fbpx

Najpovoljnije Putno Osiguranje za Španiju

Evo koje je najpovoljnije i najbolje putno zdravstveno osiguranje za Španiju. Koja mesta posetiti i koje gradove videti, i koje plaže izabrati u Španiji. Kako se provesti, kako pronaći smeštaj i kako se kreću cene u Španiji.

Smeštena na jugozapadu Evrope, okružena Sredozemnim morem i Atlantskim okeanom, Španija je zemlja neverovatnih plaža i dinamičnog života. Sa svojim glavnim gradom Madridom, Španija dominira među turističkim destinacijama.

Španci su strastven narod koji slavi život svakog dana. Španija je zemlja ukusne hrane i vina, divljih i neponovljivih predela, flamenka i festivala (fiesta) i neverovatnog talenta da organizuje proslavu svega dobrog što se desi u ljudskom životu.

Geografski položaj i odlike vatrene Španije

najpovoljnije putno osiguranje za spaniju

Španija je evropska zemlja, smeštena na Pirinejskom poluostrvu.

Španija na istoku izlazi na Sredozemno more, dok je na severu zapljuskuju talasi Atlantskog okeana. Španija se graniči sa Francuskom, Andorom i Portugalijom.

Pored Španije se nalazi i moreuz Gibraltar koji spaja Evropu i Afriku. Španiji pripadaju Balearska ostrva (Sredozemno more) i Kanarska ostrva (Atlantski okean).

Španiji pripadaju i dva severnoafrička primorska grada (Ceuta i Melilla). Španija i Francuska dele Biskajski zaliv Atlantskog okeana.

Značajne luke španskog dela zaliva su Bilbao, Hihon (Gijón), La Korunja (A Coruña) i 2 Santander, dok je mesto Kosta Verde (Costa Verde, prim. prev. zelena obala) najpoznatije turističko naselje.

U Španiji je poprilično dobro razvijen i organizovan pomorski saobraćaj.

Klima u Španiji

najpovoljnije putno osiguranje za spaniju (2)

Španija spada u mediteranske zemlje, ali istina je da nije cela Španija u znaku mediteranske klime već njen priobalni deo na istoku i jugu. Sredozemni (mediteranski) deo Španije broji najviše sunčanih dana u Evropi.

Zime su takođe tople, a leta duga, vrela i suva. Središnji deo Španije, kojem pripada visoravan Mezeta, je u znaku kontinentalne klime.

Severozapad Španije, gde se nalazi Biskajski zaliv, pripada okeanskim klimatskim uslovima – jaki vetrovi, sveže vreme, padavine i visoki talasi.

Gradovi i turistička mesta u Španiji

spain-ta posetiti u spaniji

Kraljevina Španija je podeljena na 17 autonomnih zajednica koje su podeljene na 50 provincija i 8.177 opština. Na čelu države se nalazi kralj Felipe VI. Španija je od 1986. godine članica EU.

Najveći, ujedno i glavni grad Španije je Madrid koji pripada istoimenoj autonomnoj zajednici.

Glavni grad autonomne zajednice Katalonije je Barselona, Valensije Valensija, Andaluzije Sevilja, Aragonije Zaragoza itd.

Španija je omiljena destinacija za letovanje zbog svojih divnih plaža i toplog mora. San Sebastijan (Baskija) je sofisticirani grad peska i sunca.

Između Barselone i francuske obale je smeštena Kosta Brava (Costa Brava – Katalonija).

Najpoznatije letovalište je Ljoret de Mar (Lloret de Mar). Kosta Brava može da se pohvali netaknutnim plažama i prirodom u kojoj su uživali slikari Pikaso i Dali.

Kosta Blanka (Costa Blanca), mesto gde su žurke non-stop, se nalazi blizu prelepe Valensije. Nezaobilazna je i „obala svetlosti“ Kosta de la Luz (Costa de la Luz) koja pripada Andaluziji.

Majorka (Mallorca), Ibica (Ibiza) i Menorka (Menorca) pripadaju Balearskim ostrvima. Menorka je divna i divlja, popularna među nudistima, ali i onima koji odmor zamišljaju kao beg od turističke vreve.

Palma de Majorka (Palma de Mallorca) je glavno letovalište. Kanarska ostrva se sastoje iz sedam ostrva.

Najpopularniji gradovi su Gran Kanarija (Las Palmas de Gran Canaria) i Santa Kruz de Tenerife (Santa Cruz de Tenerife).

Možda su mali, ali podjednako značajni su i gradovi Granada, Toledo, Kordoba, Bilbao, Oviedo, Malaga itd.

Stanovništvo strastvene Španije

spanija putno osiguranje

Prema poslednjem popisu, u Španiji živi nepunih 47 miliona ljudi. Oko 88% od ukupnog broja stanovnika su Španci, ostalo su stranci, na prvom mestu Marokanci, Ekvatorijanci, Rumuni, Kolumbijci.

Najveći procenat stanovništva živi u gradovima. Španija je izrazito katolička zemlja.

Zvanični jezik je španski koji pripada grupi romanskih jezika. Katalonski je zvanični jezik u Kataloniji, Valensiji i na Balearskim ostrvima. Baskijski je zvanični u Baskiji, Galicijski u Galiciji.

Španski jezik se u Španiji zove Kasteljano (Castellano).

Zvanična valuta je evro. Prilikom kupovine platnom karticom je obavezno imati pasoš.

Viza i putovanje do zemlje sunca Španije

sta posetiti u spaniji

Za boravak u Španiji do tri meseca nije potrebna viza. Za vožnju kroz i po Španiji se preporučuje posedovanje „zelenog kartona“.

Dokaz o vakcinaciji nije potreban, ali je i više nego poželjno posedovanje polise putnog osiguranja.

Ambasada Španije u Srbiji se nalazi na adresi Krunska 45 – exteriores.gob.es

Ambasada Srbije u Španiji se nalazi u Madridu (c/Velazquez 3, Pisco 2). Ambasador je Danko Prokić, a broj telefona je +3491/563-50- 45 (ili 46).

Pozivni broj za Španiju je +34, a za Madrid je 810, za Barselonu 830.

Broj policije za hitne slučajeve je 091 i 112.

Kako stići do Španije?

najpovoljnije putno osiguranje

Za početak, nema te turističke agencije koja ne organizuje putovanje do skoro svih delova i gradova Španije. Španija je divna, nije previše udaljena od Srbije i finansijski je pristupačna.

Svi veći gradovi i popularne turističke destinacije u Španiji imaju svoj aerodrom – Madrid, Barselona, Valensija, Gran Kanarija, Palma de Majorka, Sevilja, Malaga, La Korunja, Bilbao.

Najveći i najznačajniji je aerodrom Barahas u Madridu, udaljen 12 kilometara od centra Madrida.

Naravno, za vreme letnje sezone i žurki na Ibici, avionske karte su skuplje nego ostatkom godine. Low-cost kompanija Ryanair ima povoljne cene karata za putovanje do Malage.

Kompanijom Spainair možete iz Beograda direktno leteti do Barselone.

Wizzair leti do Barselone direktno, ali iz Budimpešte.

Do Španije je moguće doći i drumskim saobraćajem (autobusi, kola…). Beograd je od Madrida udaljen 2.592 kilometara, a od Barselone 1.530 kilometara. Španija ima više vremenskih zona.

U Srbiji i Barseloni, takođe i u Madridu, je isto vreme. Što se tiče Kanarskih ostrva, razlika u vremenu je -1 u odnosu na Srbiju.

Kultura, običaji i zanimljivosti o Španiji

puto osiguranje spanija

Tradicionalno, u Španiji ljudi imaju dva prezimena – jedan nasleđen od majke, drugi nasleđen od oca.

Kada kažete maslina, uglavnom se misli na Italiju i Grčku. A istina je da 45% maslinovog ulja koje se izvozi i kupuje svuda u svetu bude proizvedeno u Španiji.

Španija je nekada bila osvajačka zemlja, ali bez obzira na reputaciju iz prošlosti, Španija nije zvanično učestovala u I i II svetskom ratu.

Posle engleskog, španski je najpopularniji jezik na svetu. Španski je zvanični jezik u 19 zemalja ne ubrajajući Španiju.

Španija je zemlja fudbala. Najvredniji klub svih vremena je njen Real Madrid.

Španija je iznedrila neverovatan broj umetnika čiji radovi su promenili svet – Pikaso, Dali, Servantes, Gaudi, Goja, El Greko, Velaskez, Garsija Lorka, Almodovar itd.

Španci u novogodišnjoj noći imaju običaj da pojedu 12 zrna grožđa jer veruju da će im svaki grozd doneti sreću za svaki mesec u godini. Pored Nove godine, Špancima je najveseliji praznik 6. januar – Dan tri kralja.

Tada prave fešte na ulicama.

Svake godine se u gradu Bunol organizuje festival gađanja paradajzom. Festival svake godine poseti između 2 i 5 miliona ljudi.

Tačno je 44 znamenitosti i atrakcija Španije pod UNESCO zaštitom. Više imaju samo Italija (49) i Kina (45).

Ensijero ili trčanje sa bikovima je tradicionalni običaj u mnogim španskim selima i gradovima.

U Španiji je legalno biti go u javnosti.

U Španiji se nalazi najstariji restoran na svetu. Restaurante Botín je otvoren u Madridu 1725. godine.

Festa major jesu figure glavonja i džinova koje se prave od kartona i drveta, obučeni su u špansku nacionalnu nošnju, i sastavni su deo proslava dana sela ili grada.

U Španiji na svakog 130-og stanovnika dođe jedan bar. Himna Španije nema reči (Marcha Real).

U Španiji se ubije oko 60.000 životinja (bikovi i ćurke) zarad proslave religioznih festivala kojih ima oko 16.000.

Zlatna metropola – Madrid

najpovoljnije putno osiguranje za spaniju

Madrid je posle Londona i Berlina, najveći grad u EU. U njemu živi 3 miliona stanovnika, a uključujući periferije 5 miliona.

U Madridu živi kralj, a u njemu se nalaze i najznačajnije državne, obrazovne i kulturne institucije Španije.

Madrid je grad u kojem možete prepoznati sve pravce u arhitekturi počevši od srednjovekovne do moderne koja uključuje oblakodere.

Madrid je grad muzeja. U ulici Paseo del Prado se nalaze tri najznačajnija španska muzeja:

– Muzej Prado (Museo del Prado)

– Nacionalni muzej i umetnički centar Kraljica Sofija (Centro de Arte Reina Sofia)

– Muzej umetnosti Tisen-Bornemica (Museo Thyssen-Bornemisza)

Glavni trg (Plaza Mayor) se nalazi u samom centru Madrida.

Puerta del Sol ili Kapija sunca je omiljeno šetalište u Madridu i nalazi se u blizini glavnog trga.

Park Retiro je jedan od najvećih i najomiljenih parkova Madrida. Nekada je pripadao kraljevskoj porodici, ali je već više od 100 godina javna površina u kojoj se uživa svakim danom, a naročito vikendom.

U parku se nalazi jezero, veliki broj skulptura i drugih znamenitih građevina (Kristalna palata, Velaskez palata idt.)

Simbol Španije – Gaudijeva katedrala u Barseloni

najpovoljnije putno osiguranje za spanijiu

Sagrada familija (La Sagrada Familia) je katedrala čuvenog španskog arhitekte Antoni Gaudija. Gaudi je na izgradnji katedrale radio 40 godina i ona je i dan danas ostala nezavršena. Pretpostavlja se da će biti gotova do 2028. godine.

Sagrada familija je najposećenija turistička atrakcija u Španiji.

Gaudi nije voleo pravu liniju i prave uglove u arhitekturi, već je želeo da stvara dela koja imaju prirodniji izgled. Voleo je uvijene i krive linije.

Katedralu je zamislio da bude vidljiva iz svih delova Barselone. Vrhovi katedrale su prekriveni staklenim mozaicima, tako da se presijavaju pod sunčevim i mesečevim zracima.

Enterijer katedrale podražava prirodu npr. noseći stubovi su u obliku drveća.

Još 15 razloga zašto posetiti Barselonu.

Najbolja destinacija sveta za žurke – Ibica (Ibiza)

zurke na ibici

Ibica je najlepše moguće ostrvo koje možete zamisliti. Ostrvo je poznato i pod imenom „ostrvo borova“ (naziv nasleđen od Feničana).

Najpopularniji gradovi su Ibica i Sant Antonio.

U Sant Antoniju se svakoga dana slavi zalazak sunca uz andaluzijsku uspavanku i aplauz onih koji tom divnom prizoru prisustvuju.

Staro jezgro grada Ibice se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Međutim, ova dva grada su među mladima poznata najviše po nezaboravnom noćnom provodu i žurkama koje traju 24 sata dnevno tokom letnje sezone. Tokom leta ovde dolaze i nastupaju najpoznatiji svetski DJ-evi.

Najpoznatiji je kafić Café del Mar koji radi od 1980. godine.

Žurke u kombinaciji sa toplim morem, borovim šumama i peščanim plažama daju samo jedno – rajsko ostrvo koje ne spava.

Dvorac Alhambra u Granadi (Andaluzija)

putno zdravstveno osiguranje za spaniju

Granada je stari grad smešten na jugu Španije, između dva brda u dolinama reke Daro, Henil i Biro. Visoki vrhovi planina kojima je grad okružen su preko cele godine prekriveni snegom.

Naziv Alhambra potiče iz arapskog al-qala’a al-hamra što u prevodu znači „crveni zamak“. Dvorac i tvrđava Alhambra potiče iz 13. i 14. veka i podigli su ga Mavari koji su nekada vladali Granadom. Međutim, postoje i starija dokumenta (9. i 10. vek) u kojima se pominje tvrđava.

Crvenkasti dvorac Alhambra, uronjen u zelenilo i okružen planinskim vrhovima, jedini je sačuvani dvorac iz vremena mavarskih vladara i najposećeniji je spomenik islamske umetnosti u Španiji.

U sklopu utvrđenja se nalazi muzej posvećen špansko-muslimanskoj kulturi i umetnosti, muzej posvećen grenadskim slikarima i vajarima i muzej posvećen kompozitoru Bariosu (Angel Barrios).

Šta sve treba videti i iskusiti u Andaluziji.

Atraktivna primorska regija Kosta del Stol u Malagi

spanija cene

Kosta del Stol (Costa del Sol) se naziva i obalom sunca. Od 365 dana, 320 dana su okupana suncem.

Nekada regija načičkana ribarskim selima, danas jedinstvena turistička destinacija gde se možete kupati i sunčati pre podne, a planinariti po okolnim planinama posle podne.

Glavni adut Kosta del Sol jesu peščane plaže čija dužina iznosi 161 kilometar.

Najveći broj plaža se nalazi na zapadu – Malapesquera (mesto Benalmádena), Los Boliches (Fuengirola). Za mlade željne dobrog provoda je Los Alamos (mesto Torremolinos), a za apsolutnu diskonekciju od sveta je Artola-Capobino (mesto Marbela).

Grad Malaga takođe poseduje divne plaže.

Brojni vodeni parkovi Kosta del Sol su popularni među porodičnim ljudima.

Cene troškova u Španiji

spanija putovanje

Da biste što povoljnije prošli i letovali u Španiji, preporučuje se što ranija rezervacija kako avionskih karata, tako i smeštaja (ukoliko ste u mogućnosti).

Španija je nešto skuplja nego Grčka, pogotovu zbog činjenice da većina nemačkih i britanskih turista bira Španiju pre nego Egipat i Tursku (zbog učestalih terorističkih napada).

Znači, Španija je tokom letnje sezone prilagođena budžetu jedne prosečne EU zarade.

Hosteli se kreću između 13 i 24 evra po noći, dok luksuzni porodični apartman košta u proseku 70 evra.

Dnevni budžet po osobi, u zavisnosti gde i kako se hranite, se kreće između 15 i 40 evra. Pristojan ručak se kreće oko 10 evra.

Cena domaćeg piva ili espreso kafe je 2 evra.

Od Barselone i Madrida su skuplji gradovi Bilbao i San Sebastijan, i oni koji su smešteni na severu zemlje. Ostatak Španije je dosta povoljniji za turiste.

Uronite u dubine tople i osunčane španske duše uz zvuke flamenka i najbolje putno osiguranje za Španiju.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

osiguranje-baner

Povezani članci

Komentari na članak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *