Kada dođe vreme za odmor, većinu zaboli glava, ali i džep pri pomisli da moraju trošiti novac na hranu na samom letovanju. Kako bi se uštedeo novac, ali i što manje vremena provelo u kuhinji, a više na plaži, nudimo vam nekoliko saveta šta poneti na more od hrane.
Briga o obrocima najviše potresa roditelje sa decom i žene, naročito u ulozi majke i supruge.
Ušteda novca je uvek na umu, a naročito kada se radi o odmorima, jer naša i iskustva drugih ljudi o cenama u inostranstvu govore samo jedno: Skupo!
Kako biste izbegli nepotrebno trošenje novca na svakodnevne obroke po ulicama, kioscima i restoranima najbolje je da hranu nosite sa sobom. Ali koju?
Koju hranu je najlakše poneti na more
Koju hranu poneti i pripremati na letovanju?
Ukoliko niste ljubitelj kulinarstva, najjednostavnije je skuvati supu ili makarone iz kesice. Supa je pritom zdrava i pomoći će da nadoknadite tečnosti koje su se trošile tokom dana pod vrućinom i dnevnim aktivnostima.
U Grčkoj većinom u restoranima nećete naći u ponudi supe i čorbe, jer zbog visokih temperatura ljudi uglavnom izbegavaju njihovu konzumaciju.
Makarone su lake za spremanje, kao i špagete, a možete poneti i sos u kesici koji se sprema istom količinom vremena i napora. Sosevi za špagete su veoma praktični, jer se mogu koristiti i sa drugom hranom ili jesti posebno.
Minut pire je idealan obrok koji se lako i brzo sprema, a može služiti kao dodatak obroku ili sam obrok. Ukoliko ga koristite kao dodatak, možete ga jesti uz konzerviranu hranu koju ste poneli ili kupili u samom letovalištu, ali i uz gotova jela ili suhomesnato.
Za one koji vole lagane i slatke obroke, džem je odličan izbor.
Nije praktičan za samo putovanje, ali za letovanje bi jedna teglica bila sasvim dovoljna. Time vam je dostupan savršen doručak, koji se nudi u svim apartmanima i restoranima širom sveta.
Još jedna ideja za doručak je pašteta. Praktična je i jeftina, a može se koristiti i za druge obroke.
Mesni proizvodi i gotova jela
Suhomesnati proizvodi su čest izbor naših turista gde god da putuju. U Srbiji postoji širok asortiman suhomesnatih proizvoda koji su vakuumirani pa stoga praktični za putovanja.
U marketima širom zemlje možete pronaći čajne kobasice, cele ili sečene, pršute, pečenice, pa čak i gotov pileći batak, koji je izvanrednog ukusa.
Ovo su jela koja možete jesti u putu uz hleb ili kifle, ali i na samom odmoru u kombinaciji sa drugom hranom.
Kada kažemo gotova jela mislimo na konzervirane i hermetički pakovane proizvode koje možete nabaviti u skoro svim prodajnim objektima koji drže hranu. Neophodno je samo podgrejati jelo nekih desetak minuta.
Iako niste uložili velik trud, struju, energiju i novac, moći ćete da jedete kuvani obrok kao kod kuće ili u restoranu.
Na raspolaganju su vam pasulj, boranija, ćufte, sarma, gulaš, punjena paprila, špagete i mnogi drugi obroci.
Koju hranu nikako ne nositi na more
Kada je u pitanju hrana, mora se brižljivo voditi računa o tome šta jedemo, koliko jedemo, ali i kako održavamo tu hranu u svežem i jestivom obliku.
Mlečni proizvodi su kratkog roka trajanja i osetljivi na visoke temperature, usled kojih bi moglo doći do kvarenja.
Posledice konzumiranja pokvarene hrane mogu biti trovanje hranom, koje zna biti jako neprijatno.
Ne biste voleli da letovanje provedete u groznici, temperaturi, povraćanju i problemima sa dijarejom.
Tako biste to izbegli, izbegavajte za početak da nosite mlečne proizvode od kuće, kako se ne bi pokvarili u putu.
Jaja su, takođe, problematična što se tiče kvarljivosti, kao i drugi oblici hrane koji sadrže (tragove) jaja. Majonez je jedan od tih problematičnih dodataka jelu.
I mlečne proizvode i jaja možete kupiti u marketima bilo gde u inostranstvu po prihvatljivim cenama.
Voće i povrće koje nosite u svežem obliku imaju tendenciju da istrule i tako ne samo pokvare vaš stomak, nego i vaše i putovanje onih koji sa vama putuju (neprijatan miris trulog voća i povrća svakako nije nešto što obraduje putnike u autobusu ili automobilu).
Naši ljudi imaju običaj da od kuće ponesu kuvana jela.
Ovo bi moglo biti odlično rešenje kada biste putovali pet-šest sati. Međutim, put do mora često traje i do dvadeset sati (kolima, vozom ili autobusom). Sarma sjajno miriše prvih nekoliko sati, ali usled visokih temperatura i dužeg vremesnkog perioda vožnje – nismo baš tako sigurni da je tako.
Ukoliko vam je odredište zaista blizu, možete sebi ,,dopustiti taj luksuz” i poneti kuvanu hranu, u suprotnom nije preporučljivo.
Pažnja sa konzerviranom hranom
Treba obratiti pažnju na rok trajanja i stanje u kom se nalazi sama ambalaža kada je u pitanju konzervirana hrana. Ukoliko je konzerva nabubrela ne treba konzumirati njen sadržaj.
Ista je situacija i kada je rok trajanja istekao.
Odmor može biti veoma lak i zabavan čak i kada nemate uslova da sebi priuštite obroke po restoranima ili u okviru pansiona i polupansiona. Minimalan trud i vreme biće vam potrebni za ovih nekoliko praktičnih saveta. Ušteda novca je zagarantovana.
Koliko hrane može da se ponese u Grčku?
Grčka propisuje zakone Evropske Unije kada je u pitanju koja hrana je dozvoljena za prolazak preko granice.
Zabranjeno je prenositi hranu od mesa i mlačne proizvode.
Dozvoljeno je preneti do 5 kolograma svežeg voća i povrća. A sva hrana koja se unosi u Grčku ne sme biti u većoj vrednosti od 300 evra.
Ono što je neophodno pri svakom putovanju u inostranstvo jeste putno zdravstveno osiguranje.