fbpx

Skijanje u Poljskoj: saveti za dobar provod

Poljska je odlična destinacija za one kojima je stalo do mirnog i pristojnog zimovanja i skijanja, a finansijski povoljnog. Sva veća skijališta u Poljskoj su moderna i privlače skijaše iz čitavog sveta.

Ukupna dužina ski-staza u Poljskoj iznosi 469 kilometara, a skijaše opslužuje 670 ski-liftova.

Najveći broj skijališta se nalazi na jugu zemlje gde se prostire planina Tatre.

Poljski Tatranski nacionalni park je osnovan 1954. godine, a na UNESCO-voj listi zaštićenih biosfera se nalazi od 1993. godine.

Najpopularnije skijalište u Poljskoj – Zakopane

skijanje u poljskoj

Grad i skijalište Zakopane se smatra nezvaničnom zimskom prestonicom Poljske. Nalazi se u blizini granice sa Slovačkom, između planine Tatre i Gubalovka (Gubałówka).

Od Krakova je Zakopane udaljeno 85 kilometra i može se direktno stići autobusom ili vozom.

Sneg je svake godine prisutan, što znači da je skijanje tada najbolje, u periodu od početka januara do kraja aprila.

Najpopularnija mesta za skijanje su – Kasprowy Wierch, Nosal and Gubałówka Hill.

Zakopane broji 16 ski-staza i 20 ski-liftova.

Zakopane je prilagođeno kako početnicima, tako i naprednim skijašima.

Najlepši pogled na Tatre se pruža sa najviše tačke skijališta koja se nalazi na 1.987 metara nadmorske visine.

Zakopane je nekoliko puta bio domaćin Zimskoj Univerzijadi, FIS Svetskom takmičenju u skijanju, i sličnim značajnim evropskim takmičenjima u zimskim sportovima.

Zakopane je zadržao šmek gradića iz sedamnaestog veka. Najlepša je glavna ulica Krupóvki. Tokom zime, pod snegom, asocira na bajkoviti gradić načičkan restoranima i prodavnicama. Ovde možete kupiti neobični poljski suvenir – pastirski štap (ciupaga).

Obavezno probajte dimljeni kravlji sir oštiepok (oscypek), kuvano vino sa začinima i medom (grzaniec), čaj sa alkoholom (góralska herbata z prądem).

Ovde se možete baviti svim zimskim aktivnostima – alpsko skijanje, nordijsko skijanje, snoubord, skijaški skokovi.

Zakopane je naročito popularno tokom zimskih praznika koje slavi u tradicionalnom duhu (góral). Na ulici se izvode plesni performansi, šetaju ukrašeni konji (kuligs), a iz pečenjara se oseća miris jagnjećeg pečenja.

U blizini je prelepi Krakov koji možete posetiti i iskusiti.

Najbolje skijalište za početnike u Poljskoj – Białka Tatrzańska

skijanje u poljskoj

Slikovito selo i skijalište Bialka Tatrzanska se nalazi na 16 kilometra udaljenosti od skijališta Zakopane i na 75 kilometara udaljenosti od Krakova. Ukoliko se sleti u Krakov, do skijališta je najbolje doći iznajmljenim automobilom.

Skijalište se nalazi na poljskim Alpima – Tatre.

U okolini Bialka se nalazi nekoliko manjih skijališta. Za sva ova skijališta važi ski-pass Tatri.

Ski-staze su dugačke i uređene, idealne za početnike i napredne skijaše. Znači, Bialka je idealno mesto za početničke skijaške korake.

Skijaška sezona traje od januara do marta. Mećave i niske temperature koje noću padnu do -30°C variraju tokom zime.

Što se tiče smeštaja, pored dva luksuzna hotela, možete naći nekoliko koliba, apartmana, privatnih kuća i pansiona. Skijalište je poprilično posećeno, tako da je neophodno minimun mesec dana pre puta rezervisati smeštaj.

Za provod je najbolje posetiti Zakopane, jer Bialka je mirno skijalište i nema aktivnosti tokom noći.

Obavezno posetite Terma Białka hot springs. Kupajte se na krovu u vulkanski toploj vodi okruženi biljkama i sa pogledom na snežne planinske vrhove.

Bilo sa ste dobar skijaš ili početnik, utvrdite šta sve nudi putno osiguranje sa ski-rizikom.

Skijalište u Poljskoj namenjeno svima – Szklarska Poręba

povoljno skijanje u poljskoj

Na jugozapadu Poljske, u dolini Kamienna, između planine Karkonosze na jugu i planine Izera na zapadu se nalazi divni gradić i skijalište Sklarska Poreba. Skijalište je od prvog većeg grada Jelenia Góra udaljeno 26 kilometara.

Ovde je podjednako popularno i alpsko i nordijsko skijanje. Na skijalište se gleda kao na alternativnu (i poprilično jeftiniju) varijantu nekog austrijskog skijališta.

Bez obzira da li ste avanturista ili želite mirno zimovanje, skijalište Poreba svojim sadržajem izlazi svima u susret.

Samo šetnja kroz šumu i posmatranje vodopada je melem za dušu.

Ono što je najbolje u celoj priči jeste činjenica da je ovde sneg prisutan minimum 110 dana u godini.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 15 kilometra, od čega najviše prostora odlazi na crvene staze, potom plave i na kraju crne. Najmoderniji ski-liftovi u Poljskoj se nalaze ovde.

Skijalište je u znaku i drugih zimskih aktivnosti –vožnja biciklama kroz sneg, vožnja saonicama, penjanje po ledenim stenama i sl.

Sve u svemu, skijalište je u potpunosti prilagođeno u isto vreme porodičnim ljudima željnim relaksacije i ljubiteljima ekstremnih zimskih sportova.

Najveće skijalište u Poljskoj – Szczyrk

ski centri poljska

Grad i skijalište Ščirk je smešten na obroncima planine Beskid Śląski, između 460 i 600 metara nadmorske visine. Sa jedne strane je okružen planinom Klimczok i planinom Skrzyczne. Vrh Skrzyczne se nalazi na 1.257 metara nadmorske visine i spada u najviše u ovoj oblasti.

Grad ima odličnu klimu, kako zimsku, tako i letnju. Zimi je zahvaljujući planinama zaštićen od jakih vetrova. Ščirk inače spada u osunčana skijališta.

Ukupna dužina ski-staza za alpsko skijanje iznosi 40 kilometra, gde najviše prostora odlazi na plave, potom crvene i na kraju crne staze. Za nordijsko skijanje su zadužene staze takođe u dužini od 40 kilometara.

Za odličan sneg je zaduženo i veštačko osnežavanje.

Skijaška sezona traje od početka decembra do početka aprila.

Skijalište je udaljeno dva sata vožnje od gradova sa aerodromima, Krakova i Katovice.

Skijališta Poljske odlikuju bajkoviti šarm, tople brvnare i ljubazni domaćini. Odnos između kvaliteta i cene usluga je odličan. Na vreme rezervišite smeštaj i uz najbolje putno osiguranje pravac Poljska.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *