fbpx

Top 10 najboljih skijališta u Italiji

Ukoliko Vam nije najbitnije da se smeštaj nalazi neposredno pokraj ski-staza i liftova, već Vam je više stalo do dobre hrane, niskih cena, vrhunskih ski-instruktora i snega, onda su skijališta u Italiji za Vas.

Skijališta u Italiji su veoma posećena od strane turista tokom zimskog perioda. Zimovanje i skijanje u Italiji je vrhunsko iskustvo koje možete sebi priuštiti za malo para.

Zašto odabrati neko od skijališta u Italiji?

italija skijanje

Italija je mnogo opuštenija i ležernija varijanta za zimovanje nego Francuska, Austrija i Švajcarska. Italija je više u znaku zabave i relaksacije nego sportskog nadmetanja. Porodice sa malom decom su dobrodošle i u najeksluzivnijim hotelima i restoranima.

Italija može da se pohvali velikim brojem ogromnih ski-centara. Raznovrsni tereni za skijanje i divna priroda su glavni aduti Dolomitskih Alpa.

Inače, ski-pass za Dolomite pokriva 12 ski-centara čija ukupna dužina staza iznosi 1.220 kilometara i broji 450 ski-liftova. Pomenuti ski-pass pokriva i skijanje u poznatom skijalištu Sella Ronde.

Najbolje veštačko osnežavanje u Evropi imaju skijališta u Italiji, tako da čak i ukoliko zakaže sneg, neće Italijani i njihova usluga.

1. Skijalište za početnike – Passo Tonale

zimovanje u italiji

Passo Tonale je kompaktno planinsko selo i skijalište smešteno na 1.880 metara nadmorske visine. Ovde ski-liftovi idu do 3.088 metara nadmorske visine.

Sneg je ovde prisutan u periodu od oktobra do juna meseca. Zahvaljujući glečeru Presena koji se nalazi na 3.000 metara nadmorske visine, moguće je skijati se skoro cele godine. Italijani se ovde treniraju i pripremaju za takmičenja.

Najveći broj ski-staza je prilagođen početnicima i srednje naprednim skijašima. Međutim, Passo Tonale je spojen sa skijalištima Ponte di Legno i Temù čije staze su prilagođene profesionalcima. Ukupni broj ski-liftova je 30.

Cena za šestodnevni ski-pass, za sva tri skijališta, iznosi 237 evra.

Nova gondola spaja Passo Paradiso i Passo Presena. Gondolu mogu da koriste i oni koji nisu skijaši, već samo žele da uživaju u neverovatnom pogledu na italijanske Alpe.

Postoje dve škole za skijanje i snoubord – Tonale Presena i Ponte Tonale.

Mesto je mirno, ali za vreme praznika i vikenda su gužve.

Što se tiče izgleda sela, dominiraju planinske drvene kućice. Obavezno ručajte u hotelu La Mirandola. Restoran hotela je inspirisan životom ljudi u 12. veku, te je plafon od kamena.

Turistima je omljen hotel sa tri zvezdice Adamello.

Alternativna skijališta i manje komercijalna od Passo Tonale su Madesimo i Bardonecchia.

2. Za srednje napredne skijaše – Alta Badia

skijanje u italiji

Živahno i porodičnim ljudima prilagođeno selo Corvara, zajedno sa nešto manjim i mirnijim selom San Cassiano, predstavljaju idealno igralište za srednje napredne skijaše. Sela pripadaju kompleksu Alta Badia koji je spojen sa skijalištem Sella Ronde. Oba skijališta obiluju velikim brojem uređenih crvenih staza i divnih planinskih restorana.

Ski-liftova, za oba skijališta, ima ukupno 179 i nalaze se između 1.005 i 3.270 metara nadmorske visine.

Cena za šestodnevni ski-pass u jeku sezone iznosi 287 evra, a van sezone 258 evra.

Skijalište Alta Badia odlikuje divna panorama i jedinstveni zalazak sunca.

U selu Corvara se nalaze luksuzni hoteli sa četiri zvezdice La Perla, Cappella; sa tri zvezdice Naturhotel Miraval; sa pet zvezdica Posta Zirm.

U selu San Cassino se nalazi hotel sa pet zvezdica Rosa Alpina koji ima zasebno dizajnirane sobe, i dva restorana odlikovana Mišelinovim zvezdicama.

Ukoliko želite kombinaciju dobre večere i vrhunskog pogleda, topla preporuka je restoran Piz Boé Alpine Lounge.

Alternativna skijališta za Alta Badia su Kronplatz i La Thuile.

3. Za napredne skijaše – Alagna

Untitled design

Slikovito malo selo Alagna, zajedno sa crkvom od kamena i drvenim seoskim kućicama, smešteno u samom srcu ski-centra Monterosa, poznato je po odličnom kvalitetu snega. Udaljena od lokalnih ski-staza, snežna polja pružaju bezgraničnu zabavu naprednim skijašima i ljubiteljima slobodnog stila.

Neki od terena ovde su rivali terenima u francuskom skijalištu Chamonix.

Alagna nije skijalište za početnike niti za one koji zimovanje ne mogu da zamisle bez ludog noćnog provoda. Ovde se svetla glase odmah posle večere. Ali ukoliko želite da uživate u divljim pistama, onda je spavanje i više nego potrebno.

Ukupna dužina ski-staza u Alagni iznosi 15 kilometara, i ukoliko Vam je stalo samo do divljih pisti, onda smeštaj treba potražiti u samom selu.

Centru Monterosa pripadaju i skijališta Gressoney i Champoluc. Ukupna dužina ski-staza Monterosa ide preko 200 kilometara, i nalaze se između 1.200 i 3.275 metara nadmorske visine.

Cena za šestodnevni ski-pass iznosi 222 evra.

Alagna se nalazi na 1.212 metara nadmorske visine i odatle se liftom penjete na sam vrh (3.275 m). Za istraživanje terena se preporučuje pomoć lokalnih eksperata i planinara.

Omiljeni smeštaj među turistima pružaju drvene kućice, na prvom mestu Zimmer Casa Prati.

Divlje piste se nalaze i u okviru ski-centara Arraba i Cortina d’Ampezzo.

4. Najsnežnije skijalište – Cervinia

italija zimovanje

Cervinia je mesto i skijalište tako locirano, da čak i kada u Italiji nastupi suva zima, ovde pada sneg. Nalazi se na 2.050 metara nadmorske visine.

Zimska sezona traje od početka decembra do kraja aprila.

Na ključnim mestima po stazama rade aparati za veštačko osnežavanje.

Cervinia je ski-liftom povezana sa skijalištem Zermatt u Švajcarskoj, tako da možete kupiti internacionalni ski-pass i skijati se u dve zemlje.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 160 kilometara i nalaze se između 1.525 i 3.480 metara nadmorske visine. Najviše je crvenih i plavih staza.

Cena za šestodnevni ski-pass u jeku sezone iznosi 242 evra, a van sezone 222 evra.

Cervinia nije najlepše alpsko skijalište, čak neki njegovu arhitekturu doživljavaju kao ružnu, ali su zato staze vrhunske i čine se kao da im se ne nazire kraj prilikom spuštanja. Naročito skijaši vole crvenu stazu Ventina dugu 8 kilometara, sa pogledom na vrhove koji idu do 4.000 metara nadmorske visine.

Za autentičnu planinsku domaćinsku atmosferu je zadužen hotel sa četiri zvezdice Bucaneve. Od najbližeg ski-lifta je hotel udaljen tri minuta hoda.

Ekvivalent ovom snežnom skijalištu su Livigno i pomenuti Passo Tonale.

5. Najromantičnije i najšarmantnije skijalište – Cortina d’Ampezzo

italija skijanje

Italijanska najšarmantnija zimska destinacija je stari planinski gradić smešten na Dolomitskim Alpima u kojem se nalaze katedrale od kamena – Cortina d’Ampezzo. U centru dominira zeleno-beli zvonik i gostinske kuće koje datiraju iz 19. veka.

Mesto je bilo pod okupacijom Austrije, nekoliko godina čak i pod okupacijom Amerike, tako da se ovde može čuti nemački podjednako koliko i italijanski jezik. Ono što je zanimljivo jeste da ovde starosedeoci između sebe komuniciraju izumrlim latinskim jezikom.

Skijalište Cortina je prilagođeno naprednim skijašima i profesionalcima zbog crnih staza i divljih pisti. Ukupna dužina ski-staza iznosi 115 kilometara, razbacanih između 1.225 i 2.930 metara nadmorske visine. Ski-liftova je 34.

Cena za šestodnevni ski-pass košta 264 evra, a ukoliko kupujete Dolomiti Superski onda je u jeku sezone cena 287 evra, a van sezone 258 evra.

Cortina je busom povezana sa Sella Ronde-om.

Gradić je prepun elegantnih butika, antikvarnica, prodavnica bundi i dizajnirane ski-opreme. Vinarije i noćni barovi su zaduženi za sofisticirane pijanke i žurke.

Cortina je 1956. godine bio domaćin Zimskim Olimpijskim igrama.

Smeštaj Col Gallina nudi jedinstveni doživljaj spavanja u apartmanu čiji plafon je napravljen od stakla, tako da Vam je pogled prikovan za zvezdano nebo sve vreme dok ne zaspite (ako uopšte od oduševljena i zaspite).

Tu je i hotel sa četiri zvezdice Ancora sa svojim drvenim balkonima. Enterijer soba ukrašavaju antikviteti.

6. Skijalište poznato po žurkama i noćnom provodu – Sauze d’Oulx

zurke na zimovanju italija

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, skijalište Sauze d’Oulx je važilo za ono gde su pab i opijanje bitniji nego pista i skijanje. Danas je situacija nešto mirnija, ali žurke se i dalje organizuju.

Sam centar gradića je u kaldrmi i okružen je modernim zgradama. Upravo je centar najživlji, dok je atmosfera na periferiji nešto mirnija.

Sauze je skijalište poznato po odličnim i uređenim pistama. Sauze pripada ogromnom ski-centru Milky Way čija ukupna dužina ski-staza iznosi 400 kilometara, koje se nalaze između 1.390 i 2.825 metara nadmorske visine.

Cena za šestodnevni ski-pass, samo za Sauze d’Oulx, se kreće između 136 i 196 evra.

Cene provoda ovde nisu visoke kao u ekvivalentnim francuskim skijalištima, što znači da Vam ne treba bogatstvo za piće i hranu.

Živahni su pabovi Ghost bar i Paddy McGinty’s, džez bar The Cotton Club je uvek prepun, kao i noćni klub Bandito. Za mirniju varijantu provoda su zadužene vinarije Caffe della Seggiovia i Enoteca Il Lampione.

Nešto skuplji i ekstravagantniji noćni provod imaju mesta i skijališta Madonna di Campiglio i Cortina d’Ampezzo.

Što se tiče smeštaja, najpopularniji je Grand Hotel Besson.

7. Najbolje skijalište za porodično zimovanje – Champoluc

skijaska sela u italiji

Najpotcenjeniji ski-centar je Monterosa kojem pripada šarmantno, neužurbano selo i skijalište Champoluc. U samom selu postoji nekoliko pristojnih barova i britanska škola za skijanje i snoubord.

Centar sela je gondolom povezan sa mestom gde počinju staze za početnike Crest.

Kako Italijani imaju običaj da tokom odmora svoju decu ostave noni na čuvanje, skijališta im nisu poznata po organizovanoj brizi dece. U Champoluc-u je situacija po tom pitanju malo drugačija.

Italijanska škola za skijanje i snoubord Scuola Sci Champoluc ima dobru reputaciju kako za podučavanje dece, tako i odraslih.

Ukupna dužina ski-staza, za kompleks Monterosa, iznosi 73 kilometara i nalaze se između 1.200 i 3.275 metara nadmorske visine.

Cena za šestodnevni ski-pass iznosi 222 evra.

Esprit Ski i britanske dadilje nude celodnevnu brigu o deci – www.espritski.com

Za decu do 11 godina se ne naplaćuje iznajmljivanje skijaške opreme.

8. Skijalište poznato po snežnim parkovima – Livigno

italia ski

Livigno važi za najnepristupačnije skijalište u Evropi. I to mu je glavni adut.

Kvalitet snega njegovih parkova, kao i veoma niske cene svega, su razlog zbog kojih ljudi pristanu da se malo „pomuče“ dok ne dođu do zabačenog skijališta.

Nadimak dela planine gde je smešten Livigno je Mali Tibet. Livigno se nalazi pokraj granice sa Švajcarskom, na 1.815 metara nadmorske visine.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 115 kilometara, gde najviše prostora odlazi na plave i crvene staze. Ski-liftova je 30 i oni povezuju staze koje se nalaze između 1.815 i 2.795 metara nadmorske visine.

Cena za šestodnevni ski-pass iznosi van sezone 150 evra, a u jeku sezone 229 evra.

Parkovi se nalaze u oblasti Mottolino, Costtaccia i Carosello.

Za decu i početnike je park Dela Sole koji se nalazi u blizini centra Livigno.

Za ljubitelje ekstremnih sportova na snegu je Cable Park.

Obavezno se nose kacige.

Livigno je pošteđen dodatnih taksi, tako da su ovde benzin, piće i hrana najjeftiniji u Evropi.

Ogromni snežni park se nalazi i u mestu Bardonecchia. Snežni park je podeljen na pet oblasti koje su prilagođene svima, bez obzira na skijaške i skakačke sposobnosti.

9. Omiljeno skijalište među Italijanima – Madesimo

ita ski

Madesimo je atraktivno selo koje se nalazi pored jezera Como. Od Milana je udaljeno dva i po sata vožnje. Skijalište je popularno među Italijanima.

Većina staza je za napredne skijaše, ali i za profesionalce. Ovde se nalazi trkačka i divlja pista Canalone sa vertikalnim spustom koji iznosi 1.000 metara.

Cena za šestodnevni ski-pass košta 180 evra.

Za vreme vikenda i tokom praznika, dosta Italijana se spusti ovde tako da skijalište spada u užurbana.

Selo je poznato po velikom broju picerija, restorana i barova. Najcenjeniji je restoran The Dogana Vegia kako zbog hrane, tako i zbog enterijera koji je ispunjen bizarnim antikvitetima i kaminima. Boca finog, lokalnog vina košta 15 evra.

Hotel Capriolo je odličan za porodične ljude.

10. Skijalište blizu Torina i Ženeve – Courmayeur

zimovanje u italiji

Courmayeur je mesto i skijalište koje se nalazi na dva sata vožnje od Torina i Ženeve. Ovo šarmantno, italijansko selo se nalazi na kraju tunela Mon Blan sa italijanske strane.

Skijalište je veoma posećeno vikendom i poznato je po gužvama. Srećom po one koji na zimovanje idu samo zbog skijanja jeste da ovde ljudi dolaze radi relaksacije i dobrog ručka za vikend, tako da ski-staze nisu zagušene.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 36 kilometara i najveći procenat je prilagođen naprednim skijašima. Ski-liftova je 18 i nalaze se između 1.210 i 2.755 metara nadmorske visine.

Cena za šestodnevni ski-pass košta 234 evra.

U blizini centra je smešten prijateljski nastrojen hotel sa tri zvezdice Bouton d’Or b&b. Hotel ima puno soba, veliki parking i nekoliko restorana sa odličnom kuhinjom.

Otkrijte italijanska skijališta uz najpovoljnije putno osiguranje.

Pre svega, saznajte šta tačno pokriva osiguranje sa ski-rizikom.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *