fbpx

Najbolji evropski Auto Godine: Top 4 najbolja automobila

U moru različitih takmičenja i prestižnih nagrada za proizvođače automobila, izdvaja se jedna. Nagrada za „Evropski automobil godine“.

Nagrada za evropski auto godine

najbolji automobil godine

Dodela nagrade je ustanovljena još 1964. godine od strane nekoliko novinarskih redakcija koje se bave automobilima, vremenom je postala prestižna nagrada za koju se sa velikom pažnjom nadmeću brojni evropski proizođači automobila.

Učešće u takmičenju imaju čak i proizvođači koji nisu sa evropskog kontinenta pod uslovom da imaju razvijeno tržište u bar 5 evropskih zemalja i prodaju od minimum 5000 automobila godišnje.

Žiri za odlučivanje o najboljem automobilu godine

koji-je-najbolji-automobil-u-evropi

U žiriju su sedeli najistaknutiji novinari koji prate dešavanja u autoindustriji. Zastupljenost predstavnika različitih zemalja zavisi od veličine tržišta zemlje koju predstavljaju kao i od toga koliko je razvijena automobilska industrija u posmatranoj zemlji. Nije ni čudo zašto proizvođači žele da se nametnu ovakvom žiriju.

Inače, članovi žirija moraju da imaju za sobom godine iskustva u testiranju automobila i dokazan profesionalizam. Samo tako bi se osiguralo da ova važna nagrada bude dodeljena automobilu koji je najviše zaslužuje.

Za izbor 2017. godine žiri je brojao 58 članova koji su predstavljali 22 evropske zemlje. Najviše članova žirija, po šest svaka, imali su Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Italija i Španija dok su ostale imale manje.

Kriterijum za izbor najboljeg automobila godine

evropski-automobil-godine

U slučaju ove nagrade kriterijum odabira je bio dosta široko definisan. Najbolji automobil se birao na osnovu sveukupnog utiska koji automobil ostavi na članove žirija. A članove žirija nije lako zadovoljiti.

Ono što je za automobil važno da bi se našao u užem izboru za nagradu za najbolji auto godine jeste naročito prisustvo neke inovacije u samoj tehnici i princip „value for money“ tj. da kupljeni auto pruža odgovarajuću vrednost za uloženi novac.

Organizatori dodele nagrade za najbolji auto godine

nagrada-za-automobil-godine

Organizacija samog takmičenja za najbolji auto godine, glasanja, promovisanje događaja obavljao se po „smenama“ tako da svake godine druga redakcija časopisa koji se bave automobilima preuzima odgovornost za pripremu i sprovođenje takmičenja.

Časopisi koji su sproveli ovo takmičenje su: Auto (Italija), Autocar (Velika Britanija), Autopista (Španija), Autovisie (Holandija), L'Automobile Magazine (Francuska), Stern (Nemačka) i Vi Bilägare (Švedska).

Treba naglasiti i da je žiri zasedao i donosio odluke u potpunosti nezavisno od organizatora.

Najbolji automobili do sada

untitled-design

Od uspostavljanja takmičenja za najbolji auto godine, najuspešniji proizvođači su bili: FIAT (9 pobeda), Renault (6 pobeda) dok dva nemačka giganta Ford i Opel dele treće mesto sa po 5 pobeda u ovom zahtevnom nadmetanju.

Najbolji evropski automobili 2000-2016

najboljie-kasko-osiguranje

Od 2000. godine na ovamo, titule najboljih automobila odlazile su manje više ravnomerno.

Po jednom su titulu poneli automobili marke Alfa Romeo, Nissan i Chevrolett.

Peugeot, Renault, Fiat, Opel i Toyota su imali po dva najbolja automobila.

Jedino Volkswagen nešto bolji jer je čak imao tri najbolja evropska automobila i to u poslednjih 6 godina ( Volkswagen Polo – 2010, Volkswagen Golf – 2013 i Volkswagen Passat – 2015)

Najbolji automobil 2016. godine

koji-je-najbolji-automobil

Za najbolji automobil 2016. godine proglašena je Opel Astra (u Ujedinjenom Kraljevstvu je zovu Vauxall Astra), dok su drugo i treće mesto zauzeli Volvo XC90 i Mazda MX-5.

Preostali kandidati koji su se našli na užoj listi dokazuju koliko je bila opaka konkurencija jer su tu zvučna imena: Audi A4, Jaguar XE, Skoda Superb i BMW serije 7.

Opel/vauxall astra

nova-opel-astra

Opel je po peti put uspeo da proizvede auto po meri članova žirija biraju najbolje od najboljih. Model Opel Astra odneo je pobedu koja mu pomaže da ozbiljno izazove svoje direktne konkurente na tržištu. Naročito automobile Volkswagen Golf i Ford Fokus.

Nova Opel Astra pruža jedinstven utisak pri vožnji a da pritom ima i dizajn koji je jako dopadljiv.

U potpunosti naklonjena vozaču i ostalim putnicima, Opel Astra.

Opel Astra sadrži čak i posebna sedišta sa masažerom, grejačima ili ventilacijom zavisno od potrebe. Sadrži i brojne opcije za prilagođavanje vozaču što je idealno za duge vožnje. Ima i mogućnost da auto pretvorite u mini spa centar tako što možete da kroz ventilaciju puštate različite opuštajuće mirise.

Nije ni čudo što im je jedna od krilatica „Toliko dobra da nećete poželeti da izađete“.

Kada bismo samo na osnovu toga procenjivali, mogli bismo da kažemo da je u 2016. godini titula najboljeg evropskog automobila zaista otišla na pravu adresu.

Nova opel astra cena

cene-novih-opel-automobila

Nova Opel Astra u Srbiji košta od 19.000 do 23.000 evra. Zavisno od toga kakve performanse želite od ovog pobedničkog automobila. Osim o dodacima, gedžetima i karakteristikama koje želite da vidite u svojoj Opel Astri, nabavite i dobro kasko osiguranje kako biste svoju vožnju učinili maksimalno rasterećenom.

Najbolji automobil 2017. godine

najbolji-porodicni-automobil

Lista automobila koji su u konkurenciji da poneli ovu laskavu titulu bila je 18. novembra 2016. godine.

Oko 28. novembra su saznali ko se našao na užoj listi od 7 automobila. A pobednik je bio otkriven 6. marta 2017. godine uoči prestižnog sajma automobila u Ženevi.

Inače, ovaj sajam i to 87. po redu, bio je održan između 9 -17. marta 2017. godine.

Bilo koji automobili da volite ili vozite, stručnjaci savetuju da obavezno obezbedite najpovoljnije kasko osiguranje.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *