fbpx

Putno Osiguranje za Mađarsku

Mađarska je zemlja koja vam može ponuditi veoma raznovrsne sadržaje, od mnogobrojnih banja sa lekovitom termalnom vodom, preko vrhunskih akvaparkova do statua i drugih zdanja koja su svedoci burne mađarske istorije.

Ova mala evropska zemlja nalazi se skoro u samom srcu Evrope. Njen glavni grad je Budimpešta. U Mađarskoj živi oko 9,8 miliona stanovnika. Okružena je  Austijom, Slovačkom, Ukrajnom, Srbijom, Hrvatskom i Rumunijom.

Kroz nju protiče velelepni Dunav koji njen glavni grad Budimpeštu deli na dva dela, Budim i Peštu.

Mađarska je u prošlosti imala jak uticaj na celokupnu situaciju na Balkanu i Evropi. Mađari su godinama u nazad branili svoju kulturu i sačuvali mnoge običaje koji su osnovno obeležje sadašnje Mađarske. To im je često predstavljalo problem na putu razvoja.

Oni nikad nisu pristali da se odreknu svojih kulturinih i istorijskih tekovina.

Cene putnog osiguranja za Mađarsku

Cena putnog osiguranja se često menja i zavisi od više faktora. Cena je različita za različite destinacije, broj dana, godišta putnika, vrste putovanja, da li je individualna ili porodična polisa, kao i visine osigurane sume i osiguravajuće kuće.

U ovom trenutku, na period od 5 dana, cena putnog osiguranja za Mađarsku bila bi od 451-601 RSD po osobi zavisno od toga za koju se osiguravajuću kuću odlučite i koji nivo zaštite želite.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

Šta treba da znate ako idete u Mađarsku?

najjeftinije-putno-osiguranje-za-madarsku

Ukoliko se odlučite da otputujete u Mađarsku trebalo bi da znate da vam za putovanje automobilom nije potreban zeleni karton. Dovoljno je da imate saobraćajnu i vozačku dozvolu.

Pravila u saobraćaju su slična našim pa je poštovanje saobraćajnih propisa ono čega biste se trebali držati ukoliko ne želite imate problema sa policijom. Po ulasku u Mađarsku potrebno je da kupite vinjetu, čime ćete sebi olakšati kretanje kroz Mađarsku.

Viza za Mađarsku nije potrebna, ali su kontrole na graničnim prelazima i aerodromima pojačane, zbog problema sa migrantima, pa su neretko čekanja na ulazu u Mađarsku poprilična.

Od Beograda do Budimpešte vam treba oko 3,5 – 4 sata vožnje. Poznato je da u Mađarskoj gotovo ništa ne radi nedeljom, pa ukoliko planirate neki šoping bolje je da izaberete neki radni dan. Jedino spa centri i banje rade svim danima.

Koja valuta važi u Mađarskoj?

madjarska-valuta

Ukoliko ste krenuli u šoping Mađarska nudi brojne šoping centre u kojima su cene nešto ispod onih u Srbiji. Valuta koju Mađari koriste za plaćanje je madjarska forinta, a 1 euro je oko 309 forinti. S obzirom da neke menjačnice naplaćuju provizije za menjanje eura u forinte, najbolje je da na nekom sigurnom mestu promenite novac.

Što se tiče radnog vremena banki i sličnih javnih servisa su od 8 do 16 časova, neke banke rade i subotom, ali je nedeljom zato sve zatvoreno. U celoj zemlji postoje bankomati  i menjačnice koje su dostupne gotovo non stop.

Takođe, ukoliko želite da plaćate karticama i to postoji kao mogućnost u većini maloprodajnih obejkata, kao i drugim ustanovama.

Telefonske i internet veze sa Mađarskom

internet-u-madjarskoj

Pozivni broj koji je potrebno da pozovete za Mađarsku je 36, a za Budimpeštu +1 i preostalih sedam cifara, a za međunarodne pozive potrebno je pozvati 00 pa državni pozivni broj i onda lokalni broj.

Javne govornice su dostupne gotovo na svakom koraku, a takođe i najveći broj hotela i smeštaja imaju u svojim sobama telefone, pa je to nešto što ne bi trebalo da vam bude briga. Prilikom korišćenja javnih govornica potrebno je da imate metalne novčiće u vrednosti od 10, 20, 50 ili 100 forinti.

Važni brojevi telefona za Mađarsku

Young woman using a touchscreen smartphone.

Hitna pomoć: 104

Vatrogasci: 105

Policija: 107

Obaveštenja o telefonskim brojevima: 198

Broj za pomoć u hitnim slučajevima: 112

Što se tiče internet veza, najčešće sve funkcioniše savršeno. Gotovo svaki kafić ili kafe imaju svoj internet koji je njihovim gostima besplatno dostupan. Samim tim se podrazumeva i da svi hoteli i druge ustanove od javnog značaja imaju dostupan besplatan internet.

Kada je najbolje vreme za posetu Mađarskoj?

putno-osiguranje-za-madjarsku

S obzirom na umerenu klimu kakvu ima Mađarska najbolji izbor za posetu ovoj zemlji je kraj proleća ili jesen.

Početkom proleća, u aprili i maju zna da bude dosta padavina pa se zato ovaj period izbegava, dok su leti velike vrućine, a u julu i agvustu gužve, pa se preporučuje septembar i oktombar idealni meseci za obilazak svega što ova zemlja nudi. Novembar je najkišovitiji mesec u godini.

Javni prevoz u Budimpešti

madjarska-prevoz-putno-osiguranje

Ukoliko poželite da mađarsku prestonicu vidite na način na koji to rade sami njeni stanovnici najbolje je da koristite javnu mrežu gradskog prevoza u Budimpešti.

Slično kao i u Beogradu, na raspolaganju su vam autobusi, tramvaji i trolejbusi, a dodatak su tri linije podzemne železnice. Saobraćaj je dosta gust, gužve u prevozu su velike, pa posebnu pažnju morate obratiti na bezbednost stvari, jer ima dosta džeparoša.

Za prigradska naselja obezbeđeno je pet linija prigradskog saobraćaja. Prvi jutrarnji polasci su oko 5 sati ujutru, a poslednji oko 23 časa.

Da biste izbegli neprijatnosti u slučaju da naiđe kontrola, neophodno je da kartu za prevoz autobusom ili metroom kupite pre ulaska u vozilo, a nakon ukrcavanja kartu poništite na aparatima predviđenim za to.

Karte se kupuju na trafikama, na stajalištima metroa ili autobusa, kod turističkih kancelarija ili pak na automatima koji su postavljeni u blizini autobuskih stajališta.

Budimpešta je najatraktivnija turistička destinacija.

Šoping u Mađarskoj

soping-u-madjarskoj-putno-osiguranje

Mađarska je poznata po velikom broju različitih tržnih centara i prodavnica brze hrane. Oni stoje na usluzi svima radnim danima od 7 do 19, a subotom od 7 do 14 časova. Kompleksi koji služe za zabavu kao i neke privatne prodavnice su često otvoreni i 24 časa, pa čak i nedeljom.

Treba biti posebno oprezan kod lokla koji nude zabavu, jer mogu dodatno pored onog što ste hteli da vam naplate i usluge, pa vaš račun bude veći nego što ste to planirali. Savet je da uvek pre nego što poručite tražite jelovnik sa cenama.

Usluge vam na računu mogu biti naplaćene jedino ukoliko su navedene u jelovniku. Tako ćete se zaštititi od neželjenih troškova.

Kultura i običaji u Mađarskoj

najpovoljnije-putno-osiguranje-za-madjarsku

Mađari se ističu po tome koliko predano čuvaju svoju kulutru i narodne običaje.

Oni se neguju ne samo u muzejima, već žive u ljudima kroz posvećenost folkloru i tradiciji.  Ova mala evropska zemlja ima sačuvanu seosku arhitekturu, narodnu muziku i ples.

Mađarska je zemlja koja ima veliki broj muzeja na otvorenom, pa je to i najbolji način za sve turiste da dobiju pravu sliku o tome kakva je bila mađaska istorija. Jedan od najpoznatijih je Etnografski muzej na otvorenom, poznatiji kao Skanzen. Zatim seoski muzej Gočen i seoski muzej Šošto.

Selo Holoko koje je uvršteno u svetsku baštinu, jedno je od najreprezentativnijih mesta gde možete videti kako su živeli preci današnjih Mađara. Ova selo je karakteristično po tome što nije pretvoreno u muzej na otvorenom. Danas u njemu ljudi žive držeći se tradicionalnog načina života.

Tradicionalna mađarska kuhinja

madjarska-kuhinja-putovanje

Pod uticajem različitih kultura i sudara istorije na području Mađarske, može se reći da su oni zdržali i uvrstili u svoje kuhinje najraznovrsnije i najukusnije začine koji njihovim jelima daju posebne arome. U prošlosti nomadski narod, pa sve do današnjeg dana ostalo je dosledan spremanju jela od različitih vrsta mesa.

Tako u celom svetu poznati mađarski gulaš, paprikaš ili riblja čorba, najčešća su jela koja turisti traže da probaju ukoliko žele da zaista upoznaju mađarsku gastronomiju.

Najčešće vrste mesa koja se koriste za pripremanje obroka su piletina, junetina i svinjetina. Zbog specifičnosti spremanja i začina koje korite ova jela su često na meti degustatora i turista iz čitavog sveta.

Karakteristika mađarske kuhinje je spremanje domaće supe koja se mora naći bar nedeljom na trpezi Mađara. Oni su ljubitelji supe na najrazličitije načine, bilo da je ona spremljena sa obiljem povrća, pilećeg mesa ili pak sa knedlama ona je omiljeno jelo gotovo svakog Mađara. Bez nje praznična trpeza ne može da prođe.

Pored supe mađarska kuhinja je poznata i po đuveču, bez kojeg mnogi ne mogu da zamisle život. U njega stavljaju luk, papriku i paradajz, a u zavisnosti od ukusa jedu ga i sa viršlama i sa jajima, kako ko voli.

Mađari pored jakih začina vole i ljuto, pa je tucana ljuta paprika gotovo svaki dan na njihovim trpezama. Pored slanog, oni su i sladokusci. Iako vole tradicionalne slatkiše poput valjčića, u poslednjih nekoliko godina veliku popularnost imaju palačinke, pa ih možete kupiti na gotovo svakom kiosku brze hrane.

Šta treba videti u Mađarskoj?

sta-posetiti-u-madjarskoj-putno-osiguranje

Mađarska je u celoj Evropi poznata po svojim termalnim banjama u kojima možete dobiti uživanje za sva čula. U službi turista rade hiljade ljudi, koji svojim uslugama žele da ugode svakom gostu ponaosob.

Banja Đula

madjarske-banje-putno-zdravstveno-osiguranje

Ova banja dobila je naziv po istoimenom gradu, koji se nalazi na jugoistoku zemlje. Veći deo stanovništva koji u tom gradu živi su rumunskog porekla. Banja Đula sa svojim niskim kućicama, veselih boja i starinskim palatama, nalazi se na reci Beli Karaš, koja je pritoka Tise.

Ovo lečilište sa svojom termalnom vodom pomaže ljudima koji imaju probleme sa kostima, usled bolesti ili nekih povreda, kao i onima koji pate od reume i išijasa.

Pored ovih bazena koji su namenjeni prvenstveno za lečenje pojedinih bolesti, u ovoj banji postoje i drugi bazeni koji su napravljeni za one koji nemaju zdravstvenih problema, već su došli da se rekreativno bave sportom i da  uživaju.

Nacionalni park “Hortobagi”

putno-zdravstveno-osiguranje-madjarska

Ovaj park je najveći zaštićeni park u Evropi sa svojom površinom od čak 800 kvadratnih kilometara. Ovaj park je poznat po čuvenom Mostu sa devet rupa.

U njemu su zastupljene mnogobrojne retke životinjske i biljne vrste, pa će ljubitelji prirode biti u prilici da maksimalno uživaju u poseti ovom parku. U njemu živi čak 342 vrste ptica, što je impozantan broj vrsta te jedinke na jednom mestu.

Sent Andreja

poseta-sent-andrei

Obavezno posetite živopisno mesto pristupačnih cena.

Za naš narod bitan gradić koji se nalazi u neposrednoj blizini glavnog grada Mađarske. On je u prošlosti bio centar Srba u Mađarskoj, pa ne iznenađuje što se u njemu nalazi sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Iako danas u Sent Andreji živi svega 70-ak Srba sačuvane su neke od starih pravoslavnih crkava. 4 pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

To su: Požarevačka, Preobraženjska, Blagoveštenjska i Saborna crkva. U Sent Andreji možete obići i Srpski pravoslavni muzej, u kojem se čuva veliki broj ikona i drugih crkvenih predmeta.

Ribarska kula

najpovoljnije-putno-osiguranje-za-madjarsku

Ribarska kula je naziv dobila po velikoj ribljoj pijaci koja tu nalazila još u srednjem veku. Ova kula stekla je veliku popularnost i postala jedna od najčešće posećivanih turističkih destinacija u Mađarskoj.

Sa kule se pruža fantastičan pogled na ceo Budim, a posetioci se na nju mogu popeti 24 časa dnevno i to i pomoću žičare koja se nalazi u podnožju brda.

Tropikalijum

tropikarium-putno-osiguranje-za-budimpestu

Ukoliko se nađete u južnom delu Budima, u tržnom centru Campona, ne propustite da posetite Tropikalijum. Ovo mesto vam može prikazati najrazličitije vrste ajkula, krokodila, stakla vas dele od različitih vrsta životinja koje su poreklom iz tropskih delova zemlje.

Radno vreme Tropikalijuma je od 10 do 20 časova svakog dana, a do njega se može doći i gradskim prevozom. Za sve koji imaju sopstveni automobil, obezbeđen je veliki broj parking mesta, tako da tu nema problema.

Lančani most

osiguranje-za-madjarsku

Iako davno izgrađen, to je prvi most koji je povezao Budim i Peštu, ovaj most je i danas glavni simbol grada. Pored njega postoji još devet mostova koji povezuju ova dva dela grada Budimpešte. Ovaj most predstavlja kilometarsku nultu tačku od koje se meri rastojanje od Budimpešte do bilo kog drugog evropskog grada.

Pored ovih znamenitosti ukoliko budete imali prilike možete posetiti još i Sinagogu, koja je jedna od najvećih građevina u Mađarskoj. Najveća je sinagoga u Evropi. Zatim, parlament, koji svojoj lepotom privuče veliki broj turista. On je drugi po veličini parlament u Evropi, odmah iza onog u Bukureštu.

Noćni život u Budimpešti

nocni-provod-u-budimpesti-putno-osiguranje

Mnogobrojni noćni klubovi koji se nalaze na samom Dunavu pružaju dobar provod i ludu zabavu do duboko u noć. Žurke sa bluz i džez muzikom pružaju nezaboravan provod svima koji žele da se opuste i zabave uz poznate mađarske bendove.

Klubovi su najčešće veoma puni. Razlog je to što su cene pića po klubovima niže nego u većini zemalja u Evropi.

Bilo da ste turista avanturističkog duha i da se opredelite za lude vožnje nekima od najvećih akva parkova u Mađarskoj. Ili ste izmoreni od svakodnevne jurnjave pa želite da se opustite i relaksirate u mineralini i termalnim vodama poznatih mađarskih banja.

Ono što treba da znate je da jedino uz najpovoljnije putno zdravstveno osiguranje vaš boravak u ovoj zemlji može biti potpuno uživanje.

osiguranje-baner

Osigurajte svoje stvari, novac i druge vrednosti, a naposletku i svoje zdravlje i život i uživajte.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *