fbpx

Najlepše plaže Kefalonije – šta videti i posetiti?

Koje su najlepše plaže Kefalonije, šta videti i koje znamenitosti posetiti? Kako doći na ovo grčko ostrvo, gde naći smeštaj, gde jesti i kako se provesti? U ovom tekstu se nalaze saveti vezano za plaže, kako da pronađete plažu, mesto, atrakciju ili bar po vašem ukusu.

Među turistima je popularno najveće grčko ostrvo Jonskog arhipelaga Kefalonija zbog predivnih plaža i čistog mora.

Kefalonija je idealno mesto za one koji žele da leto provedu na netipičnom i nekomercijalnom letovalištu. Zapravo, Kefalonija je mnogo više od običnog grčkog letovališta, a njene plaže važe za najlepše u Grčkoj.

Gde se nalazi ostrvo Kefalonija?

plaze na kefaloniji

Između Lefkade i Zakintosa je smešteno najveće Jonsko ostrvo Kefalonija. Ostrvo odlikuje blaga mediteranska klima i pretežno je planinsko, dok je obala prepuna malih uvala i zaliva.

Najviši vrh ovde je Megas Soros (1.627 metara nadmorske visine), a glavni grad se zove Argostoli.

Kefalonija broji 39 plaža, što šljunkovitih, što peskovitih. Na severu se nalaze šljunkovite, a na jugu ostrva su smeštene dugačke i peščane plaže. Na pojedinim peščanim plažama se nalaze zaštićena legla morskih kornjača.

Pored kupanja i sunčanja, Kefalonija je namenjena i ljubiteljima planinarenja i biciklizma.

Ukupna dužina obale iznosi 237 kilometara.

Nedaleko od Kefalonije se nalazi ostrvo Itaka.

Ostrvo je poznato po plantažama maslina, proizvodnji sira i vinovoj lozi od koje se prave ukusna grčka vina Robola, Muskat i Mavrodafni.

Kefalonija je poznata po svojim pećinama, na prvom mestu po pećini i podzemnom jezeru Melisani. Melisani se nalazi nedaleko od grada Sami. Za ovu pećinu se vezuje mit o nimfama.

Na Kefaloniji se nalazi gradić Fiskardo, poznat i pod imenom grčki Sen Trope.

Ostrvo je tradicionalno grčko ali kako je bilo pod okupacijom Turaka, potom Venecijanaca i Francuza, pa čak i Engleza, na Kefaloniji se mogu naći uticaji svih ovih kultura.

Kefalonija je poznata među filmadžijama jer se tu snimao film sa Penelope Kruz „Mandolina kapetana Korelija“.

Kako do Kefalonije kolima?

Beograd je od Kefalonije udaljen 1.092 kilometara. Do Kefalonije je najbolje doći ako se putuje kroz Makedoniju. Za Grčku nije potreban zeleni karton, ali zato jeste za Makedoniju (put koji vodi do Skoplja i Soluna).

Pre puta do najlepših plaža Kefalonije obavezno nabavite najbolje putno osiguranje.

Put do Kefalonije traje između 15 i 20 sati, sve zavisi od gužve ili radova na auto-putu.

Tokom jula i avgusta je nemoguće izbeći gužve na graničnim prelazima. Granični prelaz sa Makedonijom je Preševo, sa Grčkom Bogorodica.

U Makedoniji ćete proći tri naplatne rampe. Prva naplatna rampa je kod Bubanj Potoka i košta 1,5 evra (60 denara), druga naplatna je Veles i košta 2 evra (80 denara), treća naplatna rampa je pre isključenja za Bitolj i košta 1,5 evra (60 denara). Preporuka je vozačima da putarinu plate u makedonskoj valuti denari, a ne u evrima.

Ukoliko se nekim slučajem odlučite za putovanje kroz Bugarsku, vinjeta za sedam dana košta 7, a za mesec dana 15 evra.

Cena putarina kroz Grčku se kreću uglavnom oko 2 i 2,5 evra. Najniža cena je 1,2 evra, a najviša 4 evra.

U Grčkoj se pomera časovnik za jedan sat.

Što se tiče saobraćajnih pravila, poštujte ih jer je uvek tokom leta patrola i nadzor pojačan. Ukoliko nosite naočare ili sočiva, imajte u kolima i rezervne jer postoji šansa da Vam saobraćajac naplati kaznu ukoliko Vas zaustavi a Vi nemate rezervne.

Na 61. kilometru od granice se nalazi raskrsnica na kojoj treba da se prati putokaz koji vodi ka Atini i Katerini. Sledeće veliko skretanje je ka Kozani i Veriju tj. put koji vodi do Igumenice. Kasnije se prati putokaz koji vodi do mesta Arta. Nakon podvodnog tunela Preveza-Aktio, dolazi na red Lefkada i Vasilika.

Trajekt do Kefalonije

sta posetiti na kefaloniji

Do najlepših plaža Kefalonije i grada Fiskardo se može doći trajektom sa Lefkade iz mesta Nidri i Vasiliki. Ove godine neće moći da se ide iz mesta Vasiliki zbog radova na luci.

Putovanje traje nepunih dva sata i tokom jula i avgusta su zastupljena tri polaska dnevno.

Takođe se može doći do Kefalonije i mesta Sami sa Astakosa.

Najbolje je online rezevisati trajekt zbog gužve. Dovoljno je poslati putem mejla ime i prezime, registraciju vozila, datum i vreme putovanja – sambatours.gr.

Kefalonija avionom

Na najlepše plaže Kefalonije možete doći i avionom.

Kefalonija je vazdušnom linijom udaljena od Beograda 740 kilometara. Na Kefaloniji se nalazi međunarodni aerodrom koji je 9 kilometara udaljen od grada Argostoli.

Tokom cele godine postoje letovi između Kefalonije i Beograda, ali sa presedanjima i cena najeftinije povratne karte se kreće oko 500 evra.

Tokom letnjih meseci se organizuju čarter letovi preko svih većih turističkih agencija.

Smeštaj na Kefaloniji

kefalonija smestaj

Kada dođete na ovo grčko ostrvo, najlepše plaže na Kefaloniji su svugde oko Vas ali gde naći smeštaj?

Najposećenije mesto na Kefaloniji je pomenuti grad Argstoli. Od ukupnog broja stanovnika na Kefaloniji, jedna trećina živi u Argstoliju. Duž luke se prostire šetalište na čijem kraju se nalaze taverne i kafići. Oko glavnog trga u centru grada se nalaze skupi hoteli.

Na 15 do 30 minuta hoda od Argstoli se nalazi maleno mesto Lasi sa svojom dugačkom peščanom plažom Makris Gialos. Lasi je za one kojima je isključivo stalo do kupanja i sunčanja.

Ukoliko želite smeštaj što bliži čuvenoj plaži Mirtos, onda je selo Zola najbolja opcija. Selo je udaljeno 15 kilometara od plaže.

Na 30 kilometara od Argstolija se nalazi gradić Liksuri, a na 50 kilometara gradić poznat po jedrilicama i skupim jahtama – Fiskardo.

Liksuri nema svoju plažu, ali kolima možete doći do neke od obližnjih – Petani, Fteri, Platia Amos itd. Liksuri je svakodnevnim polascima trajekta povezan sa Argstolijem.

Najbolja škola ronjenja na Kefaloniji se nalazi u mestu Agia Efimija.

Mesto Livatos je poznato među porodičnim ljudima sa malom decom zbog finih plaža i plitkog ulaska u vodu.

Među pomenutim mestima gde se možete smestiti, tu su i Sami, Poros i Skala.

Skala je idealno letovalište za porodične ljude sa decom, kao i starije osobe željne tišine. Mesto odlikuje divna, duga peščana plaža i smeštaj pored plaže.

Sva mesta su slikovita kada je priroda u pitanju i prilagođena turistima ali bez komercijalizacije sadržaja. Ovde Vas čekaju letnji festivali i pristojni muzički događaji, kao i taverne sa tradicionalnom grčkom kuhinjom.

Kefalonija je naročito omiljena među jedriličarima zbog svoje razuđene obale i uvala koje pružaju utočište jahtama, brodićima i jedrilicama.

Ukoliko volite mirno letovanje, pronađite svoj smeštaj na Kefaloniji.

Plaže na Kefaloniji nude za svekog po nešto, zar ne?

Kefalonija – hoteli i apartmani

Turisti na Kefaloniji uglavnom odsedaju u gradu Argstoli. Među pristojnijim hotelima koje Srbi mogu priuštiti su hoteli sa dve zvezdice Aggelos i Mirabel. Aggelos je udaljen 200 metara od plaže, a Mirabel se nalazi u samom centru grada.

Među hotelima sa tri zvezdice koji se nalaze u blizini plaže treba pomenuti Enalion Suites, Galaxy i hotel Panas. U samom centru grada su smešteni hoteli Ionian Plaza i Mouikis.

Među luksuznijim hotelima spada Kefalonia Grand koji ima četiri zvezdice, kao i hotel Aenos.

Letovanje na Kefaloniji inače ne spada u najeftinija moguća letovanja, ali nije ni finansijski nedostižno provesti neko vreme tamo.

Što se tiče mesta Lasi, tu je hotel sa tri zvezdice Princess koji se nalazi na 80 metara udaljenosti od plaže, kao i hotel sa četiri zvezdice Meditteranee koji je smešten na samoj plaži. Ugodni apartmanski smeštaj pružaju domaćinstva Lagoon View i Fiore Di Mare Studios.

Najlepše plaže Kefalonije nikada nisu bile dostupnije kao sada sa hotelima i privatnim domaćinstvima.

U mestu Skala na samoj plaži je smešten hotel sa pet zvezdica Apostolata Island. Tu je na 40 metara udaljenosti od plaže smešten i hotel sa četiri zvezdice Captain’s House. Povoljni su i veoma pristojni hoteli sa dve zvezdice – Ocean View i Starlight. Tu su i apartmani Bianka, Alexander itd.

Fiskardo je luksuzno letovalište i popularno među bogatašima.

Ukoliko imate kola ili ste u prilici da ih iznajmite, preporuka je da smeštaj nađete u unutrašnjosti ostrva i tako uštedite novac za taverne i u povratku iz Grčke šoping. U suprotnom, sav budžet koji imate će možda otići na smeštaj pored plaže, a to je na Kefaloniji nešto skuplja stavka nego npr. na Lefkadi.

Kefalonija za decu

pnajlepse plaze kefalonije

Kefalonija je zbog svojih uređenih i čistih plaža, netaknute prirode, bezbednog i tirkiznog mora, idealno ostrvo za letovanje sa decom.

Makris Gialos je jedna od najurbanijih plaža na Kefaloniji, a u njenoj blizini se nalazi i borova šuma. Na plaži se nalaze ogromni kreveti sa baldahinima tako da možete tu provesti ceo dan sa decom bez obzira koliko su mala. Tu su i spasioci.

Plaža Avitos je idealna takođe za malu decu zbog plitkog ulaska u vodu. Na ovoj plaži se nalaze legla morske kornjače ceretta ceretta. Plaža je dugačka i peščana, može se trčati i praviti ne kula, nego čitav grad od peska. Plaža je smeštena na jugu ostrva i okružena maslinjacima i drvećima limuna.

Mesto Skala ima dugačku šljunkovitu plažu, a hladovinu pravi borova šuma na početku plaže. A šta je bolje za decu nego hladovina i miris borovine pomešan sa mirisom mora? Pored plaže su taverne i bazeni u kojima mogu deca da se kupaju sa pogledom na more i uzburkane talase.

Ksi (Xi) plaža je takođe savršena za decu zbog plitkog ulaska u vodu, drveća i cveća kojim je plaža okružena, kao i crvenim peskom koji je pomešan sa lekovitom glinom.

Najlepše plaže Kefalonije

Najlepše plaže Kefalonije ostavljaju turiste bez daha, na prvom mestu pomenuta plaža Mirtos.

Plaža Mirtos je ovenčana prestižnom Plavom zastavom i zaista, boja mora nigde nije tako savršeno tirkizna kao ovde. Pesak je sitan i beo, a tu si i fini beli kamenčići. Još jedan adut ove plaže je pećina koja se nalazi na njenom kraju.

Kako je plaža veoma popularna, zabacite peškir što ranije možete ili zakupite svoje mesto ispod suncobrana. Cena za dve ležaljke i suncobran je 7 evra.

Film „Mandolina kapetana Korelija“ je sniman na plaži Antisamos koja se nalazi u blizini mesta Sami. Plaža je sačinjena od belog šljunka dok hladovinu ovde pravi borova šuma.

Za bavljenje vodenim sportovima je plaža Makris Gialos i plaža Skala.

Nedaleko od letovališta Liksuri se nalazi mala plaža Lepeda koju odlikuje pesak crvene boje.

Na južnoj obali Kefalonije se nalazi simpatična plaža Lourdas. Iza plaže se nalazi tradicionalno grčko selo u kojem možete odsesti, jesti i kupiti neki suvenir.

Plaža koja je najbliža aerodromu je Ames. Pesak je ovde zlataste boje i sitan.

Na 5 kilometara od Argstolija se nalazi plaža Ai Helis.

Sa plaže Sveta Paraskeva se vidi ostrvo Itaka. Pesak je ovde sitan, a voda kristalno čista. Plaža se nalazi u blizini grada Jefimija.

Pored jezera i pećine Melisani se nalazi plaže za kupanje i uživanje.

Kefalonija – izleti

najlepse plaze kefalonije

Kada ste već na Kefaloniji, upoznajte se što bolje sa samim ostrvom.

Za početak uživajte dok obilazite nacionalni park Ainos. Do njega se najbolje dolazi iz mesta Sami. Sa vrha planine Ainos, kada je vedro, možete videti Lefkadu i Zakintos. Park odlikuju jele i vidikovci sa kojih se pruža neverovatan pogled na Jonsko more.

Pored pomenute pećine Melisani posetite i pećinu Drogarati. Pećina se nalazi na putu ka mestu Sami. Obavezno imajte kod sebe toplu odeću jer je obilazak ove pećine hladno iskustvo.

Sveti Gerasim je zaštitnik ostrva Kefalonija. Na 15 kilometara udaljenosti od Argstolija se nalazi manastir posvećen ovom svecu. Njegovo balsamovano telo se čuva iza manastira.

Pored mesta Sami se nalazi manastir posvećen Devici Mariji.

Na 9 kilometara udaljenosti od Argstolija se nalazi tvrđava Svetog Đorđa sagrađena za vreme Vizantije.

Dakle, ukoliko ste se odlučili za letovanje na Kefaloniji, na izlet možete posetiti ostrvo Zakontos, takođe možete videti i iskusiti Lefkadu.

Hrana na Kefaloniji

Glavni adut Kefalonije su najlepše plaže na Mediteranu, ali i hrana. Kefalonija je ostrvo u znaku sira (na prvom mestu fete), vina, meda i maslina.

Na Kefaloniji je glavni specijalitet pita sa mesom.

Ovde su jagnjeća i jareća pečenja najukusnija na svetu.

Ovde su zastupljena jela poput zečijeg paprikaša, kajgane sa paradajzom, hleba sa origanom i maslinovim uljem (riganda), posoljena i zabiberena supa od pasulja (burburelia), salata od krompira, belog luka i hobotnice (aliasa) itd.

Što se tiče slatkog, ovde se možete najbolje zasladiti pitom od badema, prženim bademima, kolačima sa anisom ili sa čistim medom.

Neka Vaše letovanje i otkrivanje Kefalonije bude slatko kao med uz najbolje putno osiguranje za Grčku.

toscana

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *