fbpx

Putno osiguranje za Tajland

Ukoliko se odlučite za egzotični odmor u Aziji, evo kako možete putovati bezbrižno uz najbolje putno osiguranje za Tajland. Tajland je u poslednje vreme postao top turistička destinacija prvenstveno zbog svoje prelepe prirode.

Cena putnog osiguranja za Tajland

Cena putnog osiguranja se često menja i zavisi od više faktora. Cena je različita za različite destinacije, broj dana, godišta putnika, vrste putovanja, kao i osigurane sume i osiguravajuće kuće.

U ovom trenutku, za dve osobe koje bi putovale na period od 15 dana na Tajland, cena putnog osiguranja bila bi od 3,712-6,742 RSD po osobi zavisno od toga za koju se osiguravajuću kuću odlučite i koji nivo zaštite tražite.

Na period od 30 dana, putno osiguranje za Tajland za 1 osobu sada bi koštalo od 3,674-14,125 RSD. Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

Geografski položaj magičnog Tajlanda

putno-osiguranje-za-tajland

Tajland se nalazi u Jugoistočnoj Aziji, okružen Indijskim i Tihim okeanom, graniči se sa Kambodžom na istoku, Malezijom na jugu, Mijanmarom (Burma) na zapadu, Laosom na severu.

Ono što Tajland čini naročito primamljivim za turiste jesu njegove obale koje izlaze na more. Andamansko more i Tajlandski zaliv su osnovni aduti ove daleke zemlje.

  1. godine Tajland je proglašen Ustavnom monarhijom. Inače, pre 1939. godine Tajland se nazivao Sijam. Bukvalni prevod reči Thai je sloboda, što dosta govori o duhu same zemlje i naroda.

Menam i Mekong su glavne i najveće reke koje protiču kroz Tajland, a Bangkok je glavni grad koji broji preko sedam miliona stanovnika. Sa oko 60 miliona stanovnika, Tajland se nalazi na listi 20 najnaseljenijih zemalja na svetu.

Tajland je podeljen na 76 provincija koje većinski naseljavaju Tajlanđani, u nešto manjem broju žive i Kinezi. Budizam je zvanična religija, tajlandski jezik je službeni.

Međutim, engleski je zastupljen skoro na svakom koraku u većim i turističkim mestima.

Tajlanđani su među vodećim proizvođačima i izvoznicima na svetu kada su u pitanju pirinač i ananas.

Slon je nacionalni simbol Tajlanda. Kraljevske kobre i tigrovi su takođe stanovnici Tajlanda, ali su vrlo ugroženi jer ih lovokradice ubijaju nemilosrdno.

Tajland se naziva zemljom osmeha, i zaista, skromnijih i vedrijih ljudi od Tajlanđana nema.

Klima na Tajlandu

klima na tajlandu

Na Tajlandu preovladava tropska monsunska klima tako da je preko 40% zemlje prekriveno monsunskim i tropskim šumama. Zemlju odlikuju kišne sezone i visoka vlažnost vazduha.

Na jugu je zastupljena vlažna ekvatorijalna klima, dok je sever nešto bolji i blaži po pitanju klime i vlažnosti vazduha.

Monsunska sezona traje od juna do kraja septembra i tada je klima vruća i vlažna zbog učestalih kiša.

Najbolje vreme za putovanje je između novembra i februara. Januar na prvom mestu uzmite u obzir.

Cene avio karata za Tajland

tajland-putovanje-avionom

Sve veće turističke agencije u Srbiji imaju u ponudi paket aranžman za Tajland. On se kreće oko 1.000 evra za dvadeset noćenja. Naravno, putovanje može biti i u vašoj režiji.

Tajland broji oko 28 aerodroma, 12 su internacionalna, a među njima je najveći i najprometniji Suvarnabhumi u Bangkoku. Aerodrom je otvoren 2006. godine i ima drugi najveći terminal na svetu (563.000 m²). Na drugom mestu dolazi turistički grad Phuket.

Povratna karta na relaciji Beograd – Bangkok se kreće oko 500 evra i podrazumeva jedno presedanje.

U zavisnosti da li letite sa turskom (Turkish Airlines) ili arapskom kompanijom (Etihad) zavisi mesto presedanja – Istanbul ili Abu Dhabi.

Ukoliko se odlučite za AirSerbia, povratna karta je 550 evra. Ukoliko ne bi bilo potrebe za presedanjem, direktan let bi trajao 12 sati. Za Phuket se povratna karta kreće oko 600 evra.

Bangkok ima vremensku razliku od  +7h u odnosu na Beograd od kojeg je udaljen preko 8 hiljada kilometara.

Viza za Tajland

viza-za-tajland-najbrze

Da biste otputovali za Tajland, potrebna vam je turistička viza koju ne možete izvaditi u Beogradu, ali možete u nekom od konzulata koji se nalaze u Zagrebu, Budimpešti i Bukureštu.

U Zagrebu se viza dobija istog dana kada podnesete zahtev za dobijanje iste, osim ukoliko ne zakačite godišnje odmore. Trošak vize za jedan ulazak iznosi 35 evra i ta viza traje dva meseca, dok je 150 evra cena vize za više ulazaka i traje šest meseci.

Adresa tajlandske ambasade u Srbiji je Mačvanska 28. telefon – 011/ 459 – 649

Mobilni i internet na Tajlandu

internet-na-tajlandu-telenor

Pokrivenost signalom mobilne telefonije na Tajlandu je velika, sa prijemom u svim oblastima osim na najudaljenijim ostrvima i u izolovanim planinskim regionima.

Iako može biti zgodno da prijatelji i porodica mogu da vas zovu na vaš “lični“ broj, primanje i upućivanje poziva će verovatno biti prilično skupo.

SIM kartice se mogu nabaviti za nekoliko dolara ili na aerodromu ili u IT radnjama širom zemlje. Ove SIM kartice se mogu dopuniti putem pripaid telefonskih kartica koje se prodaju u brojnim prodavnicama u zemlji.

Tajlandski mobilni telefon se može nabaviti na aerodromu po razumnoj ceni, ali se jeftin novi ili polovni mobilni telefon može lako naći i na lokacijama kao što je MBK tržni centar u Bangkoku.

Međunarodni pozivni broj za Tajland je 0066 tj. +66, dok je kod za pozivanje drugih zemalja sa Tajlanda 011. Pomoć međunarodnog operatera dostupna je pozivanjem broja 110.

Na Tajlandu se nalazi veliki broj javnih govornica, kao i pošte, tako da možete sa drugim zemljama uspostaviti komunikaciju i putem fiksnog telefona.

Bežični internet i veliki broj internet kafea vas takođe neće ostaviti na cedilu.

Tajlandski jezik

tajlandsdi-jezik-sporazumevanje

Tajlandski jezik se sastoji od 44 suglasnika, 33 samoglasnika, 5 tonskih oblika (visok, nizak, srednji, rastući i opadajući) i nekoliko znakova interpunkcije.

Još jedan dodatni problem za učenje tajlandskog predstavlja struktura pisanja rečenice u kojoj nema razmaka između reči.

Osim toga, ne postoji zvaničan standard za transliteraciju tajlandskih reči u latinske karaktere, pa su mnoge reči različito ispisane na različitim mapama i uličnim znacima.

Uz malo muke i pomoć Tajlanđana, savladaćete osnovne termine iz njihovog jezika.

Šta posetiti i obići u Bangkoku?

putno-osiguranje-za-bankok

Bangkok je glavni ekonomski, politički, kulturološki i duhovni centar Tajlanda koji morate posetiti. Stanovnici Bangkoka svoj grad nazivaju “gradom anđela”.

Kroz Bangkok prolazi reka Čao Praja koja deli grad na dva dela. Desna obala je više tradicionalnog karaktera i u ovom delu grada se nalaze mnogi kanali povezani sa rekom. Zbog njih se Bangkok ponekad naziva azijskom Venecijom.

Leva obala je u znaku modernog, a postojanje nadzemnog metroa je jedan od dokaza. Ukoliko se vozite metroom, potrebno je sačuvati kartu do stanice na kojoj izlazite, jer bez nje vam neće dati da izađete.

Obilazeći Bangkok, upoznaćete se sa njegovim istorijskim razvojem koji je započeo 1782. godine sa kraljem Rama I, prvim kraljem dinastije Čakra. Od tog datuma do danas, Bangkok je izrastao u moderan i kosmopolitski grad.

Ono što je turistima zastrašujuće na prvi pogled jeste užurbanost i haotičnost koja dominira ulicama grada. Ubrzo taj osećaj biva zamenjen opčinjenošću spojem starog i modernog – spojem budističkih hramova i ogromnih tržnih centara.

Bangkok je, verovali ili ne, izuzetno čist grad ali gužva i haos na ulicama je takav da se o gradu stiče utisak da je prljav.

Na Tajlandu se nalazi 31.200 budističkih hramova, a reč wat znači hram.

Glavne turističke atrakcije u Bangkoku

znamenitosti-bankoka-osiguranje

Grand Palace (uključujući Wat Phra Kaew), Wat Pho i Wat Arun.

U samom srcu Bangkoka se nalazi kompleks građevina Grand Palace i tu je najbitniji i najsvetiji budistički hram na Tajlandu – Wat Phra Kaew.

U hramu se nalazi Emerald Buddha, statua boje smaragda jer je izrađena od žada. Statuu čuvaju velike statue – čuvari (yaksha je termin koji se koristi za ova bića), a nalaze se na kapijama kako bi zaštitili Budu od žada i oterali zle duhove.

putno-osiguranje-za-tajland-najpovoljnije

Wat Pho je čuveni hram u kojem se nalazi najveća statua ležećeg Bude – nadaleko poznat kao Reclining Buddha.

Ovo je jedan od najvećih i najstarijih hramova u Bangkoku, a poznat je i po nastanku tradicionalne tajlandske masaže.  Ovde se nalazio centar za učenje masaže još pre nego što je hram podignut, a postoji i danas.

Impozantni ležeći Buda dug je 46 metara, a visok 15 metara.

tvrdave-na-tajlandu

Wat Arun ili Temple of Dawn je hram koji se vezuje za božanstvo zore. Nalazi se na obali reke Čao Praja i čini ga, između ostalog, izuzetno veliki broj strmih stepenica koje vode do glavne kupole s koje se pruža neverovatan pogled na grad.

Poslovni deo grada (Silom i Satorn) se ne nalazi na vrhu liste turističkih atrakcija, ali ga ipak vredi videti, jer je to jedna od stavki koje definišu Bangkok kao savremenu metropolu.

tajlandska-pijaca

I naravno, nemojte zaobići “plutajuću” pijacu na reci – kupovinu i cenkanje sa Tajlanđanima dok plutate čamcem. Čatučak market  ili JJ market je jedna od najvećih pijaca na svetu.

Šta jesti u Bankoku i čime se voziti?

hrana-na-tajlandu

Oni koji su posetili Bangkok savetuju potencijalne turiste da se ne voze tuk – tuk vozilima. Oni jesu jeftiniji od taksija, ali tuk – tuk vozači imaju običaj da kruže ili voze gde ne treba tako da možete izgubiti silno vreme, a i novac.

Što se tiče taksi vozila, bolje je zaustaviti neki u pokretu nego sesti u parkirani jer je i tu razlika u ceni velika. Ispred turističkih atrakcija se takođe načičkaju oni koji bi da zarade kao turistički vodiči tako da im nemojte verovati i davati novac za uslugu koju nećete dobiti.

Ukoliko ne želite da jedete i pijete kao Tajlanđani, nemojte se brinuti, jer Bangkok poseduje veliki broj internacionalnih restorana (najviše po tržnim centrima).  A ukoliko želite pravi tajlandski ili azijski obrok, tu su turistički distrikti Khao San Road i China Town.

Piti flaširanu vodu je imperativ.

Ljudi koji vam pričaju da ćete umreti u najstrašnijim mukama zbog bakterija koje se nalaze u tajlandskoj hrani nisu baš merodavni sagovornici. Nemojte jesti na zabačenim i sumnjivim mestima, već prometnim i koliko-toliko čistim, kao što radite i u svom rodnom gradu.

Pre godinu dana je bila sprovedena anketa i prema njoj, Španija, Francuska i Grčka su pre zemlje u kojima ćete se otrovati hranom nego na Tajlandu.

Hrana na Tajlandu

tajlandska-hrana

Ukoliko želite da osetite jednu zemlju u pravom smislu te reči, u tome će vam McDonalds samo odmoći. Na Tajlandu insekti jesu specijalitet, ali ne morate se odmah uhvatiti za grickanje skakavaca i buba-švaba, već se počastite ribljim ili lignjinim ražnjićem.

Umesto hleba, jedite pirinač, umesto jabuke – mango ili rambutan. Umesto deserta, u nacionalnom restoranu ćete dobiti kokos sa slamčicom ili poslasticu sa nekim drugim voćem.

Na Tajlandu voća ima u izobilju, naročito onog za koje niste znali ni da postoji.

Tajlanđani obožavaju ljutu hranu. Ukoliko niste ljubitelj osećaja pečenja u grlu i ustima, morate reći „maji ped“ što znači – neću ljuto. Tajlanđani takođe vole začinjenu hranu, naročito kari, i uživaju u slatko-kiselim jelima.

Tajlanđanima je glavni obrok večera koja počinje sa supom od račića ili kokosovog mleka, preko salate od grejpa, do glavnog obroka koji je sačinjen od piletine, svinjetine ili morskih plodova.

Pad Thai je nacionalno jelo – pirinčani rezanci u voku (prim. prev. posuda) s povrćem sečenim na tanke trake, začinskim biljem, ribljim sosom. Mogu biti s piletinom, tofuom, škampima. Služi se s kriškom limete, a na Tajlandu uz njega obavezno dobijete i cvet banane.

Satay ražnjići su grilovani komadići mesa (piletina ili svinjetina), koji se serviraju s prepoznatljivim sosom od kikirikija koji izvorno potiče iz Indonezije.

„Money bags“ su vrećice od testa u koje su „upakovane“ šitaki pečurke s mlevenim mesom, a služe se uz slatko-ljuti sos i karakterističan satai-umak.

Probajte jesti na Tajlandu, sigurno ćete pronaći makar jedan specijalitet koji će osvojiti vaš stomak. Znajte da zapadnjačka hrana ume biti mnogo skuplja nego na Zapadu.

Tako da će novootkriveni ukusi spasiti vaš buđelar i obezbediti duži odmor.

Na Tajlandu se nalazi jedan od najboljih restorana na svetu “The Grotto”.

Odmor na popularnom ostrvu Phuket

putno-osiguranje-plaze-tajlanda

Phuket je najveće ostrvo na Tajlandu, izlazi na Andamansko more i mostom je spojen sa kopnom. Prevedeno sa malajskog jezika, Phuket znači “brdo/uzvišica”.

Provincija Phuket pored glavnog ostrva u svom sastavu broji oko tridesetak manjih ostrva. Na glavnom ostrvu se nalazi oko trideset budističkih hramova.

Sam grad Phuket se nalazi na istočnom delu ostrva, dok su najpoznatije i najposećenije plaže na jugozapadnom delu.

Ukoliko ste sa porodicom na odmoru, preporuka je Kata Beach. Dok su Patong i Karon Beach zaduženi za lude provode, ali i romantične izlaske i sedenje po restoranima razbacanim duž peščanih plaža.

Stari deo grada Phuket krasi prepoznatljiva portugalska i engleska arhitektura.

Od grada Phuketa može se stići do pojedinih plaža autobusom, dok između plaža i drugih gradića voze samo taksi i tuk-tuk. Cena se uvek dogovara unapred.

Pored izlazaka i odmora na Tajlandu ne nedostaje ni sadržaja kada su u pitanju manifestacije i drugi zabavni programi.

Najbolje plaže i ostrva na Tajlandu.

zabava-na-tajlandu

Tajland, a to se najviše primećuje na Phuketu, je poznat po seks turizmu.

Zbog toga što muškarci imaju jak seksualni nagon, smatra se da je bolje seks konzumirati sa ženama koje će to masno naplatiti, nego da siluju i napadaju sopstvene žene ili slučajne prolaznice.

Tako da na Tajland obavezno ponesite seksualnu zaštitu i najbolje putno osiguranje.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *