fbpx

Šta raditi u Atini za Novu godinu?

Kako spada među najstarije i najromantičnije gradove u Evropi, glavni grad Grčke, Atina je idealno mesto za proslavu Nove godine. Ponoćni vatromet iznad Akropolja Vas ne može ostaviti ravnodušnim, a zabava po Atini je zagarantovana.

Glavni adut Atine u odnosu na druge evropske metropole jeste njena temperatura. Novogodišnju noć možete provesti bez straha da ćete se smrznuti, jer vlada prolećna temperatura. Bez obzira na to, putno osiguranje je i više nego poželjno, jer je Atina veliki grad koji tek za vreme praznika „podivlja“.

Doček Nove godine u Grčkoj – tradicija i običaji

Nova godina se u Grčkoj poklapa sa proslavom Svetog Vasilija (Saint Basil) koji je jedan od najbitnijih grčkih pravoslavnih svetih otaca. Poznata i pod nazivom Protochronia, grčka Nova godina je miks tradicionalnog i modernog veselja.

Doček Nove godine u Grčkoj i Atini ne podrazumeva samo jedan dan i jednu noć, već je u pitanju proslava koja traje od 25. decembra do 7. januara.

U Grčkoj se veruje da u zavisnosti kakva je prva osoba koja 1. januara prekorači prag Vaše kuće, takva će biti i godina. Za tu priliku se onda uglavnom pozivaju deca ili ljudi dobrog srca. Još bolje je ako se na samom pragu ostavi kamen obrastao mahovinom na koji vlasnik kuće treba da stane.

Za vreme novogodišnje porodične trpeze, Grci ostavljaju slobodno mesto i tanjir za Svetog Vasilija. Srbima poznat običaj stavljanja novčića u pogaču je grčkog porekla.

Malim Grcima roditelji i rođaci ne poklanjaju igračke već daju novac, jer na taj način žele da privuku pozitivnu energiju na dete u nadi da će prosperirati u budućnosti.

Grci imaju običaj da zakače iznad praga luk koji je po njima simbol rasta i regeneracije. Taj luk posle čuvaju do sledeće godine.

Doček Nove godine na ulicama Atine

Nema tog Atinjanina koji novogodišnje vreme ne provodi u ludom noćnom provodu ili šopingu. Ulice su prepune ljudi, svuda su vrtoglave rasprodaje dok je sam saobraćaj spor i otežan.

Atina je toliko okićena da je moguće videti njena svetla iz kosmičkog broda. Sponzorisanih muzičkih događaja na ulici ima dosta, a akcenat se daje na glavnim obeležjima grada.

1. Trg Sintagma

Trg Sintagma je jedan od najukrašenijih i najživljih trgova u Atini za vreme novogodišnjih praznika. Trg se nalazi ispred zgrade grčkog Parlamenta. Atina broji puno trgova, ali je Sintagma najveći.

Glavna dekoracija na trgu je simbol grčkog pomorstva – brod.

Trg Sintagma predstavlja glavno gradsko čvorište, odakle je lako organizovati obilazak drugih delova Atine.

Trg je takođe okružen velikim brojem hotela svih kategorija. Najluksuzniji je „Grande Bretagne“ koji spada među 100 najboljih hotela na svetu. Najeftiniji novogodišnji paket za dve osobe i dva noćenja u ovom hotelu iznosi 244 evra.

Svi restorani i pabovi u blizini trga se vizuelno i sadržajno prilagođavaju novogodišnjoj atmosferi.

2. Trgovi Kotzia i Klafthomonos

Na ulicama Atine, pored besplatnih muzičkih događaja, organizuju se  pozorišne predstave, kao i koncerti klasične muzike. Specijalni programi i radionice za decu se dešavaju tokom dana.

Drugi trgovi koji garantuju zabavu na otvorenom i ispijanje uza do besvesti su Kotzia i Klafthmonos.

Glavna zabava na trgovima počinje oko 23:00 i traje sve do zore. Atinjani vole da ponoć dočekaju u svojim domovima, ali posle odbrojavanja istrčavaju napolje kako bi se pridružili turistima iz čitavog sveta.

3. Brdo Likabetus

Ponoćni vatromet i osvetljeni grad je najbolje posmatrati sa najvišeg brda u Atini – Likabitus. Sa šampanjcem u ruci i prijateljima pozdravite Novu godinu kao kralj na prestolu sveta.

Drugo brdo sa kojeg možete pozdraviti Atinu je Aeropagus.

Doček u restoranu, hotelu ili klubu u Atini

Ukoliko želite da Novu godinu dočekate u luksuzu sa voljenom osobom, topla preporuka je The Margi Hotel (distrikt Vouliagmeni). Najeftiniji paket za dvoje iznosi 479 evra i uključuje proslavu Nove godine (večera i uživo muzika), doručak i piće dobrodošlice. Korišćenje spa-centra i bazena je uključeno u cenu.

Ono što izdvaja Atinu od većine evropskih gradova jesu mnogobrojni restorani i pabovi na krovovima hotela. Mnogi od njih imaju i svoje bazene, tako da možete dočekati Novu godinu kupajući se i posmatrajući grandiozni vatromet.

Bar Galaxy se nalazi na krovu Hilton hotela. Hilton lanac je inače poznat u Atini po odličnim novogodišnjim večerama i žurkama.

Cena provoda, uključena i gala večera, po osobi u Galaxy iznosi 345 evra. Povoljnija je kombinacija večere u hotelskom restoranu Byzantino i žurka u klubu Galaxy jer iznosi 145 evra.

Najpoznatiji i najveći klub u Atini je Akrotiri. Klub ima svoju istoimenu grupu na fesjbuku gde možete da se raspitate o muzičkom događaju i zabavi koja će se tamo organizovati za doček.

Za ljubitelje r’n’r zvuka je klub Hard rock. Cena ulaznice za ponoćnu žurku je 10 evra, a ukoliko želite pre toga večeru i dezert onda je 30 evra.

Najveće žurke na jednom mestu – www.allevents.in

Ukoliko želite da Novu godinu dočekate kao Grk, onda je provedite u nekom od buzuki noćnih klubova npr. Diogenis studio, Cabaret, Aspro Piato, 4711 itd. Nekada su se na sličnim mestima uz zvuke tradicionalne grčke muzike lomili tanjiri za vreme dočeka Nove godine.

Običaj se vremenom izgubio, ali ako polomite neki tanjir uz zvuke buzukija, Atinjani će samo biti oduševljeni.

Atina nije atraktivna samo tokom leta, tako da joj treba pružiti šansu zimi, naročito u vreme novogodišnjih praznika. Obavezno obezbedite najpovoljnije putno osiguranje za Grčku i bezbrižno uživajte u čarima ove “boginje”.

Nezaboravan provod je zagarantovan kao i za doček u Istanbulu, ili ostalim evropskim metropolama.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *