačem ovog univerziteta.

Njega trenutno pohađa oko 60.000 studenata. Studijskih grupa ima mnogo, raspoređenih prema kategorijama – prirodne nauke, društvene nauke, informaciona tehnologija.

Univerzitet je istaknut u istraživanjima u hemijskoj i farmaceutskoj industriji.

Smeštaj i hrana u Italiji

Što je grad veći, skuplji je život.

Studenti žive po domovima ili dele velike stanove. Cena iznajmljivanja sobe u domu varira između 350 i 750 evra mesečno.

Za hranu, higijenu i skromne dnevne izlaske treba mesečno izdvojiti 200 Ishrana za studente je odlično organizovana po menzama i prilagođena je budžetu stranih studenata. Cena doručka se kreće oko jednog evra, a ručak oko dva evra.

Kako su fakulteti u Italiji zahtevni za studiranje, teško je paralelno raditi neki privremeni posao i obezbediti neki evrić više. Bolje je malo biti siromašak i na vreme završiti studije i naći dobro plaćen posao u struci, nego biti večiti student.

Upoznajte se sa Rečnikom za brucoše.

Pre završetka studija obezbedite povoljno životno osiguranje za studente koji je dobar vid štednje, a pre polaska u inostranstvo najpovoljnije putno zdravstveno osiguranje.

Povezani članci

Komentari na članak

  • Tommaso Perosino kaže:

    Poštovani,

    Živim u Kraljevu i vlasnik sam stana u centru Milana. Želeo bih da izdam stan studentima iz Srbije.
    Želeo bih da znam da li postoji i koji je način da stupim u kontakt sa nekom agencijom ili fakultetom koji se bavi pronalaženjem stanova za studente u Milanu.

    Unapred zahvalan

    Adresa: Piazza Emilia, 1 – 20129 Milano
    Kvadratura: 60m2 + 10m2 Terase
    Raspored: 2 sobe, kuhinja sa trpezarijom, hodnik, spais
    Za 3 osobe: 1 jednokrevetna soba, 1 dvokrevetna soba
    Namešten: dodaćemo još opremu u zavinosti od potreba studenata
    Kirija: 1.100Ev/mesečno

    Tommaso Perosino
    __________________________________
    +381 64 5051172
    +39 380 3954072

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *