fbpx

Letovanje na Halkidikiju: 6 najlepših plaža

Za mnoge domaće turiste Halkidiki je gotovo nezaobilazna letnja destinacija. Evo zašto izabrati letovanje na Halkadikiju. Šta sve treba videti i posetiti na Halkidikiju ovog leta i kojih su 6 najlepših plaža.

Letovanje na

Da li je i ove godine grčki sever in?

letovanje na halkadikiju

Vrlo. Tirkizno plavo more, tople peščane plaže, prijatni domaćini i melodičan jezik samo su neke od karakteristika ove zemlje zbog kojih ćete poželeti da se vratite po još.

Za turiste iz Srbije, Grčka je vrlo izvesna opcija iz godine u godinu. Toliko izvesna da je vec u predsezoni tj. u februaru već oko polovine kapaciteta bilo rezervisano.

Na odmor autom? Zasto da ne!

grcka most

Zvuči čudno na prvi mah. Treba li krenuti autom ukoliko već možete da se prepustite nekom od brojnih aranžmana koji redovno vode turiste na odmor? Ako ste avanturista, definitivno da!

Budimo realni, i onako ćete se danima izležavati na plaži, listati novine i okretati se kao pljeskavica na suncu tj. više kao neki giros. Zašto onda bar ne doživeti nešto novo.

Putovanje autom otvara brojne mogućnosti kako za otkrića, dobre usputne poznate i manje poznate restorane, zanimljive pejzaže i pokret u sopstvenom ritmu tako i za neke divne mogućnosti da se pogubite po neobično upečatljivim grčkim predelima.

“Naravno, avanturizam čuvajte za putovanje i uživanje a putno osiguranje nabavite na vreme.”

Jednostavno je doći do Halkidikija (to vam kaže jedna od dve žene koje su prošle godine po prvi put izvozale više od 1000 kilometara po ovom divnom poluostrvu i dostupnim prstima).

Ne morate da budete Mirko Alvirović, ali možete da koristite njegove savete i tekstove kojima do tančina opisuje kako do Halkidikija i nazad, gde su patrole, gde je dobra kafa, a gde opasne rupe.

Kako doći do Halkadikija

najlepse plaze na halkidikiju

Grčki autoputevi su pouzdani i protočni, slobodno se opustite i pratite jasno označene table. Sve skupa za nešto manje od 7 sati doći cete do prvih plaža.

To mogu biti mesta poput Asprovalte, Vrasne ili Stavrosa, i slobodno ih mozete iskoristiti za predah, pre no što nastavite dalje.

Vozite ka prvom prstu, tačnije poluostrvu Kasandra. Drugi prst je poluostrvao Sitonija. Treći prst je Atos, put koji treba da bude hodočašče svakom Srbinu, izizev žena koje mogu da mu se dive samo iz daljine.

1. Najbolji odmor na najlepšoj Grčkoj plaži

letovanje na halkidikiju

Negde na samom korenu prvog prstena nailazite na mesto Ierisos. Mirna, prostrana plaža i veoma udobni i opustajući letnji barovi zadrzaće vas bar na koji sat.

Ierisos je odlično mesto za one koji žele malo odmorniji odmor.

Nije tipična turistička destinacija, ali zato jeste mesto gde možete da osetite pravi grčki život na moru.

Uz  toplo more, neupadljivu muziku i maštanje pod baldahinima nekog od otvorenih barova razmažićete se toliko da će vam teško biti da odete.

2. Amouliani, feribotom do ostrva

5

Kada dodjete na obalu prekoputa ostrva, par kilometara ispred mesta Tripiti, možete da dođete u dilemu da li da svoj auto povezete feribotom do ostrva.

Za tim nema nikakve potrebe. Veliki parking moze da pričuva vaš auto bez problema dok vi uživate u plovidbi.

Amouliani je malo  a bajkovito ostrvo, za koje će vam biti dovoljan lokalni autobus koji svoj vozni red svaki put uskladi sa feribotom.

Glavna plaža na ostrvu je sa suprotne strane. Odvojena šumom i donekle skrivena, sasvim je fino mesto za beg i isplivavanje do mile volje u bistroj, skoro tropskoj vodi.

3. Hanioti samo za uporne

haniotisever grcke

Hanioti je jedna od najpopularnijih destinacija za turiste iz Srbije. Prepuno je, živo, bučno i prilično turističko mesto.

Hanioti se nalaze sto kilometara od Soluna što je nekih sat i po vožnje. Nalazi se između mesta Pefkohori i Polihrono na poluostrvu Kasandra.

Na oko desetak kilometara od Haniotija nalazi se market Lidl, a tu je i poznata plaža Ksenija.

Ima delova koji su za mirniji odmor a od ostalih obližnjih mesta se razlikuje po mnoštvu parkova i zelenila.

Sezona traje od polovine maja do kraja septembra a temperatura ne prelazi 35 stepeni celijusa tako je jako prijatno i u sred leta.

Na Kasandri se održavaju dva velika festivala Sani i Siviris.

4. Kalitea – spavajte pod otvorenim nebom

letovanje na halkidikiu

Kalitea (Kalithea) je poznato izletište sa istočne strane poluostrva Kasandra. Nalazi se na  brdu u koje se strmoglavo spušta ka vodi i ima divan pogled koji puca na more.

Preko dana je uzavrelo i dinamično, a naveče divlje i razuzdano, odlicno za noćni zivot.

Ukoliko budete spremni, prespavajte na plaži i dozvolite da vas probudi raskošno letnje sunce pre no sto se letnji zivot rasplamsa. Vec negde oko 8 ujutru…

5. Metamorfozis plaža

letovanje na halkidikiju

Plaža Metamorfozis (Metamorphosis) može bas da prija. Reč je o malom grčkom selu koje ima jedva nešto više od 500 stanovnika.

Guste borove šume, dopiru skoro tik do plaže. Miris mora meša se sa mirisom borova.

Plaže su manje i intimnije. Nešto malo kamenitije no ostale, ali svakako vredne za isprobati.

6. Plaža Bahea – poslastica za pažljive

letovanje na halkidikiju

Nije turističko mesto niti grad ali zaslužuje bar jednako toliko pažnje.

Smeštena je na poluostrvu Sitonija, nekih dvadesetak kilometara od Sartija. I vrlo lako može da promakne nepažljivom oku.

Vozeći se kroz guste, zelene sume, ne dozvolite da se uspavate i propustite znak koji vas vodi ka njoj. Jer vredi. Kada skrenete ka plaži imacete par stotina metara asfaltiranog puta nakon čega vas ceka makadam.

Put ka  plaži pravljen je da odgovori one koji nisu baš sigurni treba li ili ne da se spuste do kraja. A treba. Na samom kraju nalazi se prostor za kampere i put jos jednom desno ka Bahea plaži.

Plaža je zgodno ušuskana u uvali ne široj od nekih tristotinak metara. Ima jedan veliki bar / restoran koji gospodari čitavom plažom i koji je sasvim dovoljan.

Obala se naglo spušta a voda je toliko prozirna da ćete na trenutke pomisliti da ste na nekom tropskom ostrvu.

Sunce nešto ranije zađe za stene pa možete da se suočite sa nešto ranijim mrakom, ipak ni to nije nikakav problem. Put nazad je  dobar i siguran za povratak.

restorani u grckoj

Severni deo Grcke je kao stvoren za duge i noćne vožnje.

Dobri putevi, u najvećem delu odlično obeleženi, prijatni Grci u svakom trenutku spremni da pomognu ukoliko zatražite pomoc i priroda uz koju ćete moći da se odmarate čak i ako ste za volanom, samo su neki od razloga zašto izabrati letovanje na Halkadikiju.

Proverite zašto se ove nesvakidašnje plaže razlikuju od popularnih grčkih plaža.

halkidiki nicu

Kupovinom najpovoljnijeg putnog zdravstvenog osiguranja otplovite u prelepa mesta na Halkidikiju.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje za Grčku preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

osiguranje-baner

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *