fbpx

Larnaka na Kipru, šta sve treba znati i šta posetiti

Larnaka na Kipru je grad koji treba posetiti. Ovo su sa saveti šta sve treba posetiti, kako se snaći i koje su cene za prevoz, smeštaj, hranu, koje su najlepše plaže i koje znamenitosti videti.

Larnaka na Kipru je luksuzno i prelepo letovalište smešteno na Kipru. Grad Larnaka je poznat po ružičastim flamingosima, Slanom jezeru i divnim plažama.

Za grad Larnaka na Kipru kažu da je grad sa dva lica. S jedne strane se radi o gradu starom 10.000 godina, podignutom na ostacima antičkog grada Kition, a s druge strane o modernom i prestižnom evropskom letovalištu.

Ovo su saveti kako doći do Larnake, kako i gde pronaći najbolji smeštaj, šta videti u Larnaki i u čemu uživati.

Gde se nalazi Kipar?

larnaka na kipru

Kipar je ostrvo smešteno u Sredozemnom moru, na nekih 70 kilometara udaljenosti od turske obale.

Kipar je četvrto ostrvo po veličini Sredozemnog mora.

Kipar nije veliko ostrvo ali je njegova istorija zbog geografskog položaja i lepote koju su razni narodi hteli da poseduju poprilično burna.

Kako doći do Larnake?

larnaka na kipru

Larnaka je grad smešten na jugoistoku Kipra i njegov je treći grad po veličini. Od glavnog grada Nikozije je udaljen 60 kilometara.

Na 8 kilometara udaljenosti od Larnake je smešten međunarodni aerodrom, najprometniji na Kipru.

Beograd je od Larnake na Kipru udaljen 1.570 kilometara.

Iz Beograda do Larnake možete doći low-cost avio-kompanijom AirWizz.

Za red letenja je najbolje pogledati sajt kompanije. Takođe saobraća i AirSerbia. Karta u jednom pravcu sa AirSerbia se kreće oko 160 evra u jeku sezone.

Direktni let Beograd-Larnaka traje 2 sata i 20 minuta.

Larnaka – zanimljiva mesta

larnaka na kipru

Kako je Larnaka stari grad, prepun je arheoloških muzeja i znamenitosti koje potiču iz raznih perioda – neolitskog, vizantijskog, turskog, antičkog itd.

Okolinu Larnake na Kipru čine sela, a svako selo ima svoje specifičnosti koje treba obići.

Radi se o sledećim selima – Athineou, Kiti, Livadia, Pyla, Lefkara, Pervolia, Zygi, Voroklini. Larnaka zbog razvijenog agroturizma definitivno nije obično letovalište.

Na kraju glavnog šetališta Foinikoudes se nalazi srednjovekovni zamak (Larnaka Fort). Cena ulaznice za obilazak tvrđave se plaća 2.5 evra.

Kraj zamka počinje ulica i šetalište kraj mora Piale Pashia. Nekada turska luka za ribolovce, danas mesto za ručkove i večere po tavernama i restoranima. Duž šetališta se nalaze stare i tradicionalne kuće.

Što se tiče dobrog noćnog provoda, za to je zadužen kvart Laiki Yeitonia. Preko leta ovaj gradski tradicionalni kvart vrvi od ljudi zbog dobre uživo muzike, pića i hrane.

Osnivač stoičke filozofije Zenon je rođen u Larnaci tako da je njemu dosta toga posvećeno u gradu i dve statue su podignute u njegovo ime, obe su smeštene u centru grada.

Larnaka je grad poznat po maslinjacima, umetničkim galerijama, vinima.

Larnaka je grad u kojem se na svakom koraku turisti sreću sa crkvama, manastirima i džamijama – svetim zaostavštinama naroda koji su ostavili trag na Larnaci.

Arheološka nalazišta i muzeji su tu da turiste sprovedu kroz dugu istoriju Larnake. Šetališta pored mora i centar grada su u znaku starih mesta, kuća i znamenitosti vezane za Grke i Turke.

Slano jezero Larnaka

larnaka na kipru

Priroda je ipak prvi razlog zbog kojeg se dolazi za Larnaku.

Slano jezero Larnaka je drugo najveće takvo jezero na Kipru. Jezero je smešteno na jugozapadu grada i zaštićeno je od strane raznih evropskih udruženja za zaštitu i očuvanje prirode.

Između novembra i maja glavni stanovnici ovog jezera su ružičasti flamingosi.

U okolini jezera postoje nalazišta koja pružaju dokaze o gradskom životu koji je postojao pored jezera tokom bronzanog doba.

Šetnja ili džoging pored ovog jezera je jedinstveno iskustvo zbog pitome flore i faune.

Larnaka – najlepše plaže

larnaka na kipru

Kipar je sa svih strana okružen Mediteranskim morem boje safira.

Larnaka na Kipru poseduje najdivnije moguće plaže i većina njih je ovenčana Plavom zastavom. Voda je bezbedna i čista, i možete se pored sunčanja i kupanja baviti sportovima na vodi ili pesku.

Najpopularnija plaža se zove kao i glavno šetalište – Foinikoudes.

Pesak je sitan i njegova boja varira preko braon do žute. Plažu upotpunjuju palme. Na plaži se nalaze ležaljke, suncobrani, toaleti, tuš-kabine, kabine za presvlačenje.

Spasioci su tu tokom letnje sezone. Sve u svemu, plaža je idealna za porodične ljude sa malom decom. Duž šetališta se nalaze hoteli, taverne, prodavnice, kafići. Na ovoj plaži se održavaju leti koncerti.

Druga plaža Mckenzie je dugačka 1 kilometar. Poseduje sve što i gore navedena plaža, uključujući i igralište za decu. Danju raj za kupače, noću za klabere.

Tu su i plaže Kastella, Yanathes, CTO Pyla, Faros/Pervolia Larnaka. Sve na plažama je podređeno uživanju. Za porodične ljude se naročito ističe plaža CTO Pyla.

Prema prošlogodišnjim pričama turista, cena za jednu ležaljku je 2.5 evra, a isto toliko iznosi i za suncobran. Ukoliko Vam smetaju talasi, a Vaš hotel nema bazen, 5 evra (koliko košta ulaznica za bilo koji hotelski bazen) će rešiti problem.

Koje plaže još treba posetiti na Kipru?

Larnaka – smeštaj

larnaka na kipru

Pored plaža Kastello i Mckenzie se nalazi veliki broj hotela.

Baza hotela je najbolja na zvaničnom sajtu Larnaka: larnakaregion.com

Među hotelima sa dve zvezdice preporučujemo Cactus, Achilleos, Amorgos, Rebioz, San Remo, Sea’n Lake View itd.

Među luksuznim vilama je najpoznatija Regina’s Exclusive.

Pomenuta okolna sela i privatna domaćinstva pružaju turistima neverovatan ugođaj.

Atrium Zenon je hotel A klase.

Larnaku odlikuje mediteranska klima, topla tokom cele godine i sušna za vreme letnjih meseci. Ukoliko se odlučite da Larnaku posetite tokom jesenjih meseci, nećete pogrešiti a proćićete povoljnije.

Jedina stvar koja Vas deli od idealnog letovanja na Kipru i gradu Larnaka jeste najbolje putno osiguranje za Kipar.

putno osigurannje za tursku

Šta sve treba znati pre putovanja na Kipar?

Povezani članci

Komentari na članak

  • Behar kaže:

    Gdje je najbolje pronaći smještaj na Cipru,a da imamo i blizu kvalitetne plaže
    Dobili smo preporuku za Polis pošto su tu plaže usamljene i ima ih mnogo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *