fbpx

Šta videti i posetiti u Sidneju: Top 17 atrakcija

Sidnej je najveći, najnaseljeniji, najstariji i najskuplji grad u Australiji. Australija jeste udaljena od ostatka sveta, ali to ne sprečava turiste da svake godine hrle u Sidnej, grad koji stoji rame uz rame sa Torontom i San Franciskom.

Australija je najmanji i najmlađi kontinent smešten na južnoj hemisferi.

Gde se nalazi famozni Sidnej?

Državi Australija pripadaju Tasmanija, kao i brojna ostrva u Tihom, Indijskom i Južnom okeanu. Glavni grad Australije je Kanbera, ali je Sidnej njegov najznačajniji grad.

Australija se sastoji iz šest saveznih država. Sidnej je glavni grad države Novi Južni Vels, koja je najnaseljenija australijska savezna država.

Sidnej je smešten na jugoistoku Australije, na obalama zaliva Botani Bej (Botany Bay). Zalivu pripada Port Džekson (Port Jackson), najveća prirodna luka na svetu.

Sidnej je od Kanbere udaljen 286 kilometara.

Kako doći do dalekog Sidneja iz Srbije?

Sidnej je od Beograda vazdušnom linijom udaljen tričavih 15.684 kilometara!

Zbog velike udaljenosti direktnog leta nema. U zavisnosti sa kojom kompanijom se leti, i koliko i gde su presedanja zavisi trajanje leta. Može da traje 22 sata, ali i 50 sati.

Cena najpovoljnije povratne avionske karte sa Singapore Airlines košta oko 1.000 evra.

Aerodrom u Sidneju se zove Kingsford Smit (Kingsford Smith). Otvoren je 1920. godine i nalazi se u sidnejskom predgrađu Maskot (Mascot).

Vremenska razlika između Beograda i Sidneja iznosi + 9 časova tj.u Sidneju je 9 sati više nego što je u Srbiji.

Metrople u kojima se preseda (putovanje iz dva dela) se mogu iskoristi za turističku psetu jer se radi o mestima koje treba posetiti u životu, kao što su:

Moskva

Rim

Pariz

Dubaji

Peking

Šangaj

Bitne činjenice i zanimljivosti o Sidneju

Prostor današnjeg Sidneja su nekada naseljavali Aboridžini (pretpostavlja se oko 80.000 godina). Danas se aboridžinima nazivaju prastanovnici i drugih kontinenata.

Prvi Evropljanin koji je stupio na tlo Australije i Sidneja je bio Džejms Kuk (James Cook), i to se desilo davne 1770. godine. Grad je osnovao osamnaest godina kasnije britanski admiral Artur Filip (Arthur Phillip).

Britanci su posejali smrt među Aboridžinima u svakom smislu, ali najviše su ih usmrtile evropske bolesti na koje nisu bili imuni.

Sredinom 19. veka je u okolini Sidneja pronađeno zlato, zbog čega je ta oblast počela masovno da se naseljava.

Klima u Sidneju koja vlada je vlažna suptropska sa mnogo padavina.

Sidnej je 2000. godine bio domaćin Letnjih olimpijskih igara.

Najpopularniji letnji spot koji se igra u Sidneju je kriket. 2015. godine se u Sidneju održalo Svetsko takmičenje u kriketu.

Engleski jeste zvanični jezik, ali se na ulicama podjednako može čuti mandarinski, kantonski, grčki, vijetnamski i arapski. Sidnej je inače grad imigranata.

Prema poslednjem popisu, Sidnej broji 5 miliona stanovnika.

Na listi najskupljih gradova na svetu, Sidnej zauzima 12. mesto.

Sedišta 60% najboljih australijskih kompanija su smeštena u Sidneju.

Top 17 turističkih atrakcija u Sidneju

Sidnej svojim stanovnicima i turistima ima mnogo toga da ponudi, bilo kada su u pitanju prirodne lepote, bilo znamenitosti sagrađene ljudskom rukom.

1. Sidnejska opera (Sydney Opera House)

Nema te razglednice Sidneja na kojoj se ne nalazi zgrada Opere. Opera je postala 2007. godine deo UNESCO-ve Svetske baštine.

Inače je izgrađena 1973. godine i epicentar je australijske nacionalne opere, kao i sidnejske filharmonije i pozorišnog života. Sidnejska opera je otvorena od strane kraljice Elizabete II.

Ova divna građevina opkoljena vodom podseća na otvorene školjke. Za njen ekspresionistički izgled je zadužen arhitekta danskog porekla Jern Ucon (Jørn Utzon).

Sidnejska opera je sačinjena od pet pozorišnih sala, dve dvorane, studija za probe, nekoliko restorana i barova u kojima možete sesti i uživati uz hranu i piće.

U glavnoj koncertnoj dvorani su smeštene veličanstvene orgulje.

Zgradu Opere je moguće turistički obići svakoga dana u periodu od 9h-17h. U tom periodu možete dosta toga saznati o istoriji i značaju Opere.

2. Sidnejski most (Sydney Harbour Bridge)

Pre Sidnejske opere, glavna znamenitost je bio most specifičnog nadimka – Coathanger (prim. prev. vešalica za kaput). On se uzdiže 134 metara iznad vode i spaja severnu i južnu obalu Sidneja. Važi za najveći most na svetu sagrađen sa jednim čeličnim lukom.

Most je sagrađen 1932. godine i važio je najvišu građevinu u Australiji do 1967. godine.

Projektant mosta je Ralf Friman (Ralph Freeman). Isti taj čovek je projektovao most na Viktorijinim vodopadima.

Organizuju se pešačke ture po ivici vrha mosta.

Muzej posvećen mostu i istoriji nastanka njegove konstrukcije se nalazi na jugoistoku pristaništa.

3. Srce Sidneja – Roks (The Rocks)

U samom centru Sidneja se nalazi kvart Roks (prim. prev. kamenje), nekada naseljen od strane aboridžina po imenu Gadigal. Takođe se radi o prvoj gradskoj oblasti naseljenoj od strane Evropljana.

Naziv je dobio zbog oštre i kamenite obale zapadne sidnejske uvale.

Ovde se nalazi najočuvanija sagrađena kuća u Sidneju – Cadman’s cottage. Ona datira iz 1816. godine.

Ukoliko želite da se upoznate sa istorijom kvarta i kako je od aboridžinskog naselja prerasto u turističku atrakciju, najbolje je posetiti Istraživački muzej kvarta Roks (Rocks Discovery Museum).

Posle muzeja, turisti vole da se šetaju kaldrmisanim ulicama kvarta, kupuju suvenire koji asocijaru na aboridžine ili uživaju u ručku ili piću u jednom od kafića i restorana.

Nema tog svetskog praznika koji se ovde ne slavi – www.therocks.com

4. Luka – Kružno pristanište (Circular Quay)

Na ivici severnog dela Sidnejskog poslovnog distrikta, između Roks i Sidnejske opere je smešteno Kružno pristanište. Kao što i sam naziv kaže, pristanište je kružnog oblika. Voda je načičkana trajektima.

Tokom letnjeg perioda, ovde se organizuju festivali, dok su tokom čitave godine na pešačkoj zoni aktuelni ulični performansi.

Ovde možete da se ukrcate na kruzer koji plovi oko Sidneja, a takođe se možete trajektom odvesti do drugih delova grada. Odavde se organizuju i ture sa kojima možete da se otisnete nešto dalje od Sidneja kako bi posmatrali zimsku migraciju kitova.

Pristanište je pešačkom zonom povezano sa Sidnejskom operom, dok se na zapadu nalazi Muzej savremene umetnosti (Museum of Contemporary art). Muzej je spolja urađen u art-deko stilu, dok je njegov enterijer uglavnom u znaku kontroverznih izložbi.

Kružno pristanište svake godine je aktuelno i za vreme dočeka Nove Godine, odakle se pruža najbolji pogled na glamurozni vatromet. Vatromet iz 2012. godine je koštao preko 6 miliona australijskih dolara.

5. Luka Darling – Darling Harbour

Luka Darling je podjednako omiljena među meštanima i turistima zbog pešačke zone načičkane prodavnicama, muzejima, galerijama, restoranima, kao i raznim drugim prostorijama namenjenim za zabavu.

Ovde se nalazi muzej Madam Tiso (Madame Tussaud’s), sidnejski zoo-vrt Divlji život (Wild Life), kao i sidnejski akvarijum (Sea Life Sydney Aquarium).

U akvarijumu se nalaze životinje australijskog vodenog sveta koji je poprilično impresivan, ako ne i najimpresivniji na svetu.

Ovde se nalaze dva bitna muzeja – Powerhouse museum i Nacionalni australijski pomorski muzej (Australian National Maritime).

Turistima je naročito zanimljiva replika broda kapetana Kuka.

Za decu je namenjeno igralište i vodeni park.

Što se tiče zabave za odrasle, tu je IMAX i 9D pozorište, vožnja brodićima, simulacija letenja.

6. Zgrada britanske kraljice Viktorije (Queen Victoria Building)

Zgrada kraljice Viktorije je sagrađena 1898. godine u neoromanskom stilu. Sagrađena je s ciljem da u njoj bude pijaca, dok se danas ovde nalazi tržni centar.

Vrh ove elegantne zgrade čine 20 malih kupola i jedna velika, centralna.

Zgrada je jako zanimljiva, naročito zbog svojih šarenih prozora i mozaika –  www.qvb.com.au

7. Sidnejska kula – Sydney tower

Najviša građevina u gradu je Sidnejska kula koja ide 309 metara u visinu. Kula je takođe jedan od simbola Sidneja.

Sidnejska kula se smatra drugom najvišom građevinom južne hemisfere (prva se nalazi u Oklandu).

Ekspresno brzim liftom se stiže do vrha kula odakle je pogled na Sidnej fenomenalan. Platforma je urađena u staklu.

Na vrhu se nalazi restoran i 4D bioskop kako bi sva čula bila zadovoljena.

8. Plaže u Sidneju

Sidnej je širom sveta poznat po fenomenalnim plažama. Svuda po gradu su razbacane plaže sačinjene od najfinijeg peska i kristalno čistom vodom.

Na 15 minuta od grada se nalazi čuvena plaža Bondi. Plaža je naročito poznata među surferima. Ukoliko želite da uživate u najlepšem mogućem pogledu na okean, prošetajte liticama koje spajaju Bondi i Kogi (Coogee).

Tu su i plaže Kronula (Cronulla), Bronte, Tamarama, Maroubra. Predgrađe Menli (Manly) se nalazi na 30 minuta vožnje trajektom, popularno zbog svoje plaže.

Među surferima su omiljene plaže (nalaze se izvan grada) Kolaroj (Collaroy), Di Vaj (Dee Why), Narabin (Narrabeen).

Ovde je i više nego poželjno poštovanje pravila kupanja jer su australijske vode poznate po raznim otrovnim životinjama i ajkulama.

9. Ulica Džordž (George Street)

Najstarija ulica u Australiji je ulica Džordž. Danas je ona glavna arterija u Sidneju kada je saobraćaj u pitanju.

U ulici se nalaze istorijske građevine, među njima i pomenuta zgrada kraljice Viktorije, potom, katedrala izgrađena u neogotičkom duhu i Sidnejska gradska kuća (Sydney Town Hall).

Ulica je omiljena među turistima sa dubljim džepom zbog juvelirnica i skupih dizajnerskih butika.

10. Kraljevske botaničke bašte (Royal Botanic Gardens)

Sidnej je velika i bučna metropola. Meštani kada se zažele mira i tišine, najviše vole

da vreme provedu u Kraljevskim botaničkim baštama. Bašte su prvi put otvorene za javnost 1816. godine, i tematske su.

Postoji posebna bašta gde je zasađeno 1.800 ruža, potom, bašta sa orhidejama, palmama, papratima, retkim biljkama itd.

Ukoliko Vam se ne pešači, možete vozićem obići bašte. Takođe možete napraviti pinik ili ručati u restoranu.

Ulaz se ne plaća.

Ispred bašte se nalaze tereni za sport.

11. Distrikt Kings Kros (Kings Cross)

Meštani Sidneja za distrikt Kings Kros kažu da je imao veoma intrigantnu prošlost, veoma blisku ulici Crvenih fenjera u Amsterdamu.

Davne 1920. godine su se ovde okupljali umetnici, potom su na red došli bitnici i hipici. Utehu i zabavu su ovde noću nalazili američki vojnici koji su ratovali u Vijetnamu.

Ovde se nalazi ogromni bilborda brenda Coca-Cola.

12. Zoo-vrt Taronga

Zoo-vrt Taronga se nalazi u predgrađu Mosman. Zvanično je otvoren 7. oktobra 1916. godine. Zoo-vrt je dom raznim životinjama kojih ukupno ima oko 4.000.

Taronga je aboridžanska reč koja u slobodnom prevodu znači predivan pogled.

Najpopularnije životinje su lemuri, koale i foke.

Do zoo-vrta se najbolje stiže trajektom koji kreće sa Kružnog pristaništa.

Leti se ovde u večernjim satima organizuju koncerti, a postoji i događaj ”Roar and Snore” kada se ljudima omogućava da prespavaju među svojim životinjskim prijateljima.

Ulaznica za odrasle košta 44 dolara, a za decu 22 dolara.

Sky-safari, pogled na Sidnej iz zoo-vrta, kao i mnogo toga zanimljivog čeka svoje posetioce 365 dana u godini.

13. Hajd park (Hyde Park)

Nakon napornog radnog dana, građani Sidneja vole da se odmore u velikom Hajd parku urađenom po meri njegovog blizanca i imenjaka u Londonu.

Mesta za piknik, travnjaci, cveće, drveće i fontane čine ovaj park još jednom oazom za odmor. Ovde se nalazi bronzana fontana Arčibald (Archibald) iz 1932. godine i u art-deko stilu fontana posvećena žrtvama I Svetskog rata.

Ovde se nalazi i najveći prirodnjački muzej u Australiji.

14. Umetnička galerija države Novi južni Vels (Art Gallery of New South Wales)

Zgrada galerije je okružena parkovima. Inače je sagrađena 1885. godine.

Ovde se nalaze evropska i azijska umetnička dela.

Najveća umetnička kolekcija aboridžanske umetnosti se nalazi ovde.

15. Katedrala Svete Marije (St. Mary’s Cathedral)

Simbol spiritualnih početaka u duhu katolicizma na teritoriji Sidneja upravo predstavlja katedrala Svete Marije. Njena izgradnja je počela 1868. a završena je 1882. godine.

Arhitektonski stil je neogotika.

Katedrala je naročito lepo okićena za vreme Božića.

16. Ulica Makvari (Macquarie Street)

Ulica Makvari je nekada važila za glavnu u Sidneju. Proteže se između Hajd parka i zgrade Opere.

Ovde se nalazi državna biblioteka, najveća u Australiji.

Guverner Makvari je zadužen za izgled kuća koje se ovde nalaze. Kuće su pravljene od peska sa verandama koje su služile za sedenje i uživanje u pogledu na okolne parkove i zelenilo.

Godine 1816 podignuta je bolnica, međutim, pošto je bila previše mala preseljena je na drugu lokaciju. U zgradi nekadašnje bolnice je danas smešten Parlament države Novi Južni Vels.

17. Kineska četvrt (Chinatown)

Između luke Darling i centralne sidnejske stanice je smeštena kineska četvrt.

Na početku i kraju četvrti se nalazi kapija čiji čuvari su lavovi (naravno, ne realni). Ovde možete kupovati kineske suvenire i uživati u raznovrsnoj azijskoj kuhinji.

Kineskom četvrti je najbolje proštetati za vreme trajanja Kineske Nove godine i Prolećnog festivala.

Nedaleko od četvrti se nalazi market Padi (Paddy’s Markets), gde morate da se pogađate ukoliko želite da kupite nešto.

Obiđite jedinstveni Sidnej i otkrijte svoju plažu. Pre putovanja obavezno obezbedite najpovoljnije putno osiguranje.

osiguranje-baner

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *