fbpx

Šta morate videti na Sitoniji

Saznajte šta treba videti na Sitoniji, koje su najlepše plaže, kako se provesti, gde naći smeštaj i koje su cene na Sitoniji. Gde se nalaze plaže i kako doći do njih? Kako izabrati plažu baš po svom ukusu i trenutnoj mogućnosti.

Sitonija je skriveni raj na poluostrvu Halkidiki, i nalazi se između Kasandre i Atosa. Sitonija je udaljena 786 kilometara od Beograda. Znači, od prvog pogleda na more vas deli devet sati vožnje.

Koje su najlepše plaže na Sitoniji – Istočna Sitonija

pesak i tirkizno more sitonija

Najveća plaža na Sitoniji

Tranni Ammouda se nalazi na putu ka mestu Ormos Panagias. Naime, skreće se sa magistrale pred ulazak u gradić i vozeći se krivinama kroz trsku (obavezno pratiti grčke tablice) dolazi se do peskovite plaže duge 2 kilometara za koju se ne plaća ulaz.

Na samoj plaži se nalazi hotel sa četiri zvezdice Antigoni, ukoliko poželite da ostanete.

Ukoliko ne, tu su barovi i kiosci brze hrane. Plaža ne zna za hladovinu, zna jedino za suncobrane i kamp mesta (na kraju plaže).

Put za srpsku svetinju, Hilandar

put za Hilandar

Ormos Panagias je gradić-luka odakle kreću izletni brodići za poluostrvo Atos koje je poznato po svom crkvenom suverenitetu i manastiru Hilandar.

Na izlasku iz Ormos Panagias, levo od magistralnog puta se skreće i dolazi do uvale i plaže Latoura duž koje su razbacane palme. Ukoliko neko poželi da ostane, tu je i apartmanski kompleks.

Druga odlična i sa hladovinom, ali u potpunosti „divlja“ plaža je Lagonisi.

Mesto za porodične ljude

sitonija grcka

Vourvourou je maleno mesto apsolutno posvećeno turizmu i porodičnim ljudima. Hotel Vergos ima igralište za decu i bazen s pogledom na peskovitu plažu prepunu palmi.

Nešto skuplji i luksuzniji je hotel Ekies All Senses Resort. U okolini Vourvourou se nalazi plaža Karidi kojoj jedino palme fale kako bi doživljaj bio apsolutno tropski.

Naravno, plaža je prepuna turista tokom sezone tako da je za one koji bi da se osame bolja varijanta plaža Fava koja broji šest malih uvala.

Za ljubitelje žurki su tu plaže Bahia i Banana, a za ljubitelje bele boje i kamp A klase tu je plaža Manassu.

Prelep pogled na more sa Sartija

shutterstock_123662920

Nekada ribarsko, a danas isključivo turističko mesto koje se nalazi na brdašcetu s pogledom na more i Atos jeste Sarti. Iako je maleno, u ovom mestu se sve nalazi – picerije, taverne, kafići, klubovi, apoteke, maloprodajni objekti.

Sarti je inače podeljen na Novi i Stari grad. Najpopularnija plaža se zove kao i sam grad – Sarti. Ne sasvim slučajno, jedna plaža poznata  ljubiteljima alkohola i svetskih Dj-eva se naziva Goa.

Tu je i plaža Gravias, prepuna malih uvala kojima se bez ustezanja prepuštaju zaljubljeni parovi.

Ima u Grčkoj i jeftinih mesta

sitonija porodicne plaze

U neposrednoj blizini mesta Sykia se nalazi istoimena peskovita plaža duga 1750 metara. Ukoliko želite da jeftino i fenomenalno ručate na deset koraka od tirkizno plavog mora, tu je plaža Linaraki. Na plaži se nalaze i mesta za prenoćište.

Plaže za pamćenje su i Tourkolimnionas i Klimataria. U neposrednoj blizini obe plaže se nalaze apartmani.

Južna Sitonija

sitonija najlepse plaze

Najpoznatije turističko mesto na jugu je Kalamitsi koje broji nekoliko kuća starosedeoca i isto toliko apartmana za turiste.

Plaža Kalamitsi je podeljena stenama na dve uvale. Jedna uvala je namenjena nudistima, druga je za one u kupaćim kostimima.

Za ljubitelje morskih specijaliteta tu je taverna Vrahos, a za palačinkomanijake poslastičara Lakis Pie. Popnite se na vidikovac gradića i uživajte u panoramskom pogledu s 234 metara visine.

Zapadna Sitonija

nei-pori-tvrđava 3

Toroni je podeljen na deo ispunjen spomenicima iz antičkih i vizantijskih vremena i turistički deo. U samom srcu turističkog dela se nalaze hotel Blue Sea i vila Olga, a na samom kraju hotel Sakis.

Tu su i taverne sa baštama ispunjene cvećem, barovi na samim plažama u okviru kojih se tokom leta organizuju tematske muzičke manifestacije, picerije, poslastičare.

Tu je i vila Risos sa velikom bazenom okružen maslinjacima i restoranom koji nudi specijaltete spremljene isključivo od plodova koji se gaje u dvorištu vile.

Pored glavne plaže, oko mesta Toroni se nalaze i četiri manje plaže. Najlepša od svih jeste Destenika.

Središnji deo zapadne Sitonije je bogat zahvaljujući mnogobrojnim skrivenim plažama od kojih je prva Aretes. Inače, Aretes je za razliku od drugih u nizu peskovitih plaža, najživlja kada su turisti u pitanju.

Plaža Azapiko je podeljena na dva dela – na „divlji“ deo u kojem možete kampovati i „pitomi“ deo prilagođen turistima u čijem epicentru jeste hotel Azapiko. Možete iznajmiti konja i jahati duž plaže.

jahanje u grckoj

Likithos je kompleks apartmana koji poseduje privatnu plažu, bazen, stoni tenis, bilijar, kao i jedrilice i bicikle za iznajmljivanje. Kompleks je okružen zelenom i bujnom vegetacijom, i idelano je mesto za one željne tišine, kupanja i sunčanja.

Nešto manji kompleks apartmana sa pogledom na plažu Likithos jeste Kiss Kiss.

Zbog specifične arhitekure objekta i gomile detalja ukusno raspoređenih, ovaj kompleks je za one kojima je budžet nešto veći od prosečnog, a za one koji su dobili sedmicu na lotou ili planiraju sve da rasprodaju kako bi uživali deset dana na moru tu je imanje Papadopoulos.

Maleno ostrvo Kostagia je omiljeno među roštiljdžijama.

Nedaleko od Kostagie je uvala u kojoj se borova šuma bukvalno spaja sa plavim morem. Veliki broj šatora razapetih govore dovoljno o lepoti i prijatnom osećaju koje ova uvala pruža.

Neos Marmaris – omiljeno mesto srba u Grčkoj

shutterstock_6558493

Neos Marmaris je omiljeno lučko mesto među srpskim turistima. Na samom brdu se nalazi crkvica, u samom centru Trg. Neos Marmaris je inače vašar od grada, nešto skuplji od Sartija. Skoro da nema dvorišta i terase koje nije ispunjeno cvećem.

Veoma je popularan i veliki kamp u kojem se nalazi restoran i market sa svežim voćem i povrćem.

Plaža na kojoj se nalazi kamp je pretežno šljunkovita i opasana hladovinom borove šume.

Plaža Paradiso vam pruža ugođaj kupanja u toplom moru. Na samom ulasku u more su kamenčići, a posle nekoliko minuta plivanja možete slobodno spustiti stopala na peščani sprud.

Nemojte se začuditi ako je srpski skoro jedini jezik koji ćete ovde čuti.

Još jedna veoma uređena i tokom sezone prebukirana Srbima plaža jeste Logomandra. Najluksuzniji hotel ovde je Logomandra (četiri zvezdice).

Turističko mesto Nikiti je podeljeno na dva dela, Stari i Novi Nikiti.  Ovde se nalaze plaže koje su nagrađene „plavom zastavicom“. Mesto je poznato po organizovanom internacionalnom maratonu plivanja deonice duge 26 kilometara.

Najlepši moderni apartmanski kompleks je Alexandra. Gosti ovog kompleksa ukoliko imaju decu, na poklon dobiju ulaznice za lokalnu dečiju igraonicu.

Severna Sitonija

grcka lepota kafea i restorana pogleda i prizpra

Kompleks Porfi se nalazi na samom početku severnog dela ovog jedinstvenog poluostrva i čine ga predratne vile okružene borovima, palmama, cvećem.

U pitanju je prelepo odmaralište koje roditeljima pruža jedinstvenu povoljnost – besplatni smeštaj za jedno dete.

Ovaj kompleks ima i privatnu plažu koja je poznata kao „crvena plaža“. „Crvena plaža“ se prostire nekih 3 kilometara i ukoliko želite da letujete na samoj njoj, tu je vila Pigadi i kuća Anagnostou.

Titulu vazdušne banje Sitonije je ponelo mesto Metamorfozis koje miriše na kombinaciju isparenja mora i četinara. Idealno za vaša pluća.

Gradić je prepun parkova. Hotel Blue Dolphin je najbolji izbor gde odsesti ukoliko ste se odlučili za Metamorfozis.

hrana u grckij najbolje voce

Selo Vatopedi, mestašce Nea Sermyli i turistički gradić Psakoudia se nalazi na samoj ivici Sitonije približavajući se planinskom delu poluostrva. Na nekih 4 kilometara od mesta Psakoudia se uliva u more reka Havrias što utiče na nigde viđenu boju mora.

Boju morate sami doživeti jer se ne da opisati.

Ukoliko želite da letujete na samom kraju (za neke je početak) Sitonije, tu je mesto Gerakini.

Pored standardnog smeštaja u hotelu ili vili, ovde možete boraviti i u bungalovu. Kompleks bungalova Gerakina Beach-Sithonia Village vas neće svojom ponudom (sobe, restorani, barovi, bazeni) ostaviti ravnodušnim.

Upoznajte boje ovu regiju ukoliko se odlučute za letovanje na Halkidikiju.

Bilo koje mesto u Grčkoj da posetite, prepustite se potpunom opuštanju a najpre obezbedite sebi putno osiguranje za Grčku.

osiguranje-baner

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *