fbpx

Skijanje u Finskoj: Saveti za dobar provod

Finska je zemlja snega, skijanja, Deda Mraza i irvasa. Evo šta treba da znate o finskim planinama i ski centrima i cenama za ski-pass, kao i uopšte o skijanju u Finskoj i dobrom provodu za vreme odmora.

Najveći broj posećenih skijališta se nalazi u severnom delu Finske, u okrugu Laponija. Sneg je u Laponiji prisutan preko sedam meseci, što Finsku čini savršenom destinacijom za skijanje.

Klima u Laponiji

klima-u-laponiji-2

U Laponiji preovlađuje subpolarna klima što znači da su zime duge, oštre, snežne i ledene.

Temperatura se kreće tokom zime između -10°C i -30°C. Međutim, kako se radi o „suvom“ tipu hladnoće bez vetrova, subjektivni osećaj minusa u Laponiji je jednak doživljaju standardnog minusa u Srbiji.

Ukoliko i dune ledeni severni vetar, najbolje je ostati ušuškan uz kamin ili sedeti u sauni.

Za lice može biti pogubna kombinacija sunca i minusa, tako da je krema za sunčanje potrebnija nego na moru.

Polarna noć, koja počinje u novembru, u Laponiji traje dva meseca.

Planine u Finskoj

planine-u-finskoj

Finska nema visoke planine. Dva najviša vrha u Finskoj su Halti (Haltitunturi) na 1.365 metara nadmorske visine i Ridnitsohkka (Ridnitšohkka) na 1.317 metara nadmorske visine.

Znači, ovde nema strmih staza za skijanje kakve imaju Alpi. Nema lavina, opasnih litica i gužvi oko ski-liftova. Staze su široke, uređene, obeležene i prilagođene svima.

U Finskoj se nalazi oko 75 registrovanih skijališta. Većina tih skijališta je smešteno po brdima pokraj sela i gradova.

Ski-sezona u Laponiji traje od oktobra do početka maja. Vrhunac sezone je u februaru. Laponija je poznata po skupini ski-kompleksa „Velika četvorka“ – Levi, Yilläs, Pyhä-Luosto i Ruka.

Najveće skijalište u Finskoj – Levi

klima-u-laponiji

Najveće skijalište, ujedno i najpopularnije, u Finskoj je Levi. Resort je na nekoliko minuta vožnjom udaljen od aerodroma gradića Kittilä. Drugi gradić, ujedno i mesto sa najboljim smeštajnim kapacitetom, je Sirkka.

Nađite svoju kolibu ili apartman – www.levi.fi

Levi je više od deset godina domaćin nultog FIS Svetskog kupa u skijanju sredinom novembra meseca.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 38 kilometara, od kojih 16 kilometara odlazi na plave, 19 na crvene i 2,8 kilometra na crne staze. Ukupni broj ski-liftova je 25.

Za zabavu su zadužena dva snežna parka.

Cena za jednodnevni ski-pass iznosi 43 evra. Postoji ski-škola, a iznajmljivanje opreme košta 27,50 evra za tri sata.

Levi Fell

levi-fell

Levi Fell selo je zapravo vikend-gradić u kojem gosti mogu pojesti, popiti ili se raspitati za neke od zimskih aktivnosti. U resortu se organizuju vožnje saonicama koje vuku haskiji ili irvasi, vožnje kroz

Ledenu galeriju (Levi Ice Gallery), vožnje noću pod Aurora Borealis nebom (Aurora snowmobile Safari), pecanje na ledu, festival Leda i lasera (Winter Laser World), skijaško trčanje, druženje sa Deda Mrazom i Elfovima itd. Levi je prepuno dešavanja za novogodišnje i božićne praznike.

Najbajkovitije skijalište u Finskoj – Ylläs

skijanje-finska

Skijalište Ylläs pripada nestvarno lepom nacionalnom parku The Pallas- Yllästunturi. Laponska sela Ylläsjärvi i Äkäslompolo su pozicionirana preko puta sela i skijališta Ylläs. Ova tradicionalna finska sela nude slikovitu panoramu ispunjenu zaleđenim jezerima.

Kada je smeštaj u pitanju, regija Ylläs broji 23.000 kreveta.

U selima su restorani uglavnom u znaku finske kuhinje, ali postoje i internacionalni restorani i dešavanja. Sela su povezana sa putem Maisematie koji ide 400 metara iznad nadmorske visine.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 55 kilometara. Najviše kilometara, tačno 28 odlazi na crvene, potom na plave 21 kilometar i na crne 6 kilometara. Ski-liftovi se nalaze između 200 i 718 metara nadmorske visine i ima ih ukupno 26.

Ovde se nalazi i najduža ski-staza u Finskoj – Jättipitkä. Cena za jednodnevni ski-pass iznosi 41,50 evra.

Skijalište sadrži parkove za snoubord i zabavu, 11 ski-restorana i dve profesionalne ski-škole – Ylläss i Iso-Yllas.

Instruktori u ski-školi su najbolji savetnici po pitanju off-pisti kojih u okolini skijališta ima mnogo.

Ukupno je osam agencija koje posreduju u iznajmljivanju opreme. 14. januara se ovde slavi najhladniji zimski dan – Telvennapa. Stari Finci i danas veruju da će pravljenjem buke rasterati ostatak zime.

Najmirniji skijaški kompleks u Finskoj – Pyhä-Luosto

pyha-luosto-2

Prvi Nacionalni park Pyhä u Finskoj je otvoren 1936. godine. Skijalište Pyhä je smešteno u pomenutom nacionalnom parku.

Pre šest godina je u samo skijalište uloženo dosta para kako bi postalo moderno i vrhunski opremljeno kako je danas.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 12 kilometara, od kojih 6 odlazi na plave, 4 na crvene i 2 kilometra na crne staze. Ski-liftova je 7 i oni se nalaze između najniže tačke skijališta (195 metara nadmorske visine) i najviše tačke skijališta (500 metara nadmorske visine).

Cena za jednodnevni ski-pass iznosi 42,50 evra.

Pojedini svetski profesionalni skijaši su ovde posle mnogo dolaženja odlučili da zauvek ostanu i penzionišu se.

Skijalište Luosto je idealno za skijanje i snoubord sa svojih 7 kilometara ski-staza i 3 ski-lifta koji se nalaze između 289 i 514 metara nadmorske visine.

Cena za jednodnevni ski-pass košta 40 evra.

Kompleks Pyhä-Luosto je mirno skijalište, bez gužvi i nervoznih skijaša.

Magija Laponije – skijalište Ruka

ruka

Reći za Laponiju da je zimska zemlja čuda zvuči kao kliše, ali ona to jeste. Skijalište Ruka nazivaju i „magičnim mestom Laponije“ zbog prirode u koju je uronjeno. Gde god pogledate, prostiru se šume prekrivene snegom koje se zbog specifične zimske svetlosti prelamaju kao da su od srebra.

Zbog toga što je sneg ovde prisutan preko 200 dana u godini, Ruka se vodi kao najsnežnije skijalište u Evropi!

Ukupna dužina ski-staza iznosi 24 kilometara. Na plave staze odlazi 15 kilometara, na crvene 6 kilometara i na crne 3 kilometra. Ukupni broj ski-liftova iznosi 18 i nalaze se između 291 i 492 metara nadmorske visine.

Cena za jednodnevni ski-pass iznosi 42,50 evra.

Pored skijanja i snoubordinga, ovde se možete baviti čitavim spektrom zimskih sportova ili se upoznati sa arktičkim životinjama.

Ponoćno sunce, fenomen Aurora Borealis, saune i riblji specijaliteti su samo deo ponude prirode i ski-kompleksa Ruka.

Za vreme trajanja polarne noći, sva pomenuta skijališta nisu u totalnom mraku zbog blještavog snega, fenomena Aurora Borealis, zvezdanog neba i ljubičastih i plavih tonova koji izbijaju iz crnila.

Finska broji 5 miliona ljudi, od kojih se 1 milion izjasnio da su skijaši. Znači, Fincima je u krvi da se bave skijanjem.

Srbima nije u krvi da se bave skijanjem, tako da bez obzira na stepen znanja i profesionalnosti, putno osiguranje sa ski-rizikom je i više nego poželjno.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *