fbpx

10 razloga zbog kojih treba posetiti Lisabon

Ukoliko je ova portugalska prestonica Vaša sledeća destinacija, evo nekoliko predloga koji će ovo putovanje učiniti zaista posebnim. Ovo su 10 razloga zbog kojih treba posetiti Lisabon i saveti kako se provesti u njemu, kao i šta sve treba znati i poneti. Koje znamenitosti videti i mesta koja posetiti u romantičnom Lisabonu.

Za Lisabon kažu da prestavlja pravi dragulj Pirinejskog poluostrva i mesto gde pravi poštovaoci umetnosti, neverovatne arhitekture i dobrog vina uvek pronađu poneki sadržaj za sebe.

Takođe ovaj grad nazivaju i melaholičnim zavodnikom, jer pored šarolike arhitekture iznova osvaja zvucima sanjalačke fado muzike i mirisima beskrajnog okeana.

Fado muzika otvra dušu, a zatim se i otvori boca nekog alkoholnog pica. U tom slučaju, nemojte preterivati, a predlažemo da pre svakog polaska na put obezbedite putno zdravstveno osiguranje.

fado muzika za dusu i sve svako culo

U Lisabonu ćete zateći pregršt turističkih atrakcija, istorijskih znamenitostima, muzeja i spomenika. Takođe i obilje portugalske gostoprimljivosti, koja prosto mami turiste iz čitavog sveta .

Ukoliko i Vas put nanese do ove atraktivne portugalske lepotice, evo nekoliko predloga koje će Vaše putovanje svakako obogatiti i učiniti zaista vrednim pomena.

Gradska četvrt Baixa

baixa i najlepsi trgovi

Kao što smo već naveli arhitektura Lisabona odiše neverovatnim kontrastima.

Na jednom mestu zateći ćete ostatke renesanse, baroka, gotskih elemenata i nezbežnih keramičkih pločica.

Dovoljno da zagolica Vašu znatiželju, gradska četvrt Baixa i Chiado upoznaće Vas sa arhitekturom XIX veka. Bukvalno će Vas naterati da se pri poseti istoj ne odvajate od Vaše kamere ili fotoaparata.

Ono što u ovom delu grada nikako ne bi trebalo propustiti je katedrala Concei Velha, kao i Casa dos Biscos (Kuća šiljaka), gde će vam duh čuvenog Nobelovca Saramaga ispričati 1001 priču , koja datira iz XVI veka.

Lift Santa Justa

lift santa justa u lisabonu

Kada ste se već našli na ovoj lokaciji, atrakcija koju nikako ne biste smeli da propustite je Lift Santa Justa (Santa Žusta). Takođe poznat kao i elevator do Carmo (lift Karme).

Ovo neogotsko zdanje, sagrađeno je još 1902. godine, a njegov projektant Raul Mesnier de Ponsard poznat je i po tome što je bio i učenik čuvenog  Gustava Ajfela, što negde objašnjava sličnost u gradnji ove dve turističke atrakcije.

Kilometarski red koji se proteže pred ulazak u ovaj lift, nikako ne sme da vas obeshrabri, jer vidikovac koji ćete zateći na visini od 45 metara svakako je vredan ove žrtve.

Na samom vrhu zateči ćete kafić, gde se možete okrepiti uz čuvenu portugalsku kaipirinju ili mateuš. Uživaćete u pogledu koji spaja najniži i najvišu tačku grada, pa onda možete nastaviti dalje.

Tvrđava Tore de Belem

tvrdjava u portuugalu tore de bele

Dalje vas put vodi do remek dela vojnog građevinarstva – tvrđava Tore de Belem, koja se nalazi u Aveniji Brazilija.

Ovo impresivno zdanje sagrađeno je još u XVI veku, po naredbi kralja Manuela. Danas se ne bez razloga nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Inače tvrđava Belem je i jedna od najfotografisanijih atrakcija u Lisabonu  kako zbog prelepe spoljašnosti, tako i zbog činjenice da je ona upravo mesto odakle je čuveni moreplovac Vasko de Gama krenuo u svoja pomorska osvajanja.

Uživajte u prelepoj volgi reke Težo i pokojoj jedrilici koja tuda plovi. Saberite utiske, a onda pravac put manastira Jeronimos ili do Muzeja antičke umetnosti.

Most Vasko de Gama

vasco da gama bridge

Korak dalje i stigli ste do impresivnog  mosta Vasko de Gama, koji  spada u najlepše i najduže mostove sveta.

Ovaj most dizajnirao je čuveni španski arhitekta Santiago Calatrava, a cilj je bio postavka novog železničkog čvora u portugalskoj prestonici.

Most je završen 1998. godine i predstavlja vrhunac moderne arhitekture spajajući granice istočne obale reke Teža sa ostalim delovima Evrope.

Spomenik otkrića

spomenik otkrica u lisabonu

Jedna od atrakcija Lisabona, koju ćete takođe zateći u Belemu, a koja svedoči o pomorskim avanturama čuvenog moreplovca Vasca de Game je i spomenik otkrića ( Padrao dos Descobrimentos).

Ovaj spomenik ujedno i predstvalja zlatnu eru Portugala i vreme kada je nacija krenula da se širi jedinim mogućim putem – preko okeana.

Spomenik je podignut 1960. godine u čast Henrija Navigatora i Vasca de Game, ali i ostalih moreplovaca koji su razbili mit o kraju sveta.

Spomenik je delo čuvenog arhitekte Kotinela Telma i skulptora Leopolda de Almeida. Važi za pravu turističku atrakciju, jer se sa najviše tačke spomenika, pruža prelepi pogled na reku Težo i pomenutu tvrđavu Belem.

Zamak Svetog Đordja

zamak u portugaliji

Još jedan od impresivnih vidikovaca koji svakako morate obići na ovom putovanju je i  Tvrđava Svetog Đorđa, koja se može videti gotovo sa svakog mesta u gradu.

Tvrđava je restauirana 1938. godine i izgleda kao neko bajkovito srednjevekovno zdanje.

A kako i ne bi, kada su nakon ponovnog osvajanja grada portugalski kraljevi ovaj prostor pretvorili u pravu kraljevsku rezidenciju.

Međutim, kada je kralj Manuel 1511. godine izgradio luksuzniju palatu Ribeiru , ovaj prostor korišćen je i kao pozorište, zatvor, pa čak i kao skladište oružja.

Ovde se na čas možete odmoriti na nekoj od klupa, posmatrati zalazak sunca ili uživati u nekom od umetničkih perfomansa.

A kad ste već tu posetite i Muzej Marioneta, koji će vas naprosto očarati svojom neobičnom kolekcijom lutaka, koja uključuje poznate ličnosti iz  XVII i XVIII veka.

Okeanarijum

okenarijum u lisabonu

Poseta okeanarijumu u Lisabonu se nikako ne propušta, jer kako kažu predstavlja jednu od boljih  atrakcija ovog grada.

U ovom velelepnom kompleksu koji je otvoren povodom čuvene svetske izložbe EXPO ’ 98. uživaćete „šetajući“ obalama Atlanskog, Tihog, Severno ledenog, pa čak i Indijskog okeana.

Neverovatan je detalj da su za svaku oblast okeana, konstruktori uspeli da uspostave verodostojnu temperaturu. Kao i tipičnu floru i faunu, kako bi se životinje osećale kao da su kod kuće, a vama podarali neverovatan utisak morskih prostranstava.

Muzej pomorstva

muzeji u portugalu

Muzej pomorstva predstavlja jedan od najvažnijih pomorskih muzeja u Evropi. U muzeju se nalazi postavka od čak 17 000 eksponata, koji su izloženi u zapadnom krilu manastira Jeronimos.

U ovoj bogatoj postavci nalaze se i makete brodova, kao i navigacioni instrumenti iz doba velikih otkrića do danas. Tu je i čuvena figura zaštitnika Arhanđela Rafaela koji je Vasko De Gama poneo na svoja putovanja u Indiju.

Takođe jedna od atrakcija muzeja su i ceremonijalne barke iz XVIII veka. Jednu od barki naručila je i sama kraljica Meri i bila je u upotrebi čitave dva veka. Kažu prava poslastica za ljubitelje nautike.

Muzej keramičkih pločica

muzeji liabona

Jedno od obeležja Lisabona su svakako keramičke pločice koje pored pomenutog fada, predstavljaju zaštitini simbol ovog grada.

Naime živopisnim keramičkim pločicama obložene su mnogobrojne fasade ovog grada, kako bi se zaštitile od vlage i jakih vetrova sa Atlantika.

Zato je i preporuka da se poseti ovaj muzej (Museu Nacional Do Azulejo) koji sadrži fantastičnu kolekciju pločica –  poznatih azuleja još iz XV veka.

Naravno unutar njega nalazi se i prostor u kome je prikazana izrada ovih tirkizno – belih  pločica, kao i mnoštvo dekorativnih panela.

Takođe i fotografija koje svedoče o tradiciji proizvodnje, od vremena Mavara pa sve do danas.

Sintra

sintra u lisabonu

I za sam kraj Vašeg putovanja preporuka je fantastična Sintra. Do ovog šarmantnog gradića najbolje je stići vozom ili autobusom, pošto se nalazi na udaljenosti 30 km od Lisabona.

Sam grad izgleda kao da ste kročili u neko drugo vreme.

Prosto mami nekim bajkovitim sjajem, ušuškanim mirom i romantičnom atmosferom.

Ono što svakako posebno krasi ovo mesto je dvorac Pena, vredan primer portugalske arhitekture iz vremena romantizma.

Dvorac je sagrađen 1839. godine na samom vrhu brda Sintre i predstavlja jedan od najbolje očuvanih srednjevekovnih palata u Portugalu.

lift ili tramvaj

Geogravskoi položaj ovog najzapadnijeg grada u Evropi mu omogućava da iz njega brzo stignete do obližnjih gradova kao što su: Porto, zatim Barselona.

Inspirisani našim predlozima zaronite u lepote ovog magičnog grada, jer Lisabon ima još mnogo sadržaja koje može da vam ponudi.

Spakujte kofere, obavezno i polisu najpovoljnijeg putnog osigutranja za Portugal, i na nama je samo da Vam poželimo Srećan put!

osiguranje-baner

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *