fbpx

Zimovanje i Skijanje u Sloveniji – Top 8 najboljih skijališta

Slovenija je bila i ostala omiljena destinacija među srpskim turistima kako u oblasti banjskog i primorskog, tako i u oblasti zimskog turizma. Slovenska skijališta su popularna među porodičnim ljudima, ali i profesionalnim skijašima.

Ukoliko planirate posetu Sloveniji evo šta sve treba da znate, šta sve treba da vidite i šta da obezbedite pre puta.

Od Vardara pa do Triglava

zimovanje slovenija

Najviši vrh u Sloveniji, a ujedno i Julijskih Alpa jeste Triglav (2.864 metara nadmorske visine). Triglav je bio najviša planina u Jugoslaviji.

Ako je neka bivša jugoslovenska zemlja sinonim za skijanje, onda je to Slovenija. Slovenac Peter Prevc drži svetski rekord u skijaškim skokovima. Pored Alpa, u Sloveniji se nalaze i Dinarske plananine. Pored Jadranskog mora koje zapljuskuje slovensku obalu, u Sloveniji se jednim njenim delom prostire i Panonska ravnica.

Slovenija je zemlja prekrivena šumama. Više šuma od Slovenije u Evropi imaju samo Finska i Švedska.

Slovenija se graniči sa Italijom, Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom, dok na jugozapadu izlazi na Jadransko more.

Glavni grad Slovenije je Ljubljana.

Pozivni broj za Sloveniju je 386.

Slovenija i Srbija se nalaze u istoj vremenskoj zoni.

1. Planina Triglav

slovenija-triglav

Na severozapadu Slovenije su smešteni Julijski Alpi kako se zapravo zove južni deo Alpa. Naziv su dobili prema Juliju Cezaru, a dele se na Istočne i Zapadne Julijske Alpe.

Nacionalni park Triglav je najveći i najznačajniji nacionalni park u Sloveniji. Smešten na Julijskim Alpima, proteže se duž granice sa Italijom i Austrijom. Radi se o jednom od najstarijih nacionalnih parkova u Evropi, osnovanom 1924. godine.

Ilustracija Triglava se nalazi na zastavi i grbu Slovenije.

Triglav u staroslovenskoj mitologiji predstavlja troglavo božanstvo. Planina je dobila naziv prema starom bogu zbog neobičnog izgleda štrčećih vrhova.

2. Porodično skijalište Vogel

skijanje-u-sloveniji

Ovo je jedno od najboljih skijališta u Evropi ukoliko se zimujete porodično.

Vogel je skijalište koje se nalazi iznad najvećeg prirodnog slovenskog jezera Bohinj. Čak iako niste skijaš, Vogel će vas oduševiti zbog svoje prelepe prirode. Nalazi se na nadmorskoj visini između 1.535 i 1.800 metara.

Sezona skijanja počinje decembra i traje sve do kraja aprila.

Vogel je pravi raj za skijanje, snoubord, sankanje, a veliki broj off-pisti je priča za sebe.

Ski-staza ima ukupno 19 i namenjene su svim uzrastima i skijašima, kako početnicima i deci, tako i profesionalcima. Žičara i modernih gondola ima ukupno 10. Staze su uglavnom kratke osim staze Šija-Zadnji Vogel.

Sve što vam padne na pamet, a vezano je za zimske aktivnosti, naći ćete u ski-centru Vogel – Snežni park, zimski paraglajding, zimski tjubing, erbordin (airboarding) za adrenalin džankije.

Na početku skijališta se nalazi snežni park i vrtić za decu opremljen toboganima i ski-stazama. Zabava za mališane je tu zagarantovana.

Cena za sedmodnevni ski-pass je 140 evra za odrasle i 84 evra za decu. Po danu je 30 evra.

Smeštaj možete naći u dolini Bohinj, ali i u samom ski-centru. Vašoj porodici su na raspolaganju hoteli i apartmani „Merjasec Mountain Inn“, „Mountain Hut Burja“, „Chalet Ruša“, „Chalet Zala“ itd. Restorani sa terasama i barovi su tu kako biste se okrepili i osvežili u svakom trenutku.

Za početnike u skijanju ili one koji žele da se usavrše su dostupne ski-škole „Finžgar“ i „Alpinsport“ –  www.alpinsport.si

3. Malena skijališta Kobla i Soriška planina

skijanje-slovenija

Između jezera Bohinj i Bled se nalazi maleno skijalište Kobla koje uglavnom posećuju Slovenci i nije atraktivno među turistima. Ukoliko želite da se izolujete, pobegnete od gužve i uživate u prirodi, onda je Kobla za vas.

Još manje, na kraju okruga Bohinj, se nalazi skijalište Soriška planina čija ukupna dužina staza iznosi 6 kilometara i broji tri žičare.

4. Zimska bajka u Sloveniji – Kranjska gora

slovenija-zimovanje

Mnogi naši turisti kažu da im je ovo najbolje skijalište u Sloveniji – jednom rečju – zimska bajka!

Kranjska gora se nalazi na severozapadu Slovenije, na granici sa Italijom i Austrijom. Južni deo Kranjske gore se nalazi na rubu nacionalnog parka Triglav. U prirodne znamenitosti Kranjske gore spadaju vodopadi, klisure, doline, jezera, brežuljkasti proplanci.

Iz Beograda se do Kranjske gore stiže preko Zagreba, Ljubljane i Jesenice.

Ski-staza ima ukupno 18 i one su raspoređene između 800 i 1.215 metara nadmorske visine. Staze su namenjene svima, a neke su prilagođene i noćnom skijanju.

Alpinistima i skijašima iz čitavog sveta je odlično poznata dolina Planica zbog skijaških skokova.

Nekadašnji svetski rekord, iz 2005. godine, u skijaškim skokovima se upravo desio na Planici. Nordijski centar Planica poseduje sedam skakaonica.

Za mališane je zabava zagarantovana u adrenalinskom parku. Skakaonicu Planica možete „preleteti“ spuštajući se niz čelično uže – zipline.

Ovde se pored Snežnog parka nalazi i Snežni biciklistički park u kojem možete da vozite bicikl po snegu. Možete naučiti da vozite i snoubord u okviru Snežnog parka.

Penjanje po ledu, sankanje i hodanje u krpljama, klizanje, turno skijanje, sve je to moguće na Kranjskoj Gori.

Dve su ski-škole najpoznatije – „Kekec“ i „SkiSchool.si Kranjska gora“.

Saznajte sve o zimovanju na Kranjskoj gori.

Smeštaj na Kranjskoj gori

najpovoljnije-zimovanje-u-sloveniji

Za porodice sa decom je topla preporuka hotel „Ramada“ koji je od skijališta udaljen 100 metara. U kompleksu hotela se nalazi vodeni park zatvorenog tipa sa dečijim bazenom, kao i igraonica-klub gde je profesionalno osoblje zaduženo za čuvanje dece. Inače, možete da birate hoćete li sobu sa običnim ili vodenim krevetom.

Hoteli koji poseduju četiri zvezdice, pored hotela „Ramada“, su „Kompas“, „Špik“, „Korona“. Sa tri zvezdice su „Vitranc“, „Kotnik“, „Alpina“ i „Miklič“.

Ukoliko želite tradicionalno zimovanje, kao sa božićne razglednice, onda smeštaj možete naći u nekoj od planinskih koliba čija domaćinstva zrače toplinom.

Ako niste znali, Kranjska gora je rodno mesto pisca Josipa Vandota koji je izmislio Kekeca. Mnogo toga na Kranjskoj gori je napravljeno da bude u znaku njegovih bajki i Kekeca.

5. Skijalište za znalce – Krvavec

ski-centri-slovenije

Krvavec je naziv planine i skijališta na severu Slovenije.

Krvavec pripada grupi Kaminsko-Savinjski Alpi. Skijalište je od Ljubljane udaljeno 25 kilometara i pod snegom je 100 dana godišnje. Sezona traje od decembra do kraja aprila meseca.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 30 kilometara koje se nalaze između 1.450 i 1.970 metara nadmorske visine. Ski-staze su uglavnom crvene i crne, što znači da su na prvom mestu namenjene profesionalcima.

Snežni park Krvavec sa svojih šest skakaonica je namenjen skijašima i snouborderima sklonim izvođenju vratolomija na snegu.

Ski-škola „Krvavec“ je ovde jedina škola sa licencom gde deca mogu učiti skijanje. Škola se nalazi pored dečije ski-staze Gospionica.

Dečiji park „Manner“ je snežni teren za zimske igre i zabavu bez granica.

Subotom i nedeljom se organizuje noćno sankanje, idealna zabava za porodicu sa decom. Deca vole i tjubing staze.

„Jecom sport“ je zadužen za iznajmljivanje ski-opreme.

Smeštaj na Krvavecu

smestaj-u-sloveniji

Na 100 metara od žičara se nalazi hotel sa tri zvezdice „Krvavec“. Hotel je urađen u planinskom stilu i gostima pruža zabavu u okviru Fun room. A na terasi hotela možete uživati u pogledu na planinske vrhove izležavajući se u ležaljci.

Na 17 kilometara od skijališta se nalazi hotel sa četiri zvezdice „Creina“. Hotel je među gostima poznat po gastronomskim specijalitetima.

Smeštaj možete naći i u jednom od domaćinstava – vila „Penzion Vodnik“, apartmani „Paula“, „Jana“ ili „Krvavec“.

6. Najveće skijalište u Sloveniji – Mariborsko pohorje

skijanje-u-mariborskom-pohorju

Posle Ljubljane, drugi po veličini grad u Sloveniji je Maribor. Skijalište Mariborsko pohorje se nalazi na 6 kilometara od grada. Iz Beograda se do skijališta stiže preko Zagreba, Krapine i Maribora.

Najviši vrh skijališta se nalazi na 1.347 metara nadmorske visine, a najniža tačka je na 336 metara nadmorske visine.

Samo skijalište je podeljeno na tri dela. Snežni stadion se nalazi između 336 i 1.050 metara, Bolfenk između 937 i 1.150 metara i treći deo Areh između 927 i 1.327 metara nadmorske visine.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 43 kilometara, gde najviše kilometara otpada na plave staze. Ima ukupno 20 žičara kojim su povezani delovi skijališta. Mnoge od plavih staza se prostiru kroz šumu.

Na Arehu postoji staza gde se organizuje skijaško trčanje.

Staza za noćno skijanje je duga 10 kilometara i počinje na vrhu Pohorja. Slovenci vole da je reklamiraju u vezi najduže staze u Evropi za noćno skijanje.

Ukoliko želite da dete nauči skijanje, za to je zadužena škola „Žuti mačak“. Zabava za decu je organizovana na svakom ćošku skijališta.

Pohorje je poznato i po organizovanom svetskom takmičenju žena u alpskom skijanju „Zlatna lisica“.

Smeštaj na Mariborskom pohorju

zimovanje-u-sloveniji

Ukoliko želite da sebi i porodici pružite vrhunski smeštaj sa spa i wellness centrima, za to su zaduženi hoteli i apartmani sa četiri zvezdice „Arena“, „Bellevue“, „Bolfenk“, „Habakuk“. Turistima je naročito zanimljiv hotel sa tri zvezdice „Videc“ zbog planinskog izgleda.

Kako je grad Maribor na 10 minuta vožnje od skijališta, neće vam biti dosadno ni u jednom trenutku.

Obavezno probajte pohorsku rakiju od borovnice i pohorski omlet.

7. Najsavremenije porodično skijalište u Sloveniji – Cerkno

slovenija-zimovanje

U samom srcu zapadnog dela Slovenije, na padinama Črnog vrha, nalazi se gradić i skijalište Cerkno. Od Ljubljane je udaljeno 50 kilometara.

Između 900 i 1.300 metara nadmorske visine se nalazi 18 ski-staza svih kategorija. Skijaški park kao i staze za skijaško trčanje su samo deo ponude skijališta. Na vrhu skijališta se nalazi urađen u alpskom stilu restoran sa terasom i neverovatnim pogledom.

Kapacitet žičara je 14.000 skijaša na sat. Topovi za veštačko osneživanje rade non-stop.

Skijalište obiluje zanimacijama za decu. Među roditeljima je naročito omiljen ski-vrtić u kojem možete ostaviti profesionalnom osoblju da brine o vašem detetu dok se vi spuštate niz plavu ili crvenu stazu. A možete i sami učestvovati u postavljanju vašeg mališana na skije.

Ovde možete početi sa nastavom ili usavršiti veštinu skijanja u ski-školi, dok ski and rental servis nudi mogućnost iznajmljivanja i servisiranja skijaške opreme.

Za decu se organizuju tematske rođendanske proslave, a patuljci su ostavili kroz šumu znake koji vode do njihove zemlje.

Smeštaj na Cerknu

slovenija-skijanje

Hotel „Cerkno“ se nalazi u samom centru grada i u potpunosti je prilagođen porodicama. Sobe su prostrane, moderno uređene, a u unutrašnjem kompleksu hotela se nalaze kozmetički saloni, fitnes centri, saune, bazeni. U dvorištu hotela se nalaze tereni za tenis, košarku, odbojku, badminton.

Domaćinstvo „Alpska perla“ se nalazi na samom vrhu skijališta i ima pogled na Triglav. Ukoliko ne volite hotelski smeštaj, onda izaberite i rezervišite jedan od šest apartmana koliko ih „Alpska perla“ broji.

8. Veliki-olimpijski i skijaški centar Rogla

zimovanje-u-sloveniji

Ovo je zaista najbolje skijalište u regionu ukoliko na skijanje vodite decu. I ne samo za decu..

Planina i skijalište Rogla se nalazi između Mariborskog i Slovenjgraškog pohorja. Od grada i banje Zreča je skijalište udaljeno 17 kilometara. Iz Beograda se do skijališta dolazi preko Zagreba, Ljubljane, Slovenske Konjice, Zreče.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 12 kilometara. Staze se nalaze između 1.120 i 1.517 metara nadmorske visine. Najviše kilometara odlazi na crvene staze. Staze Jasna i Košuta su opremljene za noćno skijanje, a za adrenalinsko sankanje je zadužena krivudava staza Zlodejevo.

Zlodejevo se zove i kreativni vrtić za decu na otvorenom snežnom prostranstvu.

Za ljubitelje ekstremnih zimskih sportova je zadužen Fun park Rogla.

Od 11 ski-liftova, tri su namenjena deci.

Za nastavu skijanja je zadužena škola sportova „Intersport and Unitur“.

U okolini skijališta se nalazi veliki broj seoskih domaćinstava gde možete probati lokalne slovenačke specijalitete.

Smeštaj na Rogli

slovenija-skijanje

Luksuzni smeštaj pružaju hoteli sa četiri zvezdice „Natura“ i „Planja“.

Hotel „Natura“ predstavlja neverovatan spoj tradicije, savremene i planinske arhitekture, a „Planja“ je poznata po svojoj raznovrsnoj ponudi jela i vinu koje možete ispijati uz tihu božićnu muziku pored toplog kamina. A sve to obavijeno mirisom cimeta i četinara.

Za porodice sa malom decom su zimski bungalovi možda najbolja varijanta.

Ukoliko želite da budete malo odvojeni od skijališta, onda je za vas planinska kuća „Pesek“. U njenoj blizini se nalazi konjički centar, tako da ovde pored skijanja, vaše dete može naučiti i jahanje.

Dolazi vreme zimskih i snežnih dana. Gde ih bolje provesti nego u Sloveniji na skijama. Naravno, putno osiguranje je neophodno kako bi zimovanje bilo u potpunosti bezbrižno.

Za skijaše se obavezno preporučuje putno osiguranje sa ski-rizikom. Srećno!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *