fbpx

Vikend skijanje: saveti i preporuke

Ovo su saveti, iskustva i prijateljske preporuke za odlazak na skijanje vikendom. Postoje idealna skijališta koja Vas mogu zadovoljiti za svega par dana. Predstavićemo Vam skijališta do kojih je lako doći.

Ukoliko ne možete zimu da zamislite bez skijanja, a ne možete priuštiti višednevno zimovanje, onda je vikend skijanje odlično rešenje.

U zavisnosti šta Vam je prioritet, odaberite skijalište na kojima ćete provesti vikend.

Najbliže vikend skijanje – Kopaonik

vikend skijanje na kopu

Za Srbe, najbliža i najdostupnija skijališta su ona koja se nalaze u samoj Srbiji, na prvom mestu Kopaonik.

Sezona skijanja na Kopaoniku traje u proseku od novembra do maja meseca. Znači, kada god poželite skijanje, čeka Vas sneg na Kopaoniku.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 62 kilometara za alpsko i nordijsko skijanje. Ko želi i noću da se skija, za njega postoji osvetljena staza Malo jezero. Za snoubordere je park, za decu ski-vrtić, za profesionalce tri staze uređene prema FIS standardima.

Kopaonik obiluje hotelima, hostelima, apartmanima, vikend-kućicama. Takođe je poznat i po odličnom noćnom provodu. Smeštaj je strateški raspoređen – Brzeće, Ravni Kopaonik, Treska.

Kopaonik je najveće skijalište u Srbiji. Znači, zbog svoje veličine i ponude, ali i odgovarajućih zimskih vremenskih prilika, Kopaonik je tu da Vam izađe u susret kada god se odlučite da ga posetite.

Ljudi uglavnom na Kopaonik dolaze ličnim vozilom. U tom slučaju je zimska oprema neophodna. Postoje dva puta koja vode do Kopaonika, jedan je preko Brusa, drugi je preko Jošaničke banje.

Najpovoljnije vikend skijanje – Jahorina

vikend na jahorini

Zimska sezona na Jahorini počinje sredinom decembra i traje do aprila meseca. Naravno, može trajati i duže, ali to zavisi od snega.

Sarajevo se nalazi na 28 kilometara udaljenosti od Jahorine, što je odlično za one željne urbanog provoda. Let Beograd-Sarajevo traje 50 minuta i cena povratne karte sa AirSerbia koša 148 evra.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 20 kilometara, i one su prilagođene kako za decu i početnike, tako i za napredne skijaše. Postoje čak i dve crne staze.

U samo skijalište se dosta ulaže, tako da je moderno opremljeno, a i finansijski povoljno. Naime, kada su cene smeštaja, hrane i pića u pitanju, Jahorina važi na najpovoljnije skijalište.

Cena dvodnevnog ski-pass-a košta 34 evra za odrasle, odnosno 25 evra za decu starosti do 15 godina.

Jedan od sajtova za pretragu povoljnog smeštaja na Jahorini – gdenaplaninu.com

Nezaboravno vikend skijanje na Alpima u Austriji

ski-run-466225_640

Austrijska skijališta su veoma popularna među ljudima iz čitavog sveta, tako da je rezervacija smeštaja minimum nedelju dana pre vikend putovanja i više nego poželjna.

Živopisni grad Inzbruk (Innsbruck) je najbolji izbor kada je smeštaj u pitanju. Inzbruk poseduje aerodrom, tako da pored drumskih vozila, do njega možete stići i avionom (sa kompanijom Lufthansa).

Ukupna dužina ski-staza regije Inzbruk iznosi 300 kilometara. Od centra Inzbruka, na 20 minuta vožnje se nalazi skijalište Nordket (Nordkette).

Sa vrha planine Hafelaker (Hafelekarspitze) se pruža pogled na čitav grad. Profesionalcima je poznata jedna od najstrmijih evropskih ruta Karin (Karrinne) koju čini veliki broj diviljih pisti. Ovde se takođe nalaze crvene staze čija dužina iznosi 11 kilometara, kao i snežni park za ljubitelje slobodnog stila.

Ski-bus povezuje centar Inzbruka sa svim skijalištima koja se nalaze u njegovoj regiji, i prevoz je besplatan. Ski-sezona traje od novembra do aprila meseca.

Na 60 minuta vožnje vozom od Inzbruka se nalazi gradić i skijalište St. Anton (na 1.300 metara nadmorske visine). Skijalište je ogromno i veoma živahno. Ovde Vam provod neće nedostajati uz uživo muziku i točeno pivo po klubovima.

Skijalište Majhofen (Mayrhofen) je od aerodroma u Inzbruku udaljen 65 kilometara, i bez obzira da li posle idete vozom ili autobusom, putovanje traje sat vremena. Majhofen je poznat po velikom broju snežnih parkova, na prvom mestu po Vans Penken Park-u.

U aprilu se ovde organizuje Snowbombing festival.

Na 80 kilometara od aerodroma u Inzbruku se nalazi najsnežnije skijalište u Austriji – Zolden (Sölden). Ukoliko niste u mogućnosti da priuštite skijanje tokom zime, ovde ćete moći da se skijate i u maju mesecu!

Za napredne skijaše je topla preporuka skijalište Šladming (Schladming) koje se od aerodroma u Salcburgu (Salzburg) nalazi na 90 kilometara udaljenosti.

Luksuzno vikend skijanje u Francuskoj

skijanje za vikend

Francuska je sinonim za luksuz i romantiku, samim tim i njena skijališta.

Na prvom mestu treba pomenuti Šamoni (Chamonix) koji je od aerodroma u Ženevi udaljen 88 kilometara. Od aerodroma do samog skijališta saobraća voz (put traje tri i po sata) i autobus SAT Mont Blanc (put traje nepunih dva sata).

Postoje i privatni mini-busevi koji saobraćaju na relaciji aerodrom u Ženevi – Šamoni.

Prve Zimske olimpijske igre 1924. godine su održane ovde, što dosta govori o samom skijalištu. Skijalište je veliko, gradić odlikuje tradicionalni francuski šarm i dobar noćni provoda. Šamoni je poznat po svojim divljim pistama.

Ukoliko ste odličan skijaš, i imate prijatelje koji dele strast sa Vama prema skijanju, onda je Šamoni pun pogodak.

Mežev (Megeve) je malo seoce i skijalište udaljeno od aerodroma u Ženevi 87 kilometara. Ukoliko se ukrcate na voz koji polazi sa aerodroma, vozite se do mesta Salanše (Sallanches) koje se nalazi na 12 kilometara udaljenosti od Mežev. Salanše i Mežev su povezani direktnom autobuskom linijom.

Mežev je mirnije i finansijski pristupačnije skijalište od Šamonija. U njemu se nalazi preko 90 restorana, a najviše ima zelenih staza što je korisna informacija za one koji su tek uplovili u skijaške vode.

Mežev spada u romantična skijališta.

Skijalište i seoce Morzin (Morzine) je takođe odličan izbor za vikend skijaše. Od ženevskog aerodroma je udaljeno 75 kilometara. Voz od aerodroma ide do mesta Tonon le Beins (Thonon les Bains), odakle se busem vozi do Morzina.

Bez obzira što planirate da na skijama provedete dva do tri dana, bitne stvari ne zaboravite, obavezno obezbedite putno osiguranje.

Najpre saznajte šta sve pokriva putno osiguranje sa ski rizikom!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *