fbpx

Od čega zavisi cena Životnog osiguranja?

Cena Životnog osiguranja zavisi od niza faktora, kao što je klijentova odluka koliko novca želi da ulaže u polisu. Takođe, zavisi od godina starosti i od zdravstvenog stanja osiguranika u momentu sklapanja ugovora. Od kojih parametara tačno zavisi cena Životnog osiguranja, saznajte u sledećem.

Ovo su osnovni parametri od kojih najviše zavisi cena Životnog osiguranja.

Krenimo najpre od pristupnih godina, odnosno godina starosti osiguranika u momentu sklapanja ugovora o Životnom osiguranju. U ovom segmentu, koji utiče na cenu Životnog osiguranja, osnovno je da znate da je jako važno da ugovor sebi priuštite što mlađi.

Tada ste, po osiguravača sa kojim ga sklapate, najmanje rizični da će vam se za vreme trajanja uguvorenih elemenata polise Životnog osiguranja dogoditi neki od osiguranih slučajeva.

Podrazumeva se da je mlada osoba zdravija od one u zrelim godinama, a to ćete kasnije videti i na primeru.

Prednost kupovine polise Životnog osiguranja je u mlađim godinama. Prednost je u tome što se ugovor može napraviti na maksimalnu dužinu trajanja.

To ostavlja prostor da po njegovom isteku, kada recimo klijent ima 50 godina starosti, sebi može da priušti još jednu polisu u trajanju od 15 godina, odnosno do odlaska u penziju.

O ovom obliku osiguranja više možete pročitati u tekstu “Kako do privatne penzije kroz životno osiguranje” .

Odgovorna mladost – bezbrižna starost!

zivotno osiguranje cena

Kako cena koštanja polise zavisi od pristunih godina pokazuju sledeće uporedne tabele.

Pol/starostMuškarac/25 godinaŽena/25 godina
Godišnja premija500 evra500 evra
Mesečno plaćanje41.66 evra41.66 evra
Trajanje ugovora25 godina25 godina
Ukupno oložena premija12.500 evra12.500 evra
Osigurana suma14.088.70 evra14.288.35 evra

Pol/starostMuškarac/50 godinaŽena/50 godina
Godišnja premija500 evra500 evra
Mesečno plaćanje41.66 evra41.66 evra
Trajanje ugovora25 godina25 godina
Ukupno uložena premija12.500 evra12.500 evra
Osigurana suma11.102.10 evra12.575.45 evra

 

U oba navedena primera se podrazumeva da će osigurana suma biti uvećana za pripisanu dobit na isteku polise Životnog osiguranja.

Ono što svakako upada u oči je poprilična razlika u osiguranim sumama. I to, u zavisnosti od pristupnih godina klijenta prilikom potpisivanja ugovora.

Evidentno je da će klijent od 25 godina i od 50 godina, za isti period trajanja polise i istu godišnju premiju uložiti identičnu svotu novca.

Ono u čemu je drastična razlika je visina osigrane suma koja će osiguranikuu biti isplaćena na isteku polise Životnog osiguranja. A ta disproporcija nije zanemarljiva, jer se meri hiljadama evra!

Znači, u slučaju da klijent ima 50 godina, njegova osigurana suma je čak manja od ukupno uložene premije.

Razlog: pristupne i godine  rizik od nastanka nekog od mogućih osiguranih slučajeva.

Zdravstveno osiguranje i bolesti

zivotno osiguranje cena

Za zdravlje vas pitaju najbliži, prijatelji, kolege, rodbina. Ali i agent sa kojim ćete ugovoriti svoju polisu Životnog osiguranja.

Prilikom zaključivanja ponude postoji upitnik sa pitanjima o vašem zdravstvenom stanju na koje morate da date isključivo tačne odgovore.

U suprotnom, ako ne budete iskreni i prikrijete da imate neku zdravstvenu smetnju, to kasnije može da predstavlja problem oko isplate naknade posle osiguranog slučaja.

Velika je zabluda informacija da svaki klijent mora da obavi lekarski pregled pre potpisivanja ugovora o Životnom osiguranju, jer se to radi samo u specifičnim slučajevima.

Šta poskupljuje cenu Životnog osiguranja?

zivotno osiguranje cena

U zavisnosti od osiguravajućih kompanija, delimično se razlikuju uslovi za osiguranje života koji utiču i na cenu polise.

Oni osnovni su uglavnom isti kod svih, a to je da pogoršanje zdravstvenih parametara poskupljuje polisu. Dok drastične komplikacije i određene bolesti mogu potpuno da isključe mogućnost osiguranja.

Prisustvo odrređene bolesti ne znači automatsku diskvalifikaciju potencijalnog osiguranika.

Ukoliko recimo imate visok krvni pritisak, blaži oblik dijabetesa, prekomernu telesnu težinu, vaša premija će biti uvećna na osnovu procene određenih službi čiji je posao procena rizika.

To nikako ne znači, kao što većina ljudi misli, da će takav klijent biti odmah odbijen. Posle izvršene procene rizika na osnovu zdravstvenog problema, klijentu će biti ponuđeni uslovi pod kojima on ipak može da se osigura.

Dijabates kao dijagnoza nije automatski diskvalifikujuća za prijem u osiguranje. Obaveza osiguravača, pod uslovom da je klijent iskreno odgovorio na zdravstveni upitinik, je da zatraži određenu zdravstvenu dokumentaciju.

Na osnovu koje će biti doneta odluka od strane stručnih lica, pod kojim uslovima klijent može biti osiguran. Jer, nisu sve dijagnoze iste, niti se svi zdravstveni problem rešavaju i leče na isti način.

Polisu Životnog osiguranja ne mogu da imaju osobe koje boluju od karcioma.

Zatim, osobe koje su doživele infarkt i imaju ugrađene stentove, kao i zavisnici od narkotika i alkoholičari.

Kada je neophodan lekarski pregled pre prijema u osiguranje

zivotno osiguranje cena

Da li će klijent biti u obavezi da uradi lekarski pregled zavisi od više faktora, koji pre svega uključuju vrstu polise Životnog osiguranja koju klijent želi i visine garantovane  osigurane sume.

Što je osigurana suma veća, osiguravači zahtevaju dodatne lekarske preglede.

U Srbiji skoro svaka osiguravajuća kompanija, u takvim slučajevima, zahteva male ili velike lekarske preglede. Ovi manji, recimo, kod pojedinih osiguravača, podrazumevaju analize krvi i urina i nalaze određenih specijalista.

Ukoliko se radi o klijentu koji želi da plaća visoku premiju, i čija će polisa imati veliku osiguranu sumu, tada se uglavnom radi takozvani veliki lekarski pregled.

To podrazumeva detaljnije nalaze krvi, vrlo često ultrazvuk abdomena, srca, nalaze interniste i još neke potpunije izveštaje lekara.

Važno je da znate da među osiguravajućim kompanijama ima i onih koje nude programe Životnog osiguranja upravo osobama koje nisu u potpunosti zdrave.

I to nikako ne utiče na cenu Životnog osiguranja. Jedan takav program, recimo, mogu da ugovore svi oni koji samo žele da štede novac.

O štednji kroz Životno osiguranje saznajte u “Zašto je dobro imati životno osiguranje“.

Ako ste spremni da saznate još više od čega zavisi cena Životnog osiguranja ili ste već odlučili da počnete da štedite, bez obaveza i besplatno popunite zahtev na našoj stranici za Životno osiguranje.

Očekujte brz i adekvatan odgovor sa svim relevantnim proračunima i predlozima. Tu smo za sva vaša pitanja!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *